Turistička sezona 2022. – je li doista ‘rekordna?’

Svake sezone postavlja se isto pitanje – je li ova sezona “nadmašila” prethodnu. Broje se noćenja, uspoređuju brojevi domaćih i stranih turista, uspoređuju se cijene ove i prethodne sezone… Stoga smo odlučile upitati naše članice koje se bave turizmom što one misle – je li u pitanju “rekordna” turistička sezona ili je pak podbacila u odnosu na prethodnu?

Efikasnost sezone teško je ocijeniti

Natalia Krešić Lončar, vlasnica tvrtke za marketing i savjetovanje u turizmu, ističe važnost planiranog i održivog turizma. Hrvatski turizam jako pogoduje turistima, a istovremeno šteti lokalnoj zajednici i okolišu, što je velik problem. Premda je to na neki način druga tema, ipak se odražava na efikasnost same sezone, ne samo ove, već i svake, ali i nudi određeni pogled u budućnost.

“Iz sezone u sezonu uspoređuju se isti jednodimenzionalni brojevi, a to je broj noćenja, broj ulazaka u zemlju, te broj turista po destinaciji. Dobivamo često neki enormni iznos potrošnje, koji bez prave analize ne znači ništa, a može zvučati impresivno. Kvaliteta turističke sezone se ne može ocijeniti kvantitativno, nego kvalitativno. A to je opsežniji posao, koji zahtijeva potpuno druge pretpostavke nego što ih plasiraju večernji dnevnici na našim najgledanijim kanalima,” pojašnjava Krešić Lončar probleme izvještavanja o uspješnosti sezone.


Pročitajte više: Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti


Kao primarni problem hrvatskog turizima Krešić Lončar ističe prevelik fokus na turizam. U prijevodu, imamo poblem overturizma, što znači da hrvatski kapaciteti nisu dostatni za broj turista koji dolazi. Glavni problemi su nedostatak radne snage i resursa, kao i depopulacije područja od velike prirodne vrijednosti.

“Samo zato što je sada, u srpnju, na pojedinim mjestima velika gužva uopće ne govori u prilog statusu ‘rekordne’ sezone,” dodaje Krešić Lončar. “Hrvatska pati od obalnog preopterećenja i kratke sezone, kontinent treba veći ‘push’ u strategiji i promociji, a održivost u punom smislu bi nam morao biti prioritet.”

Bez obzira na poskupljenja, gosti dolaze

Bez obzira na mane hrvatskog turizma, gosti i dalje rado dolaze u Hrvatsku. No situacija je ove godine nešto drugačija.

“Zbog snažne inflacije eura vidimo rekordno visoke cijene i smanjenu aktivnost na domaćem i europskom tržištu, no povećani interes iz SAD-a,” izjavila je Ines Poljak Aritonović, vlasnica turističke agencije. Svakako je to vrlo zanimljivo zapažanje koje postavlja pitanje i što će se dogoditi s daljnjim rastom cijena.

Poljak Aritonović napominje kako treba uzeti u obzira da je Azija i dalje relativno zatvorena. “Kad se otvori, ona će stvorii još veću potražnju u cijeloj Europi, a pritisak turista iz Azija gurnuti cijene još više.”

Dodaje i kako je zbog galopirajuće inflacije vlasnicama turističkih agencija vrlo teško formirati i jamčiti cijene za post-sezonu, a još i teže da sljedeću sezonu. Putničkim agencijama takve situacije stvaraju veliku prepreku u poslovanju budući da je njihov zadatak sve isplanirati i prodati unaprijed.


Pročitajte više: Dalmacija ili inozemstvo? Koje lokacije vole naše članice?


Tanja Dinter Vidaković, skiperica na jedrilicama i katamaranima, nudi nam mišljenje iz pogleda nautičkog turizma. Prema njoj je sezona već sada na razini one iz 2019. godine koja se uzima kao referentna godina, a čini se da će ova biti i bolja.

“Već krajem svibnja sam imala dojam da je brodova u điru kao da je srpanj, a ako se netko tek sad odluči da bi jedrio u kolovozu ili rujnu, jako teško ili nikako će naći slobodan brod za najam, a o slobodnim skiperima da ne govorimo,” pojašnjava Dinter Vidaković.

Dodaje i kako su vezovi poskupili otprilike 20%, dok su restorani pretežito ostali na prošlogodišnjim cijenama, te eventualno lagano poskupili. U pitanju su male konobe do kojih je moguće doći samo brodom i koje su i inače skuplje nego restorani u turističkim središtima.

Perspektivu iznajmljivača apartmana donosi nam Petra Labura, event managerica. Njezin je apartman rezerviran čak do rujna, te smatra kako je ova sezona izvrsna.

“Mogu zapravo reći da mi je jako dobro krenulo, mobitel mi zvoni svaki dan s upitima imam li slobodan smještaj, na jedno noćenje, na dva noćenja i traži se krevet više, govori Labura. “I prošle i pretprošle sam godina bila puna, tako da meni nema neke razlike, tako da ne znam je li ova sezona bolja, no meni je lakše napuniti jedan apartman nego nekima po deset.”

Foto: Canva / Odmor na zadatku / Konture / LinkedIn Tanja Dinter Vidaković / LinkedIn Petra Labura

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -