Kako izdržati trening po vrućini i pravilno se oporaviti

Trening po vrućem vremenu bez sumnje je veliki izazov za svaku ljubiteljicu fitnessa. Uobičajeni umor i napor pri treningu sada se čine puno snažniji. Upravo zato, lako možete doći u iskušenje i uzeti pauzu od nekoliko tjedana ili mjeseci dok se temperature ne spuste.

Trening po vrućini ne mora biti demotivirajuć

Premda je lako izgubiti motivaciju, Patricia Ćurković Rogić, mag.oec., vlasnica fitness centra Studio PLANK misli kako ljetne vrućine treba shvatiti kao dodatan poticaj za trening. Ističe kako je u ovo doba godine atmosfera veselija i življa, a dostupan je i veći broj treninga.

“Moj savjet za sve željne ljetnih treninga je da iskoriste brojne akcije koje sada nude fitness centri i studiji za vježbanje te da se vježba dok je manje ljudi.”

Dodaje i kako je važno odabrati dobrog trenera uz koje će vam i najneugodniji trening biti puno lakši i zabavniji. Trener koji vas zna motivirati vaš je najjači adut, te će vam pomoći da ostanete u formi u bilo koje doba godine.

Također, ISSA navodi neke sjajne zdravstvene benefite treninga na visokim temperaturama. Nakon što se priviknete da trening u novim uvjetima, primijetit ćete poboljšanje svojih performansi. Trening po vrućini pomoći će i boljoj kontroli tjelesne temperature, kao i povećanju volumena krvi. Veći volumen krvi pomaže srcu da je pumpa gdje je najpotrebnije, što je odlično za kardiovaskularno zdravlje.


Pročitajte više: Dok njezine vršnjakinje traže posao, Patricia Ćurković je uz fakultet pokrenula pilates studio i danas uz njega predvodi inovacije u fitness industriji


Ne zaboravite na pravilan oporavak

Nema dobrog i kvalitetnog treninga bez adekvatnog zagrijavanja i oporavka. Ljeti je to posebno važno.

“Kako se oporaviti vježbajući svaki dan? Aktivnim istezanjem koje možete raditi u bilo koje doba dana, pa tako to može biti savršeni način ljetnog razbuđivanja ili jutarnji ritual na plaži,” savjetuje Ćurković Rogić.

Dodaje i kako je iznimno važno piti veće količine tekućine, posebno vode, nego ostatak godine. Važno je i promišljeno utjecati na pravilnu ishranu koja mora biti bogata vitaminima.


Pročitajte više: 5 podsjetnika na važnost redovite tjelovježbe


Ljeti nam je dostupno raznoliko i ukusno sezonsko voće koje treba iskoristiti, a pravilna prehrana ljeti pomoći će nam skupiti snagu za jesen.

ISSA dodaje i kako za dodatnu sigurnost treba izbjegavati trening po najvećim vrućinama, te da trening preskočite ako je vlaga u zraku iznad 80%. Također, ne zaboravite na pravilan izbor odjeće – neka ona bude lagana i svjetlih boja.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -