Dizajn interijera strast je Dunje Franjić Bubek, a kroz suradnju s Varteksom pokazala je kako to izgleda!

Dizajn interijera više je od posla. Umjetničko izražavanje ovdje se spaja s funkcionalnosti kako bi se prostor mogao doživjeti kroz svih pet osjetila. Dunja Franjić Bubek svoju je strast prema dizajnu interijera i dugogodišnje iskustvo pretočila u samostalan posao. Otvorila je studio za dizajn privatnih i poslovnih interijera 5TEMA i ostvarila brojne poslovne uspjehe, a osobito se ističe suradnja s Varteksom na modernizaciji njihovih interijera.

Dunja je svoju strast prema dizajnu interijera pokazivala već kao djevojčica. Stvarala je gradove za svoje igračke koje je pažljivo opremala namještajem od kutijica. Zainteresirana za to kako stvari funkcioniraju, umjesto dizajna odlučila se za studij strojarstva. Ljubav prema dizajnu interijera bila je jača i Dunja se zaposlila kao projektant u arhitektonskom birou.


Pročitajte više: Mali dekorativni predmeti koji će od vašeg stana napraviti dom!


Bogato iskustvo

Kao voditeljica projekata je već 20 godina zaslužna za razvoj interijera vezanih uz drvni sektor. Može se pohvaliti raznolikim iskustvom. U bogatoj karijeri projektirala je pekarnice, odjele voća, urede, kafiće, škole i butike. Surađivala je s brojnim poznatim brandovima, kao što su Konzum, Kaufland, Froddo, Toplice Sveti Martin i mnogi drugi. Bogato iskustvo stekla je surađujući sa stručnjacima iz različitih područja, prateći tržište i posjećujući sajmove.

S Varteksom je surađivala još kao voditeljica projekata u firmi koja im je izvodila preuređenje postojećih objekata. Za vrijeme rada na preuređenju uočila je određene nedostatke u trgovinama za koje je bila sigurna da ih može poboljšati.. Kada je 2019. otvorila 5TEMU, putem LinkedIna kontaktirala je predsjednika Nadzornog odbora Nenada Bakića i iznijela mu svoj prijedlog za modernizaciju trgovina. Prva suradnja 5TEME i Varteksa bila je na proširenju trgovine u City Centar uz nadopunu novim elementima.


Pročitajte više: Kako gotovo besplatno preurediti dom?


Individualni pristup

Za detaljnu obnovu Varteksovih trgovina bilo je potrebno izraditi knjigu standarda opremanja trgovina, koja se zatim prilagođava specifičnostima novog prostora. “Sam projekt Split je manjeg obima naspram dugotrajne i zahtjevne izrade knjige standarda opremanja trgovina koju mi je Varteks pružio povjerenje. Kad je koncept zaokružen, detaljno razrađen, preostaje samo prilagodba specifičnim detaljima prostora nove trgovine. Prva trgovina po novom standardu je bila u Tower centru Rijeka.”

Obnovi trgovina pristupila je u skladu s onim što je svaka trgovina zahtijevala, a koncept obnove je prilagođavan potrebama. “Svakom investitoru pristupam vrlo individualno. Proučim u detalje njihov imidž kojim se žele predstaviti, asortiman robe, boje, kupce koje žele privući, planirani iznos investicije u opremanje i tako dalje. Imam 20 godina iskustva u projektiranju opreme za trgovine, osmislila sam i iznijela prijedlog izlaganja i sretna sam što je moja ideja bila brzo prihvaćena. Naravno, i sam koncept diše i doživljava dorade. Tako je u Splitu unesena doza prirodnih boja materijala i tekstila na elementima, kako bi se postigla toplina prostora.”


Pročitajte više: Kako urediti terasu iz snova? Slijedite ove savjete


Psihologija je važna

Prilikom obnove trgovina u fokus stavila kupca i psihološki pristup kupovini. “Varteks je sinonim za kvalitetnu odjeću, nešto trajno i elegantno. To su mi bile prve premise. I poslovna racionalnost pri izradi, svakako. Kupac koji ulazi u Varteks ne smije prvo ugledati hrpu glomaznih šarenih stalaka koji bi privlačili pažnju. Izgled njihovog interijera mora biti moderan, kvalitetan, te prvenstveno ima svrhu isticanja samog asortimana, da kupac primijeti robu i poželi ju za sebe.”

Dunja naglašava da je za dizajn interijera važan interdisciplinaran pristup. “Kupac se mora osjećati ugodno svim osjetilima, poželjeti duže ostati u trgovini i vlasniku trgovine donijeti veći profit, naravno. Projektiranje interijera je znanost koja obuhvaća tehniku, modu, materijale, ali i u velikoj mjeri zadire u psihologiju. Taj dio me posebno veseli u svakom projektu.”


Pročitajte više: Što je minimalizam i kako nam može promijeniti život?


Najveći izazov

Najveći izazov u obnovi Varteksovih trgovina bila je racionalna raspodjela sredstava. “Lagano je isprojektirati skupu opremu, razbacati se modernim, atraktivnim materijalima, ubaciti magnete za oči. Danas se na tržištu nude čudesa koja bih rado uklopila u interijer. No ipak, uvijek treba znati dobro odvagnuti između želja i mogućnosti.”

Zadovoljna je suradnjom s Varteksovim timom, ali i konačnim rezultatom. “Tekstilna branša je žestoki front, a sad je stiglo još i ovo boležljivo doba. No, objedinila sam znanja i emocije i mislim da je projekt uspješan. Kupci to potvrđuju vrlo pozitivnim reakcijama.”

Osim Varteksovih trgovina, Dunja Franjić Bubek izradila je koncept Vitapur trgovina. Izradila je knjigu standarda za Bio&Bio trgovine. Osim na brojnim projektima, angažirana je kao predavačica dizajnerima interijera na Callegari školi za dizajn.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -