Sedam čimbenika zaslužnih za sjajnu karijeru

Koji čimbenici utječu na uspješnu karijeru? Što uopće jest uspješna karijera? Znači li to svima isto? Zašto određene varijable utiru put većem profesionalnom uspjehu? Ovo su neka od pitanja na koja Wolfgang Mayrhofer i Johannes Steyrer odgovaraju u knjizi “Karijerni tobogan – što doista utječe na profesionalne karijere”.

Knjiga donosi detaljnu analizu više od 500 različitih istraživanja, provedenih tijekom nekoliko desetljeća, o čimbenicima koji utječu na uspjeh ili neuspjeh nečije profesionalne karijere. Istraživači su identificirali sedam čimbenika za uspješnost karijere, na temelju odgovora više od 600.000 ispitanika diljem svijeta


Pročitaj više: Jasminka Vidaković iz Bijelić Co: Karijera je trka na duge staze


Sedam čimbenika koji utječu na uspješnost u karijeri

Sedam čimbenika za uspješnost u karijeri su: učenje i razvoj, poduzetništvo, ravnoteža privatnog i poslovnog života, povoljan učinak, pozitivni odnosi na radnom mjestu, financijska sigurnost i financijski uspjeh.

Učenje i razvoj odnose se na aspekte osobnog razvoja i unaprjeđuju naš portfelj kvalifikacija te utječu na daljnje poslovanje u poslu. Poduzetništvo podrazumijeva neovisno osnivanje i upravljanje poslovanjem, dok se povoljan učinak odnosi na posljedice profesionalnih aktivnost koje nadilaze puko ispunjavanje dužnosti.

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života tiče se sposobnosti uspješnog balansiranja različitih sfera života. Temelji se na osobnim vrijednostima, a uključuje mogućnost koncentriranja na različita područja života ovisno o specifičnim događajima i okolnostima.

Peti čimbenik su pozitivni odnosi na radnom mjestu, a tiču se temeljne potrebe za povezanošću s drugima. Financijska sigurnost odražava temeljnu potrebu za stabilnošću u životu jer kako bismo napredovali, nužni su nam financijski temelji. Korak dalje je financijski uspjeh. Ako je financijska sigurnost kruh onda je financijski uspjeh desert. Prilikom planiranja karijere ne vodi se računa isključivo o novcu ili promaknućima.


Pročitajte više: „Slavite li male svakodnevne pobjede? One su ključ dugoročnog uspjeha”


Znanje i iskustvo: stvar je u kemiji i savršenom pristajanju

Metaanaliza podataka bila je koncentrirana na tri varijable uspjeha: promaknuća, primanja i zadovoljstvo karijerom. Tijekom istraživanja promatrano je 26 utjecajnih čimbenika poput potencijala ili performansi pojedinca.

Ključ uspješnog napredovanja u hijerarhiji tvrtke jest povjerljiv i lojalan odnos između zaposlenika i njihovih nadređenih. Primanja ovise prije svega o radnim satima, a zatim i o osobnoj inteligenciji. U slučaju zadovoljstva karijerom, na prvom je mjestu odnos koji pojedinac ima prema svojem okruženju.


Pročitaj više: „Slavite li male svakodnevne pobjede? One su ključ dugoročnog uspjeha”


Uspješnost u karijeri: Razlike u karijerama žena i muškaraca

Analiza istraživača pokazala je da ženama veći problem predstavljaju odstupanja u visini primanja u usporedbi s muškarcima nego razlike u njihovim karijerama. Prema podacima austrijskog Zavoda za ekonomska istraživanja (WIFO), razlika u primanjima žena i muškaraca na istim pozicijama iznosi 6,2 posto. Za svoje su istraživanje istraživači odabrali žene i muškarce sa što sličnijim osobnostima i poslovima koje su obavljali.

Osim toga, ispitanici su dolazili i iz vrlo sličnih društvenih i obiteljskih situacija. Prema rezultatima istraživanja, razlika u primanjima bila je 13 posto. Ključan čimbenik zaslužan za takvo odstupanje bila je obiteljska situacija; žene su prisiljene žrtvovati obitelj i djecu kako bi izbjegle nejednaka primanja u usporedbi s muškarcima.

Dragocjene uvide pružilo je i provedeno longitudinalno istraživanje karijera koje su ostvarili diplomanti poslovnih studija. Za postizanje uspjeha na menadžerskim pozicijama ključno je primjenjivati kombinaciju vodstva i motivacije, kao i biti fleksibilan te posjedovati sposobnost izgradnje međusobnih odnosa. U slučaju polaznika poslovnih studija, smatra se da su najvažnije strategije učinkovito umrežavanje i sposobnost racionalnog argumentiranja.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -