Samo 2 minute dnevno ove aktivnosti, mogu poboljšati vaše rezultate na poslu!

Suočavanje s obvezama brojnim poduzetnicima na dnevnoj bazi stvara mentalne i emocionalne izazove, a stres o donošenju odluka koje utječu na budućnost i svakodnevno poslovanje ostavlja velike posljedice. To da tjelovježba pomaže kod funkcioniranja tijela pod stresom odavno nije tajna, ali mnogi ne znaju kako ona pojačava proizvodnju proteina koji podržava funkciju, rast i preživljavanje moždanih stanica.

Čak i kraći intervali vježbanja poput 20 minuta mogu popraviti raspoloženje dugih 12 sati, a jedna studija s Harvarda potvrđuje kako je tjelovježba jedna od pet dnevnih aktivnosti koje mogu život produžiti za 12 do 14 godina. Osim toga, prepolovljava mogućnost oboljenja od Alzheimera.


Pročitajte više: Zašto usred radnog dana trebate prošetati?


“Tjelovježba te čini pametnijim!”

Kako je objavio portal inc.com, postoji značajan broj istraživanja koji, objavljeni u stručnom časopisu Transitional Sports Medicine, pružaju dokaze kako dvije minute do sat vremena aerobnih vježbi umjerenog do jakog intenziteta popravljaju pažnju, koncentraciju i učenje te sposobnost pamćenja čak do dva sata.

“Tjelovježba te čini pametnijim”, napisao je doktor Peter Blomstrand u svojem istraživanju u kojem je potvrdio tezu kako u samo dvije minute aerobne vježbe dobivamo dva sata intenzivne moždane snage.

Zvuči smisleno, zar ne? Svi oni koji redovito vježbaju poznaju onaj osjećaj bistrine nakon tjelovježbe. Pa ipak, to ne znači da će tjelovježba pomoći u bilo kojem trenutku. Istraživači su istaknuli kako je trik u tome da se vježbe izvode “neposredno prije i usko povezano” s onim što trebate napraviti. Bilo bi pomalo blesavo započeti sastanak dok ste još uspuhani od vježbe pa ćete morati u svoj raspored uključiti i malo planiranja kako do sličnih neugodnih situacija ne bi došlo.

Sami odaberite intenzitet

Najvažnije je da zapamtite kako vježba mora biti aerobna, ali koju ćete točnu izvesti ovisi samo o vama. Odradite ono što ste planirali i izmjerite koliko vam treba da smirite srce i disanje vratite u normalu. Odlučite li se za brzo hodanje, bicikliranje ili trčanje, pazite da vam odabrana vježba pojačava brzinu otkucaja srca za 60 do 70 posto maksimalnog broja otkucaja.


Pročitajte više: 3 jednostavne vježbe koje možete samostalno odraditi na poslu ili kod kuće


Znanstvenici koji su se pozabavili ovom problematikom do zajedničkog rješenja još uvijek nisu došli. Jedni smatraju kako su dvije kratke minute sasvim dovoljne, a drugi pak tvrde da je optimalno vrijeme trajanja 20 minuta.

Dok će pojedinci svakih nekoliko sati odraditi po dvije minute, drugi će shvatiti kako njima više odgovara u jednom navratu vježbati deset minuta. Za koju god soluciju se vi odlučili, tjelovježba prije važnog sastanka ne može odmoći.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dominik livaković

Dominiku Livakoviću pomaže intuicija, zašto ne bi i vama?

Hrvatska nogometna reprezentacija na zadnja dva Svjetska prvenstva ima bliske susrete s izvođenjem i obranama jedanaesteraca. U Rusiji ih je sjajno...
- Advertisment -