Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!

Sa 17 je godina Mary Cain bila mlada perspektivna sportašica. Najbrža trkačica svoje generacije i najmlađa Amerikanka koja je dospjela u tim za Svjetsko natjecanje. Na poziv trenera Alberta Salazara, 2013. potpisuje ugovor s Nikeovom organizacijom Nike’s Oregon Project. No, umjesto borbe za Olimpijske igre tu počinje njena borba s izgladnjivanjem, samoranjavanjem i, naposljetku, suicidalnim mislima.

Mary Cain 2016. napustila je Nike’s Oregon Project zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Trener Alberto Salazar želio je da postane sve mršavija i mršavija, dok na kraju nije dosegnula težinu od 51 kilograma. Kako bi još više potaknula mršavljenje savjetovao joj je da uzima kontracepcijske pilule i diuretike koji će ubrzati proces. Naime, zbog strogog režima prehrane koji nije slijedio nikakve savjete nutricionista, Mary je postala toliko mršava i iznemogla da je oboljela od RED – S sindroma. To ozbiljno zdravstveno stanje nastaje kada se u tijelo unosi premalo kalorija. Zbog posljedica bolesti Mary je izgubila mjesečnicu na tri godine i u periodu treniranja slomila pet kostiju.

mary cain

U dirljivim izjavama koje je mlada trkačica dala o svom treneru Salazaru i njegovu timu vidi se kako doista funkcionira čitav sustav. Mlade djevojke koje Nike odabere kao perspektivne sportašice ondje dolaze u nadi da će njihova karijera procvasti pod vodstvom vrsnih trenera i stručnjaka, no istina je mnogo drugačija. Timovima upravljaju stariji muškarci koji ne znaju ili se ne usude sa sportašicama raspravljati o kilaži ili menstruaciji. Nema nutricionista čiji će se savjeti uzeti u obzir i koji će sportašima napraviti plan prehrane, niti sportskih psihologa koji će im pomoći u trenucima stresa.

Povezano: Serena Williams progovorila o nejednakostima s kojima se susreću strastvene žene

Mary je iz očaja počela razmišljati o samoubojstvu i samoranjavati se. Kada napokon više nije mogla izdržati pritisak povjerila se trenerima. No, nikoga nije bilo briga. Saznavši u kakvom je stanju njihova kći, roditelji su je prvim letom vratili kući.

Žrtva sustavnog zlostavljanja

Nike je objavio svoju verziju priče u kojoj je naveo kako se Mary prošle godine u travnju željela ponovno pridružiti timu. U svom odgovoru Nikeu Mary je dirljivo napisala kako joj je Alberto Salazar bio poput oca. Voljela ga je i prošle mu je godine rekla kako bi ponovno voljela raditi samo s njim. No, tada je shvatila da je bila žrtva zlostavljanja. Takvi su pomiješani osjećaji i način razmišljanja rezultat godina sustavnog zlostavljanja. Kao i kod zlostavljanja u obitelji, nakon nekog vremena zlostavljač postane jedini od kojeg tražite odobravanje i u strahu čitavo svoje ponašanje modelirate prema njegovim očekivanjima.

Mary se željela vratiti u vrijeme kada je bila Albertova miljenica i jedna od najboljih mladih sportašica. No, nedavno je na svom Twitteru napisala kako se više ne boji. Shvatila je kako je za Salazara bila samo izvor zarade, a ne mlada djevojka kojoj je trebala zaštita i mentorstvo. Više ne želi njegovo odobravanje. Sada je dovoljno jaka i hrabra da shvati kako je takav sustav pogrešan.

Mary Cain

#FixGirlsSports

Kao potpora i odgovor na Maryinu borbu javile su se i druge djevojke koje su prošle slično. Svoje bolne trenutke dijele uz hashtag #FixGirlsSports. Jedna od njih je i mlada sportašica Amy Yoder Begley koja je na Twitteru objavila kako je 2011. u utrci na 10,000 metara osvojila šesto mjesto. Tada je izbačena iz Nike Oregon Projecta uz riječi da ima najveću stražnjicu na startnoj liniji.

Povezano: Žene u sportu manje plaćene jer nemaju iste mogućnosti kao muškarci

Nedodirljivi Nike

Unatoč izjavama, Nike niječe optužbe i tvrdi kako nikada prije nisu primili pritužbe niti od Mary Cain niti od njenih roditelja. U listopadu ove godine Nike je ipak zatvorio Oregon Project nakon što je treneru Salazaru na četiri godine zabranjeno raditi. Istragom Američke antidopinške agencije (USADA) potvrđeno je kako je Salazar krijumčario testosteron koji spada pod zabranjene supstance. Obećali su pokrenuti istragu i ispitati sve sportaše uključene u Oregon Project. No, mnogi smatraju kako je istraga samo rezultat optužbi za doping, a Nike i dalje ne misli priznati krizu u ženskom sportu koju svojim sustavom podržavaju. Ostaje pitanje hoće li, s obzirom na veličinu kompanije, ovaj skandal utjecati na njihovo poslovanje i dovesti do promjene.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -