Maskiranje, paljenje krijesa i potraga za jajima; Kako se Uskrs slavi diljem svijeta

Bilo da ste vjernik i slavite Uskrs kao blagdan ili se više veselite neradnom danu i raznolikim jelima te slatkišima, zasigurno njegujete neke običaje vezane uz taj dan, poput bojanja pisanica ili kuhanja šunke. Kako se Uskrs obilježava diljem svijeta, saznali smo za vas.

Kotrljanje jaja s predsjednikom SAD-a

Možda najpoznatiji je američki običaj skrivanja i traženja čokoladnih pisanica, kao zabavna igra za najmlađe. Također, tradicija kotrljanja jaja, koji se prakticira i u Bijeloj kući, na čijem se travnjaku na Uskršnji ponedjeljak djeca druže s Prvom obitelji i kotrljaju jaja.

Norvežani Veliki tjedan obilježavaju gledanjem, čitanjem i slušanjem kriminalističkih priča. Påskekrimmen, kako ga oni sami nazivaju, cijelu zemlju ostavlja napetom, dok TV i radio postaje prenose murder mysteries. Čak i mliječna industrija sudjeluje u tradiciji, printanjem priča na kartone mlijeka, prenosi EF.

Svećenik pali vatromet u Firenci

U Firenci ulicama grada do katedrale kola vuku bijela goveda. Tamo svećenik u njih ispaljuje raketu u obliku golubice, paleći vatromet koji se nalazi u kolima. Cijeli događaj prati i povorka ljudi maskiranih u srednjovjekovne kostime, donosi žena.hr.


Pročitajte više: Kamo za Uskrs – povratak u barok gdje je svaki pogled kao s razglednice


Bičevanje i polijevanje vodom

U Češkoj i Slovačkoj postoji tradicija bičevanja žena, no ne radi se o pravim bičevima. Time im se navodno daruje dobro zdravlje i plodnost. U Mađarskoj se pak žene odjevene u tradicionalnu nošnju na uskrsni ponedjeljak na ulicama zalijeva vodom iz kanti, prenosi Lika Club.

Finci su blaži, jer se za Uskrs po leđima udaraju svežnjevima brezovih grančica. Djeca izlaze na ulice i loncima, poklopcima i ostalim materijalima koji buče najavljuju kraj korizmene tišine.

Zakopavanje ribe i voda s potoka

Irska je uskršnja tradicija neobična, no zanimljiva. Irci zakopavaju haringe, jelo koje se najčešće konzumiralo tijekom korizme i posta. Ljudi, posebice mesari, tako označavaju kraj posnog razdoblja i početak ponovnog uživanja u mesnim proizvodima, piše podravka.hr.

Australci su romantici, pa zaručnici na Uskrs odlaze do obližnje rijeke ili potoka, uzimaju tekuću vodu i čuvaju je do dana vjenčanja. Tad se međusobno njome poprskaju, jer vjeruju da će donijeti sreću u braku.


Pročitajte više: 5 zabavnih uskrsnih aktivnosti za vrtićarce


Šveđani se maskiraju u vještice

U Švedskoj se na Veliki četvrtak djeca odijevaju u vještice te od vrata do vrata traže slatkiše, nudeći odraslima zauzvrat brezove grančice i crteže. Tradicija dolazi od legende da su švedske vještice prije Uskrsa išle na zabavu s vragom. Kako bi osigurali da se vještice neće vratiti, oni na sam Uskrs pale velike krijesove.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -