Trumpova pobjeda šokirala svijet: Kako ćemo to objasniti svojim kćerima?

Najneizvjesniji predsjednički izbori u povijesti Sjedinjenih Američkih Država došli su svome kraju i sa sobom donijeli neočekivane rezultate. Iako je svijet zaista trebao pobjedu Hillary Clinton, to se nije dogodilo. Novi stanar Bijele kuće je Donald Trump, kontroverzni miljarder bez ikakvog političkog iskustva.

Za Trumpa glasovalo čak 62% bjelkinja bez diplome

U svim svjetskim medijima Trumpova pobjeda odjeknula je kao bomba. Dok su neki poput ruskog predsjednika Putina ili pak mađarskog premijera Viktora Orbana oduševljeni ovakvim raspletom izbora, demokrati i svi drugi simpatizeri Hillary Clinton ne mogu skriti svoje razočaranje.

Još je teže prihvatiti činjenicu da je Hillary Clinton realno dobila daleko više glasova nego Trump, no američki elektorski sustav podijelio je karte u Trumpovu korist. Od ukupno 538 elektora, njih je 289 dodijeljeno Trumpu, dok ih je Hillary osvojila 218. Ono što je šokiralo širu javnost jest to što je od broja ukupnih glasova čak 62% žena bjelkinja dalo svoj glas Trumpu, a taj se postotak odnosi na žene  koje ne posjeduju diplomu.

Svjetska burza doživjela je krah već u jutarnjim satima, a mnogi ekonomski stručnjaci mišljenja su da će ovaj dan ući u povijest kao crna srijeda. Naime, analitičari kažu da će Trumpova pobjeda donijeti nesigurnost po pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike, a time i izravno djelovati na sva svjetska tržišta, što se već počelo događati. Vrijednosti dionica na američkom, europskom i azijskom tržištu su u padu, a i svi oni koji se inače ne bave ekonomijom i politikom, strepe što će biti kada Trump i Putin udruže svoje snage.

Osobe iz javnog života izrazile svoje nezadovoljstvo rezultatima izbora

Tijekom vrlo kvalitetne predsjedničke kampanje uz Hillary Clinton bile su mnoge poznate osobe poput poduzetnica, glumica i pjevačica koje slove kao jedne od najmoćnijih žena svijeta. Jedna od najaktivnijih bila je Beyoncé Knowles, koja je opet popularizirala pokret feminizma, ali i pitanja afroameričkih života. Kao i brojne druge žene, bilo da je riječ o poduzetnicama, majkama,  političarkama, studenticama, profesoricama, liječnicama ili prodavačicama, ona je također u Hillary vidjela promjenu koja je svijetu očajnički trebala.

Brojne američke ličnosti najavljivale su svoju selidbu u Kanadu u slučaju da pobjedi Trump, no čini se da baš nitko nije očekivao da bi on zaista mogao biti predsjednik. Posljednjih sati svi oni na društvenim mrežama javno izražavaju svoje gnušanje Trumpovom pobjedom i zabrinutost za daljna politička događanja, ali i svakodnevni život stanovnika SAD-a. Sve to ne čudi s obzirom na Trumpov rasizam, govore mržnje, nasilnost, isključivost i odnos prema svemu što je različito od njega, a pogotovo prema ženama. Iako je u svom prvom obraćanju kao predsjednik nahvalio svoju suparnicu, teško je povjerovati da su njegove riječi iskrene.

I hrvatski građani su u šoku

Amerikanci nisu jedini koji su s nevjericom promatrali ovakav rasplet događaja. Jednako su tako ovime razočarani brojni Hrvati. Jedna od njih je i Dijana Kobas Dešković, kreatorica MAMFORCE metode.

“Nakon prvotne reakcije šoka i nevjerice zaključila sam da se dogodio uobičajeni obrazac – žena s boljim kvalifikacijama i više iskustva izgubila je od muškarca koji je lošiji. To gledamo svakodnevno, ali smo se nadali da je Amerika sazrela i da će prva predsjednica najmoćnije zemlje svijeta pomoći u promjeni  trenda. Nažalost, neće. Barem ne za sada.”

Gordana Frgačić, spisateljica i jedna od vodećih hrvatskih stručnjakinja na području upravljanja ljudskim resursima, uvjerena je da bi rezultat bio potpuno drugačiji da se Trump borio protiv muškarca.

“Da je na mjestu Hillary Clinton bio bilo koji muškarac i da je vodio potpuno identičnu kampanju, Donald Trump ne bi dobio izbore. Bio bi potučen do nogu”, smatra Gordana.

Što ćemo sada reći svojim kćerima?

Dok je trajala predizborna kampanja, mnoge su osobe, kako one poznate javnosti, tako i one nepoznate, iskazivale ponos i zadovoljstvo  što sada svojim kćerima mogu pokazati pravi primjer kako se trud, učenje i konstantno napredovanje zaista isplati. Štoviše, čak je i sama bivša prva dama Michelle Obama u nekoliko navrata izjavila kako je sretna što će njezine dvije kćeri moći odrastati u državi kojoj će na čelu biti snažna i visokoobrazovana žena jer je to dokaz da svaka djevojčica jednog dana može biti predsjednica.

No, što sada kada je svijet šokirao neočekvani rezultat? Da Donald Trump nije takva osoba kakva jest i da se oštro ne protivi svemu što je drugačije od njegovih osobnih uvjerenja, bilo bi jednostavno reći da je demokracija rekla svoje te da treba prihvatiti rezultate. Međutim, s obzirom na sve skandale koji su pratili Trumpa, a posebno s obzirom na njegov odnos prema ženama, teško je uopće spojiti riječi demokracija i Donald Trump.

Kada je u izbornoj noći postajalo sve jasnije da Hillary Clinton neće osvojti predsjedničke izbore, svijet su obišle fotografije uplakanih i šokiranih Amerikanaca. Slučajno ili ne, mnoge od njih su žene, a razlog zbog kojeg su pokleknule i pustile suzu jest taj što se sada čini da se svijet ipak ne mijenja u željenom smjeru. Očito je da će proći još mnogo vremena prije nego što žene i muškarci budu smatrani jednakima.

Što ćemo sada reći svojim kćerima? Kako ćemo im objasniti da je još jednom novac pobijedio znanje i relevantno iskustvo? Da je šovinizam još jednom pobijedio feminzam?

Ipak trebamo biti ponosni na sve što je Hillary postigla

Trumpova pobjeda šokirala je svijet, no Hillary Clinton je ipak prva ženska kandidatkinja u povijesti američkih predsjedničkih izbora koja je stigla korak do pobjede. Njezin je lik  tijekom kampanje počeo mijenjati svjetsku povijest. Progovorila je o problemima transrodnih osoba, nacionalnih manjina, zlostavljanih žena, žena na visokim funkcijama te o problemima obrazovanja i zdravstva. Čak je i negativan Trumpov lik pokrenuo pitanja o kojima se možda u suprotnome ni ne bi govorilo kao što je primjerice mobing na radnom mjestu od strane muških šefova te (ne)prijavljivanje psihičkog i fizičkog zlostavljanja.

Sve su to goruća pitanja koja su se odjednom našla u središtu svjetske javnosti, a nadamo se da sada neće zamrti. Jedino je aktivno djelovanje rješenje svih navedenih problema. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je biti angažiran unatoč padovima koje nam život nosi.

S time se slaže i Dijana Kobas Dešković.

“Preostaje nam samo da budemo još glasnije u nastojanju da se u rješavanju ključnih pitanja čuje što više ženskih glasova. I tako sve do neke sljedeće Hillary”, zaključuje Dijana.

 “Gubitak je bolan, ali ovo nije kraj”, poručila je Hillary

Oči javnosti cijeli su dan bile uprte u New York i iščekivanje trenutaka kada će se Hillary obratiti biračima. U pratnji svoje obitelji te uz brojne ovacije svojih simpatizera Hillary je održala emotivan govor u kojem je govorila i o Trumpu, ali se obratila i svima onima koji su vjerovali u nju i podržavali njezinu kampanju.

“Jučer sam nazvala sam Trumpa i čestitala mu. Ovi rezultati nisu ishod kakav smo očekivali niti čemu smo se nadali. Znam koliko ste razočarani jer sam i ja. Ovo je bolno i još će dugo biti tako, no ipak novom Predsjedniku dugujemo priliku da vodi ovu državu. Međutim, istodobno moramo braniti svoje vrijednosti i sve ono u što vjerujemo”, rekla je Hillary.

Zahvalila je svima koji su bili iz nju u ovoj dugoj kampanji, a posebnu je poruku poslala svim djevojčicama i ženama.

“Svim ženama poručujem da me ništa u životu nije učinilo toliko ponosnom kao biti vaš heroj. Iako očito još nismo probile stakleni strop, čvrsto vjerujem da je taj trenutak ipak blizu i da će ga neka žena uspješno probiti. A vi, drage djevojčice, nikad ne sumnjajte u sebe, ne sumnjajte da ste dovoljno jake i pametne te da zaslužujete slijediti i ostvariti svoje snove.”

Iako je nekoliko puta spomenula da je ovaj gubitak bolan, isto je tako rekla da ovo nije kraj te da je pred svim Amerikancima još mnogo posla i zajedničkih borbi za svjetliju budućnost, od  imigranata, LGBT zajednice te do svih onih koji vjeruju da se zajedničkim radom mogu napraviti pozitivne promjene.

Foto: Rich Girard – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više