4 tajne uspješnog ženskog networkinga!

Nedostatak pristupa neformalnim organizacijskim i industrijskim mrežama jedan je od glavnih razloga zašto sve manje ljudi napreduje do rukovodećih poslova. Većinsko mišljenje je kako se muškarci lakše povezuju s drugim muškarcima, dok se više puta ispostavilo kako je žena ženi najveći vuk. Stereotipna razmišljanja nisu jedini problem. Uz profesionalne i privatne obaveze, odnosno kombinaciju vođenja ureda do odgoja djece koji najčešće pada na žene, ostaje sve manje vremena za razvoj i širenje profesionalnih odnosa. No uspješan ženski networking manji je problem nego što se na prvu čini.

Ipak, neke žene uspijevaju uspostaviti snažne mreže koje na kraju dovode i do vodećih pozicija i boljeg poslovanja. Najnovija istraživanja pokazala su kako su uspješne žene primijenile novu strategiju. Inga Carboni, profesorica na William & Mary’s Mason School of Business i glavna pokretačica studije, objašnjava kako je kroz razgovor s mnogim ženama o poboljšanju vlastitih mreža poznanstava te izazovima s kojima se svakodnevno susreću, shvatila da su sve prijašnje studije o tome zastarjele. Jednako tako smatra da su uskogrudne i da ne nude nova rješenja.

Povezano: Kako izbrusiti intuiciju i donositi bolje poslovne odluke?

Uspješan ženski networking donosi beneficije

Dobiveni rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovalo 16 500 muškaraca i žena, prikazali su 4 karakteristike koje razlikuju žene uspješnije u dobrom networkingu od onih manje uspješnih. U nekim slučajevima bile su jednake, ako ne i na većim pozicijama od muškaraca, dok su u drugim slučajevima postojale suptilnije, ali važne razlike. Uspješan networking ne samo da vodi rastu poslovanja, već može dovesti i do raznih drugih benefita. Neki od njih su stvaranje novih prijateljstava te dobivanje preporuka koje su iznimno važne za buduća poslovanja. Također stvaranje većeg samopouzdanja bez kojeg nije moguće voditi uspješno poslovanje kao niti stvarati nove mreže. U nastavku pročitajte koje su to tajne uspješnog networkinga!

Povezano: Rast vašeg biznisa ovisi o vašem osobnom rastu

uspješan ženski networking

Budite učinkoviti!

Novije studije pokazale su kako žene prihvaćaju više zahtjeva za suradnju na radnom mjestu nego muškaraca. Iako svaka menadžerica shvaća kako svaki pozitivan odgovor zapravo vodi negativnom u nekom drugom polju. Uspješne i umrežene žene suočavaju se s pritiskom stereotipa o spolu i potrebom da budu timski igrači, no važno je boriti se protiv toga. Iz svojeg rasporeda izuzmite nevažne sastanke, posložite prioritete te dogovarajte smislene na kojima nećete izgubiti dragocjeno vrijeme!

Važno je biti spreman na učenje!

Vođenje vlastitog poslovanja vrlo rijetko dopušta odmor i prilike neće pasti s neba. Industrije se kontinuirano mijenjaju te iz tog razloga treba konstantno držati korak s nadolazećim novitetima i trendovima. Uspješne poduzetnice svjesne su toga te će se truditi čitavo vrijeme učiti i usavršavati svoje vještine na raznim seminarima i dodatnim edukacijama!

Širite vidike u poljima poznanstava!

Povezujte se sa stručnjacima raznih područja, ne samo u polju zanimanja u kojem ste vi. Kad se radi o širenju poznanstva, samopouzdanje je presudno u upoznavanju i networkingu s drugim stručnjacima. Žene s manjom mrežom ne dolaze u takve situacije zbog straha od nepoznatog. Važno je biti ustrajan jer će se time povećati ne samo mrežu poznanstava nego i samopouzdanje važno za uspješno poslovanje!

Važna je energija!

U svakom odnosu uravnotežena energija vrlo je važna, to je posebno važno u poslovanju. Uspješnije žene pokazale su veće kompetencije, a toplina njihovog karaktera nije bila ništa manja. Inteligencija je također važna, ali bez emocionalnog i socijalnog dijela skoro da je nevažna. Za uspješan networking, važno je ne umanjivati svoje znanje, vještine i dostignuća već dokazati upravo kroz njega pokazati važnost vaših postignuća!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pretilost u Hrvatskoj

Pretilost u Hrvatskoj je sve veći problem, kako ga riješiti?

Najnoviji podaci Eurostata Hrvatsku stavljaju u sami vrh problema s debljinom. Naime, podaci iz 2019. godine pokazuju da su Hrvati najdeblji...
- Advertisment -