Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile nedovoljno iskorištene?

Korona kriza je najviše utjecala na hrvatsko gospodarstvo kroz ‘udar’ na turizam. Iako Hrvati mogu putovati na more, naše gospodarstvo ipak počiva na stranim turistima koji ove godine ne dolaze u tolikom broju. No, dvije poduzetnice iz turističkog sektora su nam otkrile da postoji turizam otporan na koronu.

Povezano:

Kakav je turizam otporan na koronu?

Selma Čmelik je vlasnica firme Zona Plus koja pruža usluge digitalnog marketinga čarter tvrtkama. “Moji klijenti su čarter tvrtke koje nude tzv. bareboat charter – višednevnu uslugu smještaja na plovilu bez posade. S takvim tvrtkama radim uglavnom na principu godišnjih ugovora i za vrijeme zatvaranja u ožujku ove godine oko 70% ugovora mi je otkazano. Ostali su samo lojalni klijenti koji su bili svjesni činjenice da s oglašavanjem za vrijeme krize nikako ne treba stati i nastavili su suradnju. Doduše, u smanjenom obujmu, ali nisu se zaustavili što se pokazalo za njih vrlo dobrom odlukom jer sada ubiru plodove te odluke. Njihove flote popunjene su s preko 80% ukupnog kapaciteta, što je u ovim uvjetima više nego dobro.

Dakle, generalno moje poslovanje se u odnosu na prošlu godinu drastično smanjilo u segmentu usluga prema čarter tvrtkama, ali su čarter tvrtke nastavile dobro poslovati u usporedbi s npr. hotelskim smještajem.”

Čarter usluge su jedan od prvih izbora turista ove godine

S obzirom na epidemiološku situaciju, čarter usluge su jedan od prvih izbora turista ove godine. To pokazuju i službene brojke, gdje je prema podacima sustava eCrew u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno gotovo 200 tisuća noćenja što je oko 57 posto lanjskog rezultata. No, iako je u čarteru bilo jako puno otkazivanja rezervacija, više je bilo prebacivanja rezervacija na sljedeću godinu.

“Zašto je čarter toliko poželjan u ovoj krizi leži u činjenici da vi kada iznajmite plovilo nemate direktan kontakt ni s kim ako tako želite. Proces primopredaje plovila (check-in i check-out) su se sveli na minimum fizičkog kontakta, brodovi se pomno čiste i dezinficiraju i vi sa svojom obitelji isplovite iz marine i 7 dana ste na moru u prirodi. Eventualno imate jedno do dva zaustavljanja u neku od marina po namirnice, struju i vodu. Dakle ovaj oblik odmora nudi zaista odvojen i miran godišnji odmor.”

No situacija s rezervacijama se mijenja iz dana u dan. Ovisno kako koja država proglasi epidemiološko stanje u Hrvatskoj tako i gosti reagiraju. “Najsvježiji je primjer Nizozemska koja kad je uvrstila Hrvatsku na svoju narančastu listu izazvala val otkazivanja rezervacija u čarteru. Inače Nizozemci tradicionalno bukiraju svoje flotile na Jadranu od sredine srpnja i početkom kolovoza. Tako da je ovaj potez Nizozemske vlade izazvao niz problema u čarteru. Neizvjesnost je zapravo najgora u ovom slučaju jer ne znate što će biti sutra.”

Hrvatska ima najveću čarter flotu na svijetu!

Što se tiče čarter usluga i odobrenih mjera država je dosta napravila. “One prve mjere koje su išle u prva tri mjeseca poslužile su za gašenje trenutne situacije iako je bilo potrebno dosta pregovora da se ostvare različite mjere. Međutim najveći problem koji se čarterima pokazao je nespremnost marina da izađu u susret sa svojim uvjetima naplata potraživanja. Marine predstavljaju jedan od najvećih troškova u čarter poslovanju i taj trošak se uglavnom trebao podmiriti u jeku zatvaranja što je zaista predstavljalo velik problem. U konačnici marine imaju svoja potraživanja prema državi i sve skupa ispada kao da se sve vrti u nekom začaranom krugu. Država ima dosta posla oko reguliranja tog dijela poslovanja.”

No, ipak smatra da je država mogla napraviti više za promociju ovog vida turizma. Naime, nautika zauzima do 4% ukupnog ostvarenja u Hrvatskom turizmu i stoga možda nije prioritet kod institucija., no to ipak nije zanemariv broj. “Hrvatska ima najveću čarter flotu u svijetu! Preko 4000 plovila za čarter smješteno je na ovom dijelu Jadrana i nažalost prevelika je konkurencija i mnoga pitanja nisu regulirana. Imamo premalo marina (svega 60tak) i premalo marina koje su opremljene za prihvat velikih, luksuznih jahti i megajahti. Također nemamo prateće usluge koje bi bile zadovoljavajuće za takvu vrstu luksuznog nautičkog segmenta.”

Ovako velik broj plovila za čarter na prilično neuređenom tržištu stvara priličan izazov u poslovanju. 

“No ono što je meni posebno zanimljivo i što se u ovoj krizi pokazalo je to da se sada vidi koliko je važno oglašavanje i sustavan pristup digitalnom marketingu. Jer tvrtke koje su ostale prisutne na tržištu i prilagodile svoju online komunikaciju trenutnoj situaciji te bile dostupne svojim klijentima sada imaju jako dobre prodajne rezultate. Zato bih savjetovala svima, ne samo tvrtkama u turizmu već općenito poduzetnicima da razmisle o svom online nastupu jer time mogu uvelike unaprijediti svoje poslovanje. Digitalno doba je odavno nastupilo ,ali nas je ova kriza prisilila da ga konačno prihvatimo.”

Zbog korone gosti su zamijenili hotelske resorte privatnim villama

Ankica Ćaleta, vlasnica agencije za iznajmljivanje vila My Luxoria, ima bolje rezultate nego što je to očekivala, međutim kad je poslovanje u pitanju ovu godinu ni u čemu ne može uspoređivati s prošlom.

“Od ožujka 2020. rješavamo do sada neviđene izazove: nemogućnost izvršavanja rezervacije zbog zatvorenih granica, neizvjesnost dolaska na odmor do zadnjeg trenutka, promjena termina rezervacija, izdavanje vouchera, izvještavanje gostiju o stanju s COVID-om u Hrvatskoj te last minute rezervacije. Gosti rezerviraju danas za sutra. Komunikacija više nije samo telefonskim putem i razmjenom mailova, nego WhatsApp dostupnost 0-24, a sve u svrhu pronalaska idealnog smještaja gostu koji bi došao za dan-dva.”

Gosti joj često kažu da su do sada putovali u hotelske resorte u Hrvatskoj, ali da je ove godine zbog situacije s koronom njihov odabir privatna villa s bazenom. Određene ville u potpunosti mogu zamjeniti hotel, jer osim bogatih dodatnih sadržaja u kojima uživaju djeca i odrasli, u svojoj ponudi imaju osiguranu svakodnevnu uslugu čišćenja.

Gosti koji rezerviraju ville s bazenima s My Luxoria web stranice su gosti iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva i svih ostalih zemalja u manjoj mjeri u odnosu na nabrojane.

“Zanimljivo je vidjeti da su ove godine određeni bogati Europljani za svoju destinaciju odabrali Hrvatsku samo zbog dobre epidemiološke slike. Iz razgovora s njima shvatila sam da bi ljetovali u Španjolskoj ili na Floridi, neki čak imaju svoje vikendice na tim lokacijama, a sada do njih nisu mogli doći. Iznenađenje su gosti iz Hrvatske koji su ovu godinu rezervirali ville te gosti koji su dolazili iz Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Luksemburga privatnim avionima. Pitam se gdje su ti gosti bili do sada i zašto im Hrvatska nije uobičajeni odabir za odmor u luksuznim villama. Međutim, kad analiziram njihove zahtjeve za smještajem jasno je da je samo nekoliko mogućnosti za smještaj kakav takvi gosti traže.

Očigledno je i da su mnogi ove godinu Hrvatsku posjetili po prvi put. Nadam se da smo ostavili dobar dojam i da ćemo ubuduće imati više takvih gostiju.”

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -