Ukrajinska dizajnerica nakon prekretnice u svojoj karijeru mora graditi svoj život iznova u drugoj državi

Svitlana Bevza je vodeća dizajnerica ženske odjeće iz Ukrajine. Na posljednjem Tjednu mode u New Yorku, poznati modeli su nosili njezine dizajne, a povratkom u Ukrajinu nakon samo 10 dana, život joj se u potpunosti promijenio.

Buđenje uz zvukove eksplozija

Samo 10 dana nakon revije u New Yorku, u predgrađu u blizini Kijeva u 5 sati ujutro probudio ju je zvuk eksplozija. Za Vogue je podijelila prvih nekoliko dana napada na Kijev. Eksplozije su se čule svakih 20 minuta, a izmijenjivala se s mužem oko spavanja kako bi zaštitili svoju djecu. Napadi su bili usmjereni i na kuće civila te zračne luke. “Opasno je raditi u Kijevu gdje je trenutno moj tim. Puno ljudi spava u podzemnim željeznicama, njihovim podrumima ili parkiralištima Žena koja je naša partnerica za pletenu odjeću spava na parkiralištu, a naš računovođa u podrumu,” rekla je Bevza o prvim danima invazije.

S obzirom na to da je Zelenskij naredio muškarcima od 18 do 60 godina da moraju ostati u Ukrajini zbog vojne mobilizacije, njezin muž nije mogao napustiti zemlju, a s vremenom se i pridružio ukrajinskim oružanim snagama. Bevza je sa svojim sedmogodišnjim sinom i trogodišnjom kćeri migrirala u Češku gdje se trenutno nalaze.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Karijera prije rata u Ukrajini 

Sredinom veljače, modeli su nosili njezine dizajne na svjetski poznatom Tjednu mode u New Yorku. Još od 2006., Bevza vodi istoimenu tvrtku koja se specijalizirala za žensku odjeću, a čuje sjedište se nalazi u Kijevu.

Njezine minimalističke dizajne koji su inspirirani Ukrajinom i prirodom nose slavne žene poput glumice Sophie Turner i modeli poput Gigi Hadid. U svojem radu fokusirala se na izdržljive i kvalitetne materijale koji ne štete okolišu. 


Pročitajte više: Diane von Fürstenberg – usponi i padovi žene koja je obilježila modu


Bevza trenutno počinje iznova

Na stranicama njezine tvrtke je u prvim danima invazije najavila da su sve pošiljke odgođene zbog ruske invazije na Ukrajinu te da će se sa svojim timom vratiti na posao kada će biti u mogućnosti. Kolekcija koju je predstavila na Tjednu mode još uvijek se nalazi u skladištu u Ukrajini, a ona iz Češke ponovno mora graditi svoj biznis. Iznimku je jedino napravila jučer kada je nakratko otvorila mogućnost narudžbe na mrežnim stranicama, kao i slanje iz Kijeva.

“To je potpuno ludo. U roku od tjedan dana, moj život se u potpunosti promijenio. Prije sam imala dobro mjesto za život i lijepu kuću, a moja djeca su imala dadilju i pohađala su dobre škole. Sada sam sama u nepoznatoj državi bez ičega, bez novaca i moram početi ispočetka. Moj muž je bio Ministar za promet u Ukrajini. Ostao je u Kijevu. Sada ustaje svako jutro, uzima oružje i volontira s ostalim vojnicima,” rekla je za Bazaar.     

Foto: Instagram /Svitlana Bevza

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -