Morala je tri puta propasti da joj tek četvrti biznis uspije!

Želite li znati kako funkcionira uspješno vođenje biznisa, vrlo je važno shvatiti da ćete u većini slučajeva morati krenuti od same nule. No uz trud, pametno uložena sredstva i pravilan pristup potencijalnim kupcima ne postoji razlog zašto ne biste jednog dana od svoje ideje napravili unosan biznis. S obzirom na to da započeti biznis bilo koje vrste nikad nije jednostavan zadatak, u većini slučajeva često zna i može rezultirati neuspjehom. Jedna od onih koji su se susreli s neuspjehom pri samom osnivanjanu tvrtke dok napokon nisu uspjeli u svome naumu te postigli dobit jest i Helen Guo, mlada serijska poduzetnica i suosnivačica The Cereal Schoolea (Schoolyard Snacks) – uspješne tvrtke koja je u samo godinu dana svoju zaradu od nule dovela na nevjerojatan deseteroznamenkasti broj. I sve to zahvaljujući vlastitom trudu.

Povezano:

“Prije pet godina započela sam biznis koji je propao. Prije tri godine započela sam biznis koji je propao. Prije dvije godine započela sam biznis koji je propao. Prije godinu dana započela sam biznis koji je u samo godinu dana dosegnuo milijardu dolara dobiti. Zato, nikada se nemojte bojati neuspjeha”, napisala je Helen na svom Linkedin profilu i tako ukratko opisala svoju nevjerojatnu poslovnu priču.

Uspješno vođenje biznisa od same nule? Moguće je!

Koliko je u svakom poslovanju potrebno upornosti, truda i vremena pokazuje upravo priča ove mlade poduzetnice. Danas njezin biznis sve više i više raste, ali kako je priznala i sama, to joj nikako nije pošlo za rukom preko noći. Jedna od ključnih komponenti uspjeha njezinog poslovanja je ta što su ona i njezin suosnivač te partner Dylan započeli s učenjem i vođenjem svih aspekata poslovanja sami i bez ičije profesionalne pomoći, odnosno prije nego što su uopće angažirali agencije koje bi one preuzele stvari ‘u svoje ruke’, kako je to običaj kada se danas kreće s plasiranjem nekog biznisa. Kako prenosi Ecommerce Influence, Helen i Dylan također su uložili puno vremena na samu organsku izgradnju svog branda što je pridonijelo razvoju i uspješnosti njihove tvrtke kakva postoji danas.

Helen Guo rođena je u Hong Kongu i odrasla u Beijingu, a 2015. godine diplomirala je na sveučilištu u Georgetownu nakon čega je odlučila započeti vlastiti posao. Na samom početku nije uopće znala u što se zapravo upušta, ali su ona i njezin suradnik Dylan bili sigurni u svoju ideju. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, sve je započelo nakon završenog fakulteta kada je, kako kaže, tek ušla u ‘odraslu dob’. Iako je i prije toga pokušavala pokrenuti posao nekoliko puta, u tome nikako nije uspijevala. I dok bi drugi možda odustali, njoj to nije bila jedna od opcija. Sve se promijenilo kada je odlučila udružiti se sa svojim partnerom i ljubav prema hrani pretvoriti u posao.

Ljubav prema zdravoj hrani bila je pokretač cijele ideje

“Tek nakon fakulteta odlučila sam započeti s ograničenjem unosa šećera u prehrani. Odmah sam se počela bolje osjećati te mi nije trebalo dugo da shvatim da je moja (naša) ljubav prema šećeru u djetinjstvu bila izvan granica normale. Upravo se tada rodila želja za plasiranjem zdrave hrane, odnosno pokretanjem Schoolyard Snacka”, stoji na službenoj stranici brenda čiji je fokus plasiranje zdravih žitarica bez umjetnih bojila.

Helen Guo je uspješno vođenje biznisa dovela na potpuno novu razinu. Kako kaže osnivačica, na samom početku ona i njezin partner nisu se oslanjali na agencije već su apsolutno sve napravili sami. Helen je kuhinju u svom stanu od 45 kvadrata pretvorila u kućni laboratorij te počela eksperimentirati s proizvodima i uzorcima. Nakon mnogo eksperimentiranja i isprobavanja različitih recepata te bezbrojnih misli o odustajanju, jednog dana napokon su uspjeli u svome naumu.

“Čak ni oni proizvođači koji su nas u samom početku odbijali nisu mogli vjerovati što smo stvorili u toliko kratkom vremenu. Sve do danas isporučili smo naše žitarice stotinama tisuća zadovoljnih kupaca diljem svijeta, pa čak i lansirali novu liniju proizvoda”, govori.

Helen je, kako kaže, od samog početka studija razmišljala o tome da jednog dana pokrene vlastiti biznis. Kao ljubiteljica zdrave prehrane, nije trebalo dugo da se odluči da će njezino poslovanje biti usmjereno upravo prema zdravoj hrani i njezinom plasiranju na tržištu.

“Oduvijek sam željela pokrenuti vlastiti posao, iako nisam odmah imala ideju koji će to biznis biti. Gledala sam različite industrije, a s obzirom na to da sam oduvijek zainteresirana za zdravlje i zdravu prehranu, idealna ideja je bila zdrava alternativa slatkim žitaricama. Krenula sam eksperimentirati s okusima te nam je trebalo gotovo godinu dana da dođemo do proizvoda s kojim smo uistinu zadovoljni. Testirali smo okuse svaki dan, nismo imali novca za reklame pa smo proizvode predstavljali mnogim poznatim influencerima na Instagramu, i to prije nego što smo uopće počeli s lansiranjem proizvoda”, rekla je poduzetnica u intervjuu za Ecommerce Influence.

U samo mjesec dana zaradili preko milijun dolara

“Naše poslovanje postalo je uspješno u vrlo kratkom vremenu, što me je uistinu ugodno iznenadilo. Naš cilj bio je milijun dolara u prvoj godini, a postigli smo to već u drugom mjesecu tako da mogu reći da smo itekako zadovoljili naše želje, i iznad toga”, rekla je Helen koja je na samom početku krenula samo s društvenim mrežama, točnije Instagramom. Nije bilo reklama, kao ni bilo kakve suradnje s agencijama koje su inače zadužene za plasiranje novih proizvoda na domaća i/ili strana tržišta.

“Prikupili smo mnogo različitih email adresa, njih preko 20 tisuća, te smo putem njih slali uzorke svojih proizvoda, kao i sve informacije o samom plasiranju brenda. To je zapravo bio naš početak. Dok se Dylan uglavnom bavio proizvodnjom, ja sam se posvetila marketingu. Bila sam na Instagramu doslovno 24 sata dnevno te na njemu nudila naše proizvode. Mnogi su željeli pomoći, nisu od nas tražili novac, a influenceri su dobrovoljno reklamirali naše proizvode i na taj način pomogli plasiranju proizvoda te širenju saznanja o našem brendu”, dodala je. Helen je, kako kaže, o svemu učila korak po korak, a iskustva o takvom načinu poslovanja nije imala. Uspješno vođenje biznisa mlade poduzetnice baziralo se na marketingu, ponajviše na Instagramu.

“Nisam imala apsolutno nikakvog iskustva s marketingom. Od prvog dana sve sam naučila sama, a posebno mi je bilo važno naučiti sve o našim potrošačima – njihovim željama, potrebama, mogućnostima… Provođenje vremena na društvenim mrežama i, između ostaloga, suradnja s influencerima itekako nam je olakšalo komunikaciju s potencijalnim klijentima, odnosno kupcima. Znali smo kako ponuditi svoje proizvode i u tome se skriva nas uspjeh. Uspješno vođenje biznisa nije lak zadatak, ali je itekako moguć, mi smo to dokazali”, tvrdi Helen čije proizvode svaki dan naručuje i konzumira sve veći broj ljudi. Ipak, kako kaže, ovdje ne misli stati.

“U planu imamo još zanimljivih projekata od kojih na nekima već aktivno i ubrzano radimo”, dodala je na samom kraju.

Foto: LinkedIn, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -