Kako pronaći udoban grudnjak? Srećom, lako

Dvije Australke nedavno su lansirale brend donjeg rublja s ciljem da pomognu ženama odabrati odgovarajuću veličinu. Svakoj je ženi jasno koliko je teško pronaći udoban grudnjak, a mnoge ga još niti nisu pronašle. Maria Golushko i Margot Balch imale su isti problem. Osnovale su stoga tvrtku OneTwo koja ženama omogućava više od puke kupnje donjeg rublja – ona ima i tzv. fitter koji će odrediti vašu idealnu veličinu. Fitter će vam dati i smjernice za nošenje grudnjaka kako bi vam bio što udobniji, a sama trgovina nudi preko 75 veličina.

Većina žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka

Balch se i sama dugo mučila s pronalaskom udobnog grudnjaka, a kad je njezin najdraži povučen iz prodaje – to je bila kap koja je prelila čašu. Više nije uspijevala pronaći udoban grudnjak, čak niti van države.

“Mislila sam, a vjerujem da mnoge od nas to misle, da jednostavno imam čudno tijelo za koje ne postoji dobar grudnjak,” izjavila je za SmartCompany. No, onda je doznala kako njezine prijateljice imaju posve isti problem.

Slično je doživjela i Simona Augustić, osnivačica brenda Arya Intimates, specijaliziranog za izradu postoperativnog donjeg rublja. Nakon mastektomije, nikako nije uspijevala pronaći odgovarajuće donje rublje koje bi, osim što je funkcionalno, bilo i lijepo. Stoga je osnovala svoj brend i pomogla ne samo sebi, već i drugim ženama u sličnoj situaciji.

“Isprobala sam kviz na njihovom webu i ne mogu reći da se puno razlikuje od standardnog fittinga grudnjaka,” komentira Augustić pothvat OneTwo. “Mislim da je baš u tome ključ. Mislim da većina žena nosi krivu veličinu grudnjaka jer kupuje grudnjak ‘napamet,’ ne znajući svoju pravu veličinu grudnjaka i veličinu košarice.”


Pročitajte više: ARYA INTIMATES: prvi hrvatski brend posvećen ženama operiranima od karcinoma dojke


Kako znati da nosite pogrešnu veličinu?

Napominje kako se modeli razlikuju ne samo po veličini, već i obliku dojki. Dodatno, iako će na grudnjaku i pisati ista veličina, veličina grudnjaka i košarice ipak neće biti ista. “Sve nam to daje do znanja da grudnjak ne možemo kupovati bez mjerenja.”

I sama kaže kako pronalaženje pravog modela i veličine grudnjaka doslovce mijenja život. “Grudnjak koji dobro pristaje mijenja siluetu, popravlja držanje, smanjuje bolove u ramenima, vratu i leđima.”

Da nosite pogrešnu veličinu grudnjaka možete znati ako se događa sljedeće:

  • naramenice ispadaju ili se urezuju u kožu
  • grudnjak se diže na leđima
  • košarice nisu ispunjene ili pak dojke ispadaju iz njih, ‘kipe’
  • stalno trebate prilagođavati grudnjak tijekom dana

Sve su ovo znakovi da vam je potrebna promjena grudnjaka.


Pročitajte više: Sportska oprema i odjeća za teretanu – što vam treba, a što ne?


Pronaći udoban grudnjak nije teško

Augustić je inače certificirani fitter postoperativnih grudnjaka.

“Nakon vlastite dijagnoze karcinoma dojke i mastektomije nisam mogla pronaći grudnjak koji bi bio udoban, lijep i što je najvažnije koji bi mi vratio simetriju i osjećaj sebe prije dijagnoze. Danas imam vlastitu trgovinu i web trgovinu s donjim rubljem za žene nakon mastektomije i ne dozvoljavam da ijedna žena iz moje trgovine izađe asimetrična,” govori.

Prije isprobavanja grudnjaka važno je porazgovarati sa ženom o njezinim potrebama i željama. Zatim se uzimaju mjere ispod grudi i u razini bradavica, što se potom uspoređuje s tablicom veličina. To daje okvirnu veličinu koja ne mora biti posve precizna, no zato slijedi isprobavanje nekoliko modela grudnjaka dok se ne pronađe onaj u kojemu se žena najbolje osjeća.

“Svima vam predlažem da se idući put kod kupnje grudnjaka zaputite u specijaliziranu trgovinu grudnjacima koje imaju profesionalne fittere. Pogotovo ako imate veće dojke,” savjetuje Augustić i dodaje kako je najvažnije da je grudnjak kvaliteta, bez obzira na to što će time biti skuplji. On će i duže trajati.

Augustić savjetuje i da nikad ne nosite isti grudnjak svaki dan, te da ih perete ručno. “Tako ćete produžiti njihov vijek trajanja.”

A da je vrijeme da ga promijenite, znat ćete po tome što više nema onu podršku kao kad ste ga kupili.

“Kad primijetite da ga zakopčavate na zadnjim kukicama, vrijeme je za kupnju novog grudnjaka,” govori Augustić.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -