Zašto usred radnog dana trebate prošetati?

Ako ste radoholičarka, hodanje tijekom radnog dana sigurno nikad nije bila opcija za vas. No, možda je vrijeme da to promijenite. Cjelodnevno sjedenje u uredu osim što ima ozbiljne posljedice na vaše fizičko zdravlje ima i ogroman utjecaj i na psihičko.

Šetnja tijekom radnog dana

Znanstvenici tvrde da samo dvadeset minuta u prirodi može podići i održati vašu razinu energije i revitalizirati umorni mozak. Ako to nije moguće, pogled na zelenilo s prozora može smanjiti puls, usporiti disanje te opustiti vaše mišiće.

Razmislite o petominutnoj šetnji vani tijekom radnog dana ili o hodanju po stepenicama tijekom lošeg vremena. Studije pokazuju da hodanje tijekom radnog vremena treba odraditi u prirodi, a ne po prometnim ulicama.


Pročitajte više: Zaboravite teretanu, imamo plan mršavljenja uz brzo hodanje!


Eugene Quinn, urbani istraživač, u svom TEDTalk-u “Želite li kreativnost? Onda hodajte divljom stranom” govori o šetnjama kao načinu borbe protiv pretjerane stimulacije. “To se može činiti kao najjednostavnij čin, ali šetnje su drugačije. Ako odlučite hodati sa strategijom, možete razviti svoju produktivnost i kreativnost.”

S njim se slaže i dr. Nevin Harper, izvanredni profesor na Sveučilištu Victoria koji tvrdi da provođenje vremena na otvorenom doprinosi angažmanu na fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. Hodanje tijekom radnog vremena može ne samo potaknuti kreativnost, već može pomoći u boljem fokusiranju vaše pozornosti i pomoći vam da se osjećate ugodno sa zahtjevima svog dana.

Ponekad nemamo privilegiju provesti puno vremena na otvorenom, posebno tijekom radnog dana, no probajte na jednostavne načine ‘ugurati’ šetnju.

Budite kreativni u svom putovanju na posao

Iako nemamo svi luksuz pješačenja do posla i s posla, vrijedi odvojiti dodatno vrijeme za putovanje na posao kroz prirodu. Možete odabrati pakirati se malo dalje te prošetati jedan dio puta, posebno ako imate park u blizini. A ako ste ujutro previše u gužvi, razmislite da jednom tjedno pozovete kolege da sjedite na otvorenom tijekom pauze za ručak ili predložite šetanju hodnicima tijekom sastanka, umjesto da sjedite u konferencijskoj dvorani.


Pročitajte više: Hodanje ima bolji učinak na vitkost tijela od odlaska u teretanu?


Upotrijebite okolinu kao podsjetnik

Na svojim mobitelima svakodnevno postavljamo alarme kako bi nas probudili na vrijeme, a kalendare podsjećamo na naše sastanke – pa zašto ne bismo iskoristili prirodu da nas podsjeti da izađemo na otvoreno? “Pokušajte preusmjeriti orijentaciju radnog stola prema prozoru kako biste mogli gledati prirodu”, predlaže Harper. Isto tako, možete unijeti malo prirode u ured u obliku biljaka ili plakata. To, naravno, ne treba zamijeniti odlazak u park nego vam treba biti podsjetnik da trebate izaći iz ureda.

Premjestite svoju praksu vani

Ako korporativne strukture vašeg radnog mjesta jednostavno ne dopuštaju vježbe na otvorenom, potrudite se hodati u zatvorenom, jer Harper ističe da bilo kakvo kretanje može pomoći stvoriti osjećaj svijesti. “Svjesnost je ključni sastojak za kojim tragamo”, kaže on.

Foto: Pexels/ Sebastian Voortman

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -