Glas poduzetnika: Tražimo ukidanje komunalne naknade i najma prostora!

GLAS PODUZETNIKA je nakon provedene ankete među članovima i prikupljenih informacija od članova i iz medija, danas javno pozvao gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje. Poziv je upućen i privatnim vlasnicima nekretnina koje iznajmljuju najmoprimcima čije poslovanje je onemogućeno.

Povezano:

Što je s komunalnim naknadama i najmom prostora?

 „Od dana kad je donijeta odluka Stožera Civilne Zaštite o zatvaranju svih naših trgovina, hotela, kafića, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica i poslovnih prostora svih uslužnih djelatnosti, od tog dana svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i naši zaposlenici smo praktički bačeni na koljena, životarimo ili uopće ne zarađujemo, te smo u fazi hibernacije i preživljavanja. Nismo u mogućnosti plaćati namete, najamnine i naknade kada prostore ne koristimo i ne ostvarujemo prihode“ rekao je Hrvoje Bujas, Predsjednik Udruge.

„Stoga Udruga GLAS PODUZETNIKA traži od vas, gradonačelnika i načelnika koji to još niste napravili, da odmah izglasate odluke kojom nas oslobađate plaćanja svih nameta i naknada Gradu ili Općini uključujući oslobađanje plaćanja – komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, a dokle god nam se ne omogući normalno poslovanje i ne otvorimo naša poduzeća i obrte. Nikakvi popusti od 15% na iznos komunalne naknade kao primjerice u Dubrovniku nas ne zanimaju ili odgode plaćanja poput nekih drugih gradova. Ugledajte se na Novalju, Bjelovar, Koprivnicu, Gospić, Đurđevac, Sv. Nedjelju, Rijeku i druge gradove i općine koje su takve odluke već donijeli. Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas, kako bismo sutra ponovo mogli biti oni koji su do jučer desetljećima punili i vaš budžet. Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo!“

Što trebaju učiniti gradovi i općine?

Udruga GLAS PODUZETNIKA također predlaže osnivanje fonda za subvenciju dijela iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu s mogućnostima grada ili općine, a apeliramo i na sve vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni sada kada je potrebno, te izađu maksimalno svojim najmoprimcima u susret, jer će im se to  u budućnosti višestruko vratiti.

Anketa među članovima GLASA PODUZETNIKA pokazala je da su reakcije gradova i općina na krizu bile uglavnom mlake i nedostatne. Prvo pitanje u anketi je bilo vezano uz obaveze plaćanja najma i komunalne naknade, te njihovo ukidanje, smanjivanje ili odgodu. Čak 42% poduzetnika još nije dobilo  niti jednu od tih mjera od svog grada ili općine. Oko 37 % je izjavilo da postoji neka od kombinacija tih mjera ali očito je da se razlikuje u svakoj pojedinoj jedinici uprave. Samo nešto preko 12% je izjavilo da im je odobreno ukidanje i najma i komunalne naknade.

Iz ovih rezultata je vidljivo da imamo pojedine slučajeve gdje se radi odličan posao i pomaže gospodarstvu, ali s druge strane imamo internu većinu koja ili ne radi ništa ili proizvoljno određuju što i kako će napraviti, što je uglavnom nedostatno. S obzirom na raznolikost rezultata postavili smo i pitanje o zadovoljstvu poduzetnika reakcijom lokalne uprave. Gotovo 50% je jako nezadovoljno. Njima možemo pridružiti još preko 17% koji su umjereno nezadovoljni. Neutralan stav ima oko 16% ispitanika. Umjereno zadovoljni ima nešto ispod 8% a jako zadovoljnih je samo oko 9% ispitanika. S obzirom na te rezultate, Udruga Glas poduzetnika očekuje puno bržu i puno kvalitetniju reakciju i mjere koje će lokalna uprava donijeti i koje će biti u skladu sa mjerama Vlade RH.

Foto: Unsplash,Glas poduzetnika

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -