Ksenija Škacan operu zamijenila za IT kad u sektoru gotovo nije bilo žena

Ksenija Škacan impresivna je žena, još impresivnijeg životopisa, koja nikad ne miruje. Život ju je nosio na sve strane svijeta, djetinjstvo je provela u Francuskoj gdje se školovala i provela najveći dio života, a boravila je i u Africi, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama…  Ova vedra i svestrana IT stručnjakinja prošla je sve i svašta, a osim u IT-ju radila je i kao operna pjevačica, skladateljica i producentica. U njezinom bogatom portfoliju među mnoštvom interesantnih karijernih postaja našao se i Vogue, najutjecajniji modni časopis na svijetu.

Svim ovim poslovima jedno je zajedničko, koliko god da se nepovezani činili, Kseniji je uvijek nit vodilja bila spoznaja o tome kakav je svijet, što ga pokreće, što nas pokreće i kako njegov razvoj utječe na ljude. Brzo se i neustrašivo penjala po ljestvici, poslovnoj i društvenoj, a dok je 80-ih godina gradila svoj put u IT zajednici, bila je jedna od rijetkih žena u sektoru.

Žena koja je skladala na računalu

Ksenija je pratila razvoj računala praktički od njihovih početaka. Kako su rasla i napredovala računala, tako je rasla i napredovala ona. Pratila je svaku i najmanju tehnološku promjenu, uvijek je bila u korak s vremenom, nijedan trend nije ju uhvatio nespremnu.

„Skladbe sam pisala na računalu, dok su ih svi pisali ručno“, prisjeća se svestrana Ksenija koja je danas prava maherica kad su u pitanju računala, a dok je bila na svojim karijernim počecima PC još nije niti postojao.

Ksenija danas radi kao Product Owner u Transcomu, velikoj kompaniji koja posluje diljem svijeta. Na poslu najviše koristi engleski jezik, barata i njemačkim, talijanskim, španjolskim te tečno govori francuski. U njezinom materinjem hrvatskom jeziku osjeti se prizvuk svijeta, tu i tamo pomiješa pokoji padež, no govori ga i bolje negoli je svjesna.

Skromna Ksenija cijeli je život radila na sebi i educirala se, studirala je matematiku, izučavala je političke znanosti, ali i ekonomiju… MBA je upisala i završila u 40-ima.

„Moja najveća prednost je što želim i mogu sve naučiti“, ističe IT-jevka koja je vidjela kako nastaje Internet. Pratila je ona nastanak mreža web 1.0, web 2.0, a prati sada i nastajanje web 3.0 mreže, razvoj umjetne inteligencije… Zanimljivo joj je pratiti kako svi ti tehnološki i informatički napreci utječu na čovjeka.

transcom product owner

Pročitajte više: Martina Dodlek: Čim se skrene pogled, tehnologije se promijene


Nikad nije imala ‘samo’ jedan posao

Informatika je alat za pomoć, a ne svrha sama za sebe“, naglašava Ksenija koja nikada nije znala mirovati, pa se istovremeno bavila s nekoliko stvari. To objašnjava činjenicu da je uspješno baratala i karijeru operne pjevačice i skladateljice i menadžerice, ali i IT-jevke i još mnogo toga.

Više ne pjeva, tek tu i tamo prestraši prijatelje svojom operom, šali se Ksenija, a skladanju i dalje ne odolijeva, makar za svoj gušt. Ova povratnica u Hrvatsku koja je s majkom, kad je imala šest godina, odselila u Francusku čiju nacionalnost ponosno nosi, posljednje četiri godine živi u Hrvatskoj. Nedaleko Samobora ima svoj OPG kojim se bavi „u slobodno vrijeme“, kad nije na poslu u Zagrebu. Njezin OPG je održiv, uči se permakulturi, a na svome hektru zemlje uzgaja kruške i jabuke, proizvodi ocat, pekmez i još mnogo toga…

„Nikad nisam znala imati samo jedan posao“, smije se simpatična Ksenija koja je u Francuskoj izgradila impozantnu karijeru i to bez puno muke. Došlo je prirodno, nije se morala boriti za uspjehe koje je ostvarila. Tako je, prisjeća se, u životu imala trenutaka kad joj je 30.000 ljudi pljeskalo u prepunoj Areni u Parizu. Ti dani slave danas su dio prošlosti kojih se rado sjeti, a u Hrvatskoj ne traži slavu.


Pročitajte više: Elvira Pećnik iz KING ICT: Od mame i studentice do IT-evke ekonomistice


U Hrvatskoj nakon 35. teško dobiti posao

„Ne treba mi pohvala. Slavu sam imala, samo želim raditi na svojoj razini, u skladu sa znanjima i vještinama koje imam“, napominje Ksenija koja je na pitanje koji joj je bio najveći izazov u karijeri odgovorila da joj „pronalazak posla u Hrvatskoj nije bio među najlakšim stvarima“. Problem je, kaže, svojevrstan ageism s kojim se susrela. Njezine diplome, edukacije, znanja, iskustva i impresivan CV nisu bili prednost pri zapošljavanju jer su problem predstavljale njezine godine.

Nakon nekoliko odbijenica pronašla je posao u Transcomu kao agentica korisničke podrške. Transcom joj je dao brzu priliku da napreduje u skladu sa svojim znanjima i postignućima. Ipak, na svojoj je koži osjetila da nije svugdje u hrvatskim kompanijama tako.

„U Hrvatskoj se teško zapošljava osobe koje pregaze 35., a ja sam pregazila i 50-e“, kaže Ksenija koju je neugodno iznenadilo da žena njezina pedigrea tako teško dolazi do posla.

No, Transcom ju je prepoznao kao vrijednog člana svog tima, a posljednje tri i pol godine svoju karijeru i znanja brusi tamo, u uredu na Radničkoj.


Pročitajte više: Sanja Milinović, direktorica Sektora za korisničku podršku u Hrvatskom Telekomu: “Čvrsto vjerujem da tamo gdje ima volje, ima i načina”


Život je jedan, iskoristite ga

Danas je ponosna što oko nje u uredu ima još žena koje su svoj poziv pronašle u IT industriji. Vidljiv je napredak u odnosu na vrijeme kad je ona bila mlada djevojka na pragu života.

„Ipak, ja sam bila u znatno boljoj poziciji nego kolegice koje su bile inženjerke ili developerice. Ja sam bila tu za klijente, a ne u strogo tehničkoj roli. Kolegicama je bilo gore. One su se morale i deset puta više dokazivati i truditi nego muškarci da bi ih se prepoznalo“, napominje Ksenija koja voli biti okružena pametnim ljudima.

„Osim što imam sluha pa dobro pjevam, imam sluha pa dobro čujem“, dovitljivo napominje Ksenija pa dodaje: „Zato ne volim ići u kafiće, čujem tamo svakakve gluposti“. Stoga slobodno vrijeme provodi na svom imanju, u prirodi, posvećena svom OPG-u kojeg planira pretvoriti u pravo izletište.

„Imamo jedan život. Zašto ga gubiti na stvari koje nas ne ispunjavaju“, zaključuje Ksenija.

Foto: privatna arhiva

zajednica-zene-u-it-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -