Kako je vlasnica najveće dalmatinske konzultantske kompanije preživjela 25 turbulentnih godina!

UHY HB EKONOM, najveća kompanija za računovodstvo, reviziju i porezno savjetovanje u dalmatinskoj regiji postoji već 25 godina. Sjetite se gdje ste vi bili prije 25 godina – kakav je bio svijet oko vas, jeste li uopće postojali, kako je izgledala vaša svakodnevica? Prisjetite se sada promjena koje su se dogodile u međuvremenu i pokušajte zamisliti koje je promjene jedna kompanija morala uvesti i prihvatiti kako bi i danas, u ovim novim, izazovnim vremenima tržištu nudila moderne i najučinkovitije načine poslovanja.


Pročitajte više: Helena Budiša u 22 godine izgradila jedno od najuglednijih poduzeća u 22 godine izgradila jedno od najuglednijih poduzeća u Hrvatskoj na području revizije, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja


Prihvaćanje i pokretanje promjena!

Ako ste dovoljno stari da se sjećate vremena prije 25 godina, sjećate se da je to bilo doba bez Interneta, tek se pojavio Windows 95, nije bilo Start-up natjecanja, Meet-upova, poticaja poduzetništvu i sl. Samim time, primarni izvori znanja o poduzetništvu tada su bili knjige u knjižnicama o ekonomiji, ali ne i o poduzetništvu. Najkonkretniji izvor je bio, kao i danas – iskustvo. Svakom novom situacijom, novim iskustvom, osnivačica i direktorica Helena Budiša, osnažila je svoju viziju poslovanja i unaprijedila usluge koje kompanija nudi. A kroz 25 godina je bilo svega; raspad cijelog jednog gospodarskog sustava, pretvorbe i privatizacije, rat, krize… Greg Dyke je rekao “Uspjeh je znati kako preživjeti teška vremena. Svi ćemo preživjeti dobra vremena.”

„Mi smo u tim vremenima radili na sebi, među prvima smo prešli s DOS programa na nove softwere. Sigurno smo bili prva kompanija u Splitu i šire koja se bavila računovodstvom i revizijom, a koja je pokrenula vlastitu web stranicu, i to na hrvatskom i engleskom jeziku te time pokazala da je lider u pokretanju promjena. To je bilo revolucionarno u tom vremenu.“

Ulogu lidera u promjenama u svojoj branši UHY HB EKONOM je zadržao i u idućih 25 godina, što je nedavno ponovo dokazano uvođenjem inovativnog načina pružanja računovodstvenih usluga.  

UHY HB EKONOM
Helena Budiša

„Sviđa mi se izreka Alberta Einsteina koji je rekao da je mašta važnija od znanja. Tako smo i mi prije dvije godine maštali da nam dokumenti „lete“ od klijenta i da se sami „čitaju“ i evidentiraju u naš program. Uz pomoć naših UHY konzultanata i EU fondova, danas smo to i ostvarili. Za svoje klijente, korisnike računovodstvenih usluga, kreirali smo UHY klijent Cloud accounting – aplikaciju za online dostavu računa i pregled poslovanja kojom poduzetnici pristupaju svim računovodstvenim podacima svoje tvrtke s bilo kojeg mobitela, tableta ili kompjutera i u bilo kojem trenutku. Ovo je jedinstvena usluga na tržištu kojom smo svojim klijentima omogućili da se posvete glavnom biznisu umjesto da sate i sate troše na skupljanje i dostavu papirnatih računa u računovodstvo i na čekanje izvještaja od svog računovođe. Zadovoljni smo jer ćemo se sada moći više posvetiti savjetovanju svojih klijenata i omogućiti njihov bolji napredak i rast.“


Pročitajte više: Digitalizacijom računovodstva iz EU sredstava do ureda bez papira i uštede vremena i novca


Suradnja s preko 300 poslovnih centara u 99 zemalja

Helena je prepoznala važnost buduće internacionalizacije poslovanja te je tako već 2007. godine pristupila UHY International, mreži neovisnih računovodstvenih, revizijskih i konzultacijskih tvrtki. Od tada, preko međunarodne mreže surađuje s uredima u preko 300 glavnih poslovnih centara u 99 zemalja, a sve kako bi svojim domaćim i internacionalnim klijentima pružila vrhunsku uslugu na globalnoj razini.

Vremena su iznjedrila i druge poslovne prilike, pa je osnovala i tvrtku koja se bavi pisanjem i provođenjem EU projekata UHY SAVJETOVANJE te tvrtku UHY POREZNI SAVJETNIK koja se bavi poreznim savjetovanjem. Danas je dio grupe UHY in Croatia koja ima preko 46 zaposlenih stručnjaka iz područja financija, računovodstva, revizije, poreznog savjetovanja, poslovnog savjetovanja, povlačenja i korištenja bespovratnih sredstava EU fondova koji pružaju profesionalne usluge za 400 poduzetnika godišnje.

Odnos s klijentima

UHY HB EKONOM veliku pažnju posvećuje njegovanju odnosa sa svojim klijentima što je iznimno važno za uspjeh svih ovih godina. „Zadovoljan klijent je najbolja reklama, a kroz ovih 25 godina klijenti su prepoznali našu pouzdanost, profesionalnost, disciplinu i otvorenost za rješavanje njihovih pitanja. Našu poziciju na tržištu su jačali baš ti zadovoljni klijenti koji su se uvijek vraćali i dovodili nove klijente.“

Kompanija pokazuje razne inicijative kojima razvija kvalitetnu suradnju i povjerenje. Tako već 12 godina vrijedni zaposlenici kompanije svaki mjesec pišu i šalju newslettere klijentima i drugim zainteresiranim korisnicima u kojima na jednostavan i zanimljiv način govore o promjenama u zakonodavstvu i drugim informacijama korisnima za poduzetnike.

„Vještina komunikacije nužna je za uspjeh te je iznimno važno znati podijeliti svoje ideje i znanje. Vođeni time, najmanje jednom godišnje organiziramo besplatno događanje za svoje klijente poput „financijski zdravi doručak“, „investicijski doručak“ i slično. Na njima informiramo klijente o mogućnostima unapređenja poslovanja, novim mogućnostima investiranja, poreznih ušteda, mogućnostima korištenja aktualnih i najavljenih natječaja za bespovratne sredstva EU fondova te potičemo njihov međusobni networking. Danas smo aktivni i na društvenim mrežama LinkedIn i Facebook gdje našim pratiteljima uvijek podijelimo besplatne novosti i savjete. Naši financijski stručnjaci su tu da svojim znanjem i iskustvom pomognu poduzetniku i da mu poslovanje učinimo jednostavnijim i uspješnijim“.

UHY mreža u Hrvatskoj okuplja iskusne financijske stručnjake koji vaše poslovanje čine jednostavnijim i uspješnijim. 

Zaposlenici postali suvlasnici!

„Vjerujem kako su zadovoljni zaposlenici temelj zdravog i uspješnog poslovanja te se trudimo prepoznati i razviti najbolje stručnjake u svom području rada. Iz tog razloga smo u odabir kadrova angažirali i profesionalnu selekciju koji svojim savjetima i vještinama doprinose odabiru najboljih kandidata. Vjerujem da je i to jedan od razloga zašto imamo izvrstan tim koji se odlično slaže i nadopunjuje.“

Razvoj zaposlenika se prati i planira, organiziraju se interne i eksterne edukacije kako profesionalne tematike, tako i za meke vještine. UHY HB EKONOM vjeruje kako je svaki zaposlenik zasebna baza znanja te dijeljenje znanja ima veliku ulogu u samoj organizacijskoj kulturi. Mnogo pažnje posvećuje se prepoznavanju talenata kojima je omogućeno stjecanje zvanja ovlaštenog poreznog savjetnika i ovlaštenog revizora.

„Strast prema svom poslu je generator koji je mene vodio sve ove godine, a prije četiri godine sam tu strast kao i talente prepoznala i među mojim zaposlenicima. Oni su svojim radom, učenjem i znanjem nadmašili sve svoje učitelje i mentore i postali najbolji stručnjaci u svojoj branši. Oni su meni postali još i više, postali su moji partneri/suvlasnici, podrška, desna ruka s kojima zajedno stvaram dugoročnu viziju kompanije na radost sadašnjih i budućih zaposlenika i klijenata. I u tvrtki za pisanje i provedbu EU projekata zalaganje i talent Borisa Pekića da vodi i organizira UHY SAVJETOVANJE, da postiže izvrsne rezultate dovela je i u njega u status partnera/suvlasnika s kojim razmišljamo u boljoj budućnosti za nas i naše klijente.“

UHY HB EKONOM


Pročitajte više: Što sam naučila u svojih 10 godina poduzetništva?


„Jako nam je važno zadovoljstvo zaposlenika koje uvelike ovisi o malim znacima pažnje i svakodnevnoj atmosferi. Organiziramo razna aktivna druženja tijekom godine, a najdraži im je izbor za „najboljeg kolegu ili kolegicu“ gdje se aktivno natječu „tko će biti bolji“, skuhati kavu, pomoći nešto, donijeti čokoladu ili drugačije uveseliti kolegu ili kolegicu. Najbolji kolega ili kolegica dobiva na poklon plaćeni odmor u nekom hotelu.

Iznimna radost je i uredski Secret Santa koji blagdanske dane učini još posebnijima. Također, što se tiče materijalnih benefita, sve ove godine zaposlenici su dobivali božićnicu, plaćeni godišnji sistematski pregled, a uz to sada i naknadu za prehranu, nagradu za zalaganje, korištenje Multisport kartice te pogodnosti fleksibilnog radnog vremena, prema želji rad od kuće, već spomenutu mogućnost dodatnog educiranja i certificiranja i sl. Zadovoljan zaposlenik će pružiti najbolju moguću uslugu klijentu, a tada će i klijent biti zadovoljan.“

Iako postojimo već 25 godina, kompanija nije dosegnula svoj vrhunac!

Sve navedeno potkrepljuje činjenicu da se kompanija vodi svojim temeljnim vrijednostima koje su definirane u Uredskom ustavu, a to su: profesionalnost, zakonitost, odgovornost, promicanje znanja, kultura dijaloga, timski rad, kontinuirano usavršavanje i 3P (poštovanje, povjerenje i pomaganje).

„Iako postojimo već 25 godina, mislim da kompanija nije dosegnula svoj vrhunac. Ovaj posao živim 25 godina 24/7, stalno se neka nova ideja vrti po glavi, a sada su i mladi partneri unijeli novi pogled, nove ideje i entuzijazam u kompaniju tako da svaku novu godinu vidimo kao novi izazov i priliku za biti još bolji i uspješniji. Našim daljnjim razvojnim putem vodim se izrekom ‘Ako želiš ići brzo, idi sam, ali ako želiš ići daleko, idi u društvu’.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Prije dvije godine počeli maštati i pokrenuli aplikaciju za online dostavu računa i pregled poslovanja… Ovo nije jedinstvena usluga – drugi je provode već godinama, puno duže od spomenute 2 godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -