Plenković objavio nove gospodarske mjere!

Nezadovoljavajuće mjere Vlade koje su predviđale odgodu, a ne otpis poreza, doprinosa i ostalih davanja izazvale su bijes poduzetnika. Zbog tog je i nastala inicijativa Glas poduzetnika koja je u svega desetak dana okupila 100 tisuća poduzetnika i njihovih zaposlenika.

Od samog donošenja mjera upozoravali smo da one ne znače spas, već samo odgađaju smrt realnog sektora koji se sastoji od mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su na izdisaju. Naših 70% zaposlenika bi uz ove mjere velikim dijelom već ove godine završilo na burzi, što bi dovelo do potpunog sloma hrvatskog gospodarstva.

Povezano:

Nove gospodarske mjere

Vlada je pod pritiskom najavila novi, sveobuhvatniji paket gospodarskih mjera koje je upravo predstavio premijer Andrej Plenković:

  1. Povećanje potpore za zaposlenike za travanj i svibanj na 4.000 kuna
  2. Država preuzima teret poreza i doprinosa na potporu za zaposlene-potpora se odnosi na tvrtke kojima je poslovanje onemogućeno ili otežano koje ostvaruju godišnji prihod do 7.5 milijuna kuna pod sljedećim uvjetima:
  • pad prihoda veći od 50 posto– oslobođenje od svih poreza i doprinosa za travanj i svibanj
  • pad prihoda 20-50 posto – odgoda i obročna otplata poreza i doprinosa

Tvrtke s prihodom većim od 7.5 mln kn se oslobađaju poreza i doprinosa proporcionalno padu prihoda.

Porez na dodanu vrijednost se odgađa do naplate računa, odnosno svi poduzetnici će u ovom periodu plaćati porez na dodanu vrijednost po naplati.

Također je najavio maksimalne uštede na nivou države, te plaćanje samo nužnih rashoda. Isto očekuje i od jedinice lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća.

Za Women in Adria članice u najkraćem roku ćemo organizirati live savjetovanje u našoj zatvorenoj Facebook grupi.

Foto: Facebook Andrej Plenković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

novo programsko razdoblje

Želite li unaprijediti svoje poslovanje pripreme za novo programsko razdoblje su...

Leže li vam u ladicama razni projekti kojima se do sad niste stigle pozabaviti, možda je vrijeme da se ipak aktivirate...
- Advertisment -