7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reformi za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

“Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime”, ističu iz UGP-a Svoje zahtjeve sveli su na sedam točaka.

Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000€ na 70.000€

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za razdoblje od 2007. godine iznosi 52%, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70.000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta.

Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13%

Smatraju da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.

Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5%

Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.

Neoporezivanje reinvestirane dobiti

Predlažu da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.

Smanjivanje parafiskalnih nameta

Zalažu se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je primjerice članarina turističkoj zajednici.

Ukidanje posebnog poreza na kavu

Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35% po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9%. UGP smatra da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.

Redefiniranje Zakona o trgovini

UGP ističe da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.


Pročitajte više: Poduzetnički mindset: Poduzetništvo primorano na sve brže prilagodbe


Mjere koje bi zadržale mlade

Ovim mjerama posebnu pozornost žele skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržali, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze.

Međutim, granica za plaćanje PDV-a ostala je na 40.000 eura godišnje, unatoč službenoj inflaciji od 52% od 2007. godine, s 24% u posljednje četiri godine. Udruga Glas Poduzetnika smatra nužnim povećati ovu granicu na 70.000 eura kako bi se prilagodili inflacijskim promjenama.

“Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike, ovo je naš startni doprinos istoj i to odmah, u prvih 100 dana nove Vlade”, ističe Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Vjeruje da bi ove mjere mogle značajno doprinijeti poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj, olakšati poslovanje poduzetnicima i povećati konkurentnost našeg gospodarstva.

“Na Ministrima je da odluče žele li zadržati mlade i podržati hrvatske poduzetnike”, zaključuju ih UGP-a.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -