Turistička sezona u Hrvatskoj 2021. nadmašila je sva očekivanja, a ukupan broj turista iz 2019. prešli smo već 10.8.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom COVID-19, brojke turista koji ovog ljeta posjećuju Lijepu Našu i dalje šokantno rastu, a turistička sezona u Hrvatskoj 2021. rezultirala je prenapučenošću na obali. Hrvatska je obala prepuna naših i stranih turista, trenutno ih je preko milijun, a o brojevima nas na društvenoj platformi Twitter izvještava Ministarstvo turizma i sporta.

Turistička sezona u Hrvatskoj 2021. bliži se rekordnim brojkama iz 2019.

Podaci s početka kolovoza govore da u Hrvatskoj boravilo 1.055.000 turista, od kojih je 886.000 stranih i 169.000 domaćih turista. Od stranih turista najbrojniji su Nijemci kojih je 257.000, Slovenci kojih je 125.000, zatim 81.000 Poljaka i 68.000 Austrijanaca. Najviše turista trenutno boravilo je u Istri, visokih 271.000, zatim 180.000 u Primorsko-goranskoj i 170.000 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. S 10. kolovozom, prešli smo ukupan broj turista iz 2020., 7.769.179 turista.

Prema prvim podacima eVisitora u Hrvatskoj je u srpnju 2021. ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47% više dolazaka i 33% više noćenja nego u srpnju 2020. U usporedbi s 2019., u srpnju ove godine ostvareno je 80% dolazaka i 81% noćenja u odnosu na srpanj 2019.


Pročitajte više: Očekuje li se u turističkoj sezoni 2021. “postepidemijski boom”?


Najvažnije je da Hrvatska ostane u narančastom

Situacija je na početku srpnja bila drugačija, najviše noćenja bilo je ostvareno u Istarskoj, 475 tisuća, zatim 322 tisuće u Primorsko-goranskoj županiji, 258 tisuća u Splitsko-dalmatinskoj te 233 tisuće u Zadarskoj i 105 tisuća u Šibensko-kninskoj županiji.

Što se tiče pandemije, iz Ministarstva turizma i sporta su upozorili: “Turistička sezona zasad je sjajna. Ideja sigurnog boravka u Hrvatskoj dobro je koncipirana. Što se tiče broja zaraženih, najvažnije je da idući tjedan Hrvatska ostane u narančastom, što je signal pouzdanosti dolaska u Hrvatsku.”


Pročitajte više: Hoće li turizam u 2021. biti kao i onaj 2019. godine? Prema posljednjim brojkama čini se da hoće!


Hrvatska je prebukirana, a država zadovoljno “trlja ruke”

Ines Poljak Aritonović, direktorica putničke agencije LT Konture koja na međunarodnom tržištu posluje od 2015. godine, izvijestila nas je o trenutnoj situaciji: “Situacija na tržištu je vrlo neprirodna, Hrvatska je trenutno prebukirana, država broji dolaske i noćenja i zadovoljno trlja ruke”, započela je Ines, ” međutim, hotelijeri su do 15.7. još produljivali popuste jer su bili prazni, a već 20.7. nije bilo slobodne sobe na Jadranu. Stvorila se gotovo niotkuda prevelika potražnja, i dogodilo se tipično – cijene su odletjele u nebo i stvorila se ogromna nestašica.

Mnogi su ove godine ostali kod kuće jer soba naprosto – nema. Hoteli i privatni iznajmljivači broje gubitke jer su ili prejeftino prodali, ili predugo nisu radili pa sada višestruko dižu cijene da bi što više pokrili te gubitke, čitali smo svi po novinama da mnogima otkazuju rezervacije i naknadno ih preprodaju po skupljoj cijeni. Vrlo jedna neprirodna situacija gdje su svi u gubitku. Očekujemo da će se sezona produljiti, upravo zato što su mnogi ostali „na suhom“ u špici sezone pa će se htjeti okupati i u devetom, kada će si to moći priuštiti.” Direktorica ove agencije smatra kako se radi o početku inflacije, a rast cijena u turizmu očekuje dugoročno.

Dobra ljetna sezona je potvrđena, no jesen i zima su upitni

Čak i prije sezone, Ines je predvidjela situaciju:  “Imali smo katastrofalnu predsezonu, ljeto će biti vjerojatno iznad očekivanja, a jesen i zima su neizvjesni. Baš kao i prošle godine, sve se bukira last minute, imamo jako malo prostora za planiranje, a iako se vidi optimizam u poslovanju, brinu nas jesen i zima.”

Očekivanja za ljeto su potvrđena, a situacija je znatno bolja nego prošle godine, što nam govore i brojevi. Jedino što ovoj sezoni može stati na kraj i smanjiti brojeve su epidemiološke mjere koje se, nadamo se, neće mijenjati. Zbog toga se moramo pobrinuti da Hrvatska ostane u narančastoj zoni i pripaziti na socijalnu distancu i ostale mjere.

FOTO: Canva, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -