Martina Dodlek: Čim se skrene pogled, tehnologije se promijene

Neke stvari jednostavno se dogode. Ovako Martina Dodlek iz Valcona opisuje svoj karijerni put. Nakon što je niz godina gradila karijeru kao BI analyst i konzultant, prije devet mjeseci postala je data lead u Valconu. Sada više nije isključivo u tehničkoj domeni već joj je zadatak vođenje tima. Riječ je o potpuno drugačijoj ulozi od onoga na što je navikla, ali IT je takav – dinamičan.

„Jednostavno ideš s promjenom i vodiš se stvarima koje se događaju oko tebe. Malo toga je čvrsto planirano. Stvari se dogode same od sebe i treba biti fleksibilan“, ističe Martina. Dodaje da se treba znati prilagoditi situaciji i promjeni i izvući najbolje iz toga.

Što bude, bude – i bilo je

„Dosad se pokazalo da ovaj pristup funkcionira“, kaže Dodlek koja je sedam godina provela radeći za jednu veliku banku, a već nakon godinu dana rada u Valconu je napredovala na novu poziciju. Ništa od toga nije planirala, ali se dogodilo i odlučila je prihvatiti izazov.

„Kada nešto planiraš možeš se samo isfrustrirati ako se ne ostvari, a ovako ide sve svojim redom pa kako dođe, sama napraviš da ti bude dobro“, objašnjava. Nema kod nje puno filozofiranja.

data lead valcon

Martina je studirala u Osijeku, a nakon fakulteta preselila se u Zagreb da bi uhvatila bolje poslovne prilike. Nije, kaže, u Osijeku bilo posla za nju koja je završila financijsku i poslovnu matematiku. Kad je stigla u Zagreb, pronašla je posao poslovnog analitičara.

„Nisam tada znala što to točno znači, što to podrazumijeva, ali je opis posla bio tako lijepo napisan da mi se činilo – ovo sam ja. Ako ne po znanju, paše mi po osobnosti“.

I tako je pokušala prijaviti se pa „što bude, bude“.

„Računala sam da zapošljavaju juniora pa onda valjda i ne očekuju da nešto previše znam“, opisuje.


Pročitajte više: Žene na vodećim pozicijama u IT-u; kako Serengeti ruši stereotipe industrije?


Danas cloudovi, a još jučer on-premise rješenja

I tako je sve krenulo. Dobila je taj posao i upoznala odlične ljude s kojima je i dan danas najbolja prijateljica.

„Valjda to tako ide, ‘pokupiš’ ljude s faksa i s tih nekih prvih poslova i onda ti ostanu za cijeli život“, kaže Dodlek.

„Znali smo se zezati da kad nam bude nedostajalo prijatelja ili raznolikosti u društvu, samo ćemo zaposliti još nekoga“.

Taj prvi posao, prva druženja, prvi projekti, prvi uspjesi… upravo to joj je usmjerilo karijeru. I to neplanski, kao i sve što je nakon toga došlo. U domeni BI analysta je i ostala sve do nedavno.

„Zanimljiva mi je i dan danas jer je jako dinamična. Mijenjaju se industrije, imaš priliku raditi s raznim ljudima, razvija se tehnologija, razvija se svijet… Sada se radi na cloudovima, prije se radilo na on-premise rješenjima… Stalno se nešto novo ima za naučiti“.


Pročitajte više: Antonija Kapović, članica uprave Spana: “Žene, vozite auto koji vam pripada po poziciji, nema izgovora da vam ne treba


Napredak je van zone komfora: od BI analysta do data leada

Baš ju je to i držalo u BI domeni. Učenje, razvijanje novih znanja i vještina. No, s vremenom joj je to postalo zona komfora pa je prelazak na novu poziciju u Valconu najveći izazov s kojim se suočila u dosadašnjoj karijeri.

„Bila je to velika odluka. Nije da se bojim posla ili da sam mislila da ne bih bila dobra za tu ulogu ili da se ne bih snašla. Nego izlaziš iz poznatog i ideš raditi nešto što nisi nikada“.

A s druge strane, s obzirom koliko danas tehnologija brzo napreduje, ako malo skreneš pogled, bit će jako teško za nadoknaditi sve što se u međuvremenu dogodi.

data lead valcon

„Vagala sam je li bolje da se nastavim usavršavati tehnički ili da pokušam malo proširiti horizonte. I onda sam ‘prelomila’. Ako ne sad – kad?“.

Trenutna uloga tako joj je najmanje tehnička uloga koju je imala u karijeri. Dodlek trenutno vodi tim data inženjera, data scientista i BI analysta. Tu je da prati njihov osobni razvoj, a uvijek je tu i za tehničko ili poslovno savjetovanje, kad god treba i gdje god je dovoljno kompetentna, ističe.  

Ipak, kad usporedi ova dva svijeta, ne može izabrati što joj je draže.

„Ovo mi je trenutno jako izazovno i zanimljivo jer je novo. Želim vidjeti, naučiti, isprobati i ovo mi je stvarno ogromna prilika za osobni razvoj, a BI je zona komfora, tamo sam kao doma“, navodi.


Pročitajte više: Ivana Ivančić: Od prevoditeljice u EU parlamentu do Product Ownerice u Typeqastu


‘Najefikasnija sam ujutro’

Kad posao završi, ne završi i ulaganje u sebe. Razne knjige, edukacije i treninzi dio su njezine svakodnevice. Ne osjeti to kao teret posla nego ulaganje u sebe.

„Tip sam osobe koji bi volio svašta stići u danu i mislim da mi dan ne bi bilo dosta da dan traje 48 sati, ali ne možeš sve. Treba znati kad stati za taj dan jer posla će uvijek biti“.

Za sebe kaže da je jutarnji tip. Budi se dosta rano i kad radi od doma već do 9 ujutro ona obavi najteži dio posla.

„To mi je super kod rada od kuće. Kad idem u ured, onda se prvo moram spremati pa putovati na posao pa tamo dođem između 7 i 8 i prošlo je ono vrijeme kad sam ja najefikasnija“, kaže Dodlek.

„Kad pronađeš svoj ritam onda možeš iskoristiti najbolje od sebe i od okoline i od drugih“, naglašava.

Foto: Privatna arhiva

zajednica-zene-u-it-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -