Lidija Marion imala je sve posloženo, ali se u 50. odlučila za totalni zaokret

Lidija Marion žena je koja njemački i talijanski jezik ima u malom prstu, a ovi jezici godinama su joj utkani u gotovo svaku poru života. Ipak, proteklih godinu dana obnaša funkciju više specijalistice za upravljanje rizicima i sprječavanje prijevara u tvrtki Aircash, što je bio pravi zaokret na njezinom karijernom putu i veliki iskorak iz zone komfora. Iako ova funkcija nema ama baš nikakve veze s jezicima, kojima je posvetila godine i godine života, Lidija nam je objasnila da ih i dalje provlači kroz svoj rad.

Kako i danas uklapa jezike u svoj život, zašto se odlučila na promjenu uspješne karijere na pragu 50. godine života, je li pritom osjećala strah i kako joj je bilo graditi karijeru uz dvije djevojčice, ispričala nam je u ugodnom razgovoru.

Nije dovoljno samo učiti jezike, treba se i specijalizirati

S obzirom na to da u obitelji ima mnogo pravnika, i ona je prilikom odabira fakulteta otišla na prijemni ispit za taj studij. Njezina teta, profesorica jezika, savjetovala joj je jezike, jer „ako upiše nešto drugo, nikad ih neće naučiti kako treba“. I Lidija ju je poslušala. Još tijekom studija njemačkog i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu, radila je kao prevoditeljica. Priliku za prvi „pravi“ posao dobila je relativno brzo nakon diplome, i to u jednoj talijanskoj tvrtki.

Taj je posao, prisjeća se, često bio izazovan, jer su vlasnici tvrtke bili isključivo Talijani i nitko od njih nije govorio hrvatski. Stoga je ona bila ta koja je na svim sastancima i sličnim događanjima bila asistentica direktorima, njihova „desna ruka“. Ipak, to joj je bilo odlično iskustvo i svojevrsno „čeličenje“ za karijeru u kojoj se željela ostvariti.

Na svim radnim mjestima na kojima je kasnije radila, koristila je znanje ovih jezika. Godinama je radila poslove prevođenja u ulozi vanjske suradnice. Prevodila je stručne, opće i specijalizirane tekstove te radila stručna prevođenja i redakture iz raznih područja kao što su IT, turizam, marketing, pravo, ekonomija i stomatologija. Ističe da je važno učiti i znati jezike, ali da je jednako važno i specijalizirati se za određena područja, kao što je to učinila i ona, pogotovo ako osoba želi raditi u nekoj firmi, a ne samo u prevođenju.

Do 2019. Lidija je prevodila čak i sudske presude i rješenja, javnobilježničke isprave i ovjere, dokumentacije trgovačkih društava i osobne dokumente, i to kao sudski tumač. Ipak, osjetila je da joj treba promjena, koju je nešto kasnije dočekala u Aircashu.


Pročitajte više: Ovih pet domaćih kompanija dospjelo na listu Financial Timesa


Nikad nismo prestari za promjene

Njemački jezik odveo ju je put Aircasha, gdje je prvo počela raditi kao vanjska suradnica – dva puta tjedno držala je satove ovog jezika. „To je bilo lijepo iskustvo zahvaljujući kojemu sam upoznala i surađivala s puno mladih ljudi“. U Aircashu su joj potom ponudili trajno zaposlenje, pri čemu je radila s vanjskim tržištem. Nakon pola godine napravila je karijerni zaokret i prihvatila poziciju više specijalistice za upravljanje rizicima i sprječavanje prijevara. Njezini zadaci vežu se uz analize rizika, detekcije i prevencije prijevara, upravljanje mehanizmima praćenja  transakcija, obrade reklamacija i rješavanje prijava spornih i neautoriziranih transakcija.

Marion objašnjava da je netom prije pandemije uzrokovane Covidom-19 u njoj „ključalo“, odnosno da je osjećala da na svom poslovnom putu mora nešto promijeniti. Ipak, kako je tijekom pandemije sve stalo, Lidija je svoju želju uspjela ostvariti tek njezinim završetkom. U gotovo 50. godini života prešla je iz prevođenja u novi posao.

U tom trenutku u životu mi je sve bilo posloženo. Stoga je prelazak u novi posao i trajno zaposlenje u novoj firmi, u kasnim četrdesetima, bila prekretnica u mojoj karijeri i veliki iskorak iz zone komfora, ali bila sam spremna na to jer sam postajala sve nezadovoljnija, a čim osjetiš to nezadovoljstvo, apsolutno trebaš nešto promijeniti. Naravno da me bilo strah, puno sam ‘vagala’ za i protiv i nije bilo lako donijeti odluku, ali jednostavno sam znala da moram“.

Svima koji razmišljaju isto, ali dvoje oko svoje odluke, Marion jasno poručuje – samo hrabro! Taman da to nešto i ne uspije, sigurno će se otvoriti neka druga mogućnost za promjenu. „I ne znači da trebaš mijenjati firmu, ali okušati se u nekoj drugoj grani unutar same firme, i to je odlična prilika“.

upravljanje rizicima aircash

Pročitajte više: Ivana Arambašić, Aircash: Bez izazova nema rasta, a ništa bez strpljenja


Uspjeh je biti zadovoljna žena na poslu i privatno

Surađuje sa sjajnim timom, a upravo dobar tim jedna joj je od najvećih motivacija u poslu. „Tim mora biti dobar jer radimo posao u kojemu kolege stalno moraju surađivati, bilo to unutar odjela ili s drugim odjelima. I dalje imam sjajnu ekipu, mentore, kolege, suradnike… Imam samo pohvale za cijeli tim. Samo u ovih nekoliko mjeseci koliko sam ovdje, tvrtka je strašno narasla. Širimo kadar novim ljudima – mladim, stručnim…“.

Osim što šire kadar, šire se i na vanjska tržišta, što znači da imaju sve više vanjskih korisnika. Upravo u komunikaciji s njima, Marion i dalje ima priliku koristiti jezike. Naravno, pomaže i „unutar firme“, kada su im potrebni prijevodi unutar marketinga, prodaje i slično.

Uživa u svom poslu i ističe da mu se danas može posvetiti predanije nego što je nekoć mogla, dok je imala dvoje male djece. Naime, danas su njezine kćeri starije i samostalnije pa joj pomažu oko kućanskih poslova i bilo čega što zatreba, zajedno s mužem. Lidija objašnjava da joj je razdoblje kada su bile male bilo jedno od najizazovnijih u životu, posebno zato što si je tada zadavala i više poslovnih obaveza. „To je bilo u mojim 30-ima. To su te godine kada se čovjek želi jače ostvariti“.

Danas joj je jednostavnije uskladiti privatno i poslovno. Tri puta tjedno vježba i to je isključivo vrijeme za nju, vrijeme koje jako cijeni. Ipak, iako radi od 9 do 17, nije joj problem „zapeti“ na poslu kada je potrebno.

Nakon posla, uz treninge, najviše voli šetati s obitelji i psom u prirodi. Obožava i putovanja koja su joj jedan od najdražih načina za razbijanje rutine. Uspjeh joj je biti zadovoljna žena na poslu i privatno i ovo joj balansiranje danas odlično ide.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -