Uredimo ured – kako ga pretvoriti u ugodno mjesto za rad?

Bilo jednom radno mjesto – stol, stolica i ormar. Nekada su priče o projektiranju ureda počinjale tako, no vremena su se jako promijenila.

Ured je mjesto koje vas prezentira – vaš brand, odnos prema poslu i ljudima. Oblici i boje koje okružuju, materijali koji se koriste u samom oblikovanju prostora definiraju mišljenje o tvrtki u koju ste kročili.

ugodno mjesto za rad
Stepenice ureda Rotodinamic, Samobor, renovacijom su postale poželjan, vibrantni trg na kom se u svakoj vizuri pruža ROTO ponuda (dizajn 5TEMA u suradnji sa Anitom Genc)

Pročitajte više: Dunja Franjić Bubek u 20 godina karijere uredila prodajne prostore diljem Europe, a otkrila nam je da je tajna inspiracije u odmoru!


Uredsko okruženje kroji raspoloženje i produktivnost

Uredski prostor mora biti ugodno okruženje koje će motivirati. Poslodavci su svjesni da primanja više nisu jedini motivator, nego se trude privući kvalitetan kadar radnom okolinom i uvjetima rada. Ne zavaravajmo se da je radno okružje obitelj. Prvenstveno su radnici i čekaju vratiti se svojoj obitelji i slobodnom vremenu. Pa kako im onda pomoći da na poslu budu produktivni i sretni? Kvalitetan projekt ureda svakako je dobar pristup rješenju.

Krenimo od samog radnog mjesta koje mora biti ergonomski kvalitetno oblikovano. Lijepa, no neudobna rasklimana stolica ili krivi položaj računala mogu uzrokovati bolesti i neželjene izostanke s posla.

Biofilni dizajn prostora, svjetlost, okruženost biljkama i prirodnim materijalima dokazano rezultira ugodom.

Kvalitetno osvjetljenje ispravnog usmjerenja, intenziteta i boje obično investitore iznenadi cijenom, no ubrzo se uočava prednost ulaganja – smanjuje se naprezanje vida, a prostor je ugodniji.

Najbolje poslovne ideje često se rađaju razmjenama mišljenja. Formalne ili neformalne točke susreta, zajednički stolovi, zatvorene ili otvorene konferencijske dvorane, lounge zone samo su dio obaveznih segmenata koje promišljamo u projektu.  Sportski prostori u uredu su također poželjni, dobar su magnet za nove zaposlenike, no novija istraživanja ukazuju na upitnost investicije zbog relativno rijetkog korištenja.


Pročitajte više: Dizajn interijera strast je Dunje Franjić Bubek, a kroz suradnju s Varteksom je pokazala kako to izgleda!


Prostor za mir, prostor za suradnju

Svakom zaposleniku treba osigurati kreativan mir, kutak koji će biti akustički promišljen. Vrlo često se u modernim uredima nalaze izolirana telefonska govornica ili mali ured u uredu sa internet priključkom u kojima stranke ili sami radnici mogu neometano razgovarati, odraditi nešto, odvojiti se od buke i pogleda.

Ipak, doba pandemije je više nego ikad ukazalo i na mogućnost rada od kuće. Radnici su u počecima pokazali uzlet, efikasniji rad zbog mogućnosti samoodlučivanja o vremenu izvršavanja obaveza. Troškovi ureda se smanjuju i takvo poslovanje zvuči izvrsno. Pa čemu onda uredi? Najnoviji testovi ukazuju ipak na stres i neefikasnost zbog teškog postavljanja granice radnog i slobodnog vremena, ometanja kod kuće, te nedostatak neformalne komunikacije s kolegama koje rezultiraju tako poželjnim brainstormingom.

ugodno mjesto za rad
Zona odmora ureda ROTO (5TEMA dizajn)

Promišljenim projektiranjem u prostor ćemo uklopiti namještaj koji će imati mobilnost i više funkcionalnosti prilagođenih potrebama uredskog prostora. Tražeći balans rada par dana od kuće i par u  uredu, a zahvaljujući radu u virtualnim oblacima, nerijetko isto radno mjesto dijeli više ljudi.

Sva ova pitanja samo su dio promišljanja oblikovanja uredskih prostora. Promjenom tehnologija koje se koriste, te navika, ponašanja i očekivanja novijih generacija radnika, dizajn ureda postao je predmet mnogih istraživanja. Izazov je to koji dobar projektant vrlo rado prihvaća i rješava u svom svakodnevnom radu.

Autorica: Dunja Franjić Bubek, diz. int.

www.5tema.hr

Foto: Dunja Franjić Bubek, privatna arhiva / 5tema

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -