Jasminka Vidaković iz Bijelić Co: Karijera je trka na duge staze

Jasminka Vidaković voditeljica je prodajnog odjela za Xiaomi u tvrtki Bijelić Co. Ljubav prema tehnologiji uvijek je u njoj bila prisutna, te su i njezini karijerni početci vezani uz IT i tehnološki sektor. No, ta ljubav nije išla u smjeru programerskih zanimanja, već u komercijalnom smjeru koja je, smatra, tehnološkom sektoru i više nego važna.

Dobar prodavač vjeruje u proizvod

Njezin ju je put vodio kroz različite korporacije, a u jednoj od većih, međunarodnih tvrtki naučila je kako funkcioniraju trgovački lanci kroz odjel prodajne administracije. Prošla je i kroz distributere mobilne telefonije i potrošačke elektronike. Sve ju je to pripremilo za današnju poziciju.

„Sve je nekako bilo vezano uz tehnologiju, bilo kao tzv. tehnologija robe ili kroz korisničko iskustvo, odnosno korištenje programskih rješenja i, kroz njih, poboljšanje procesa,“ rekla je Vidaković.

Unatoč lajtmotivu tehnologije, svaki je dio njezine karijere imao svoje specifičnosti. Vrijeme prilagodbe uvijek je bilo prisutno i nimalo jednostavno, ali uspješno je pronalazila svoje mjesto pod suncem.

„Svojim sam angažmanom stvarala prednosti i koristi za tvrtku,“ rekla je. „Uvijek je bio dobar osjećaj na kraju, kad bih znala da sam stvorila nešto dobro i ostavila svoj pozitivan pečat.“

Najviše energije i truda morala je uložiti u tehnologiju robe. Uključivalo je to upoznavanje prodajnog programa, puno učenja o samim uređajima i vjerovanje da su to proizvodi i uređaji koja ona sama želi imati i koristiti. „To je onda pola puta do uspješne prodaje.“

Svoje radne dane nastoji iskoristiti maksimalno, tako svaki započinje sumiranjem prethodnog dana. Voli biti dobro organizirana, stoga uvijek ima spreman popis aktivnosti koje su na dnevnom redu. No, daleko od toga da sve ide po planu. „Uvijek bude izvanrednih pitanja, mailova i telefonskih poziva.“

Koordinaciju prodajnih aktivnosti nikad ne radi bez svojeg tima, čije rezultate uredno prati tijekom cijelog prodajnog procesa. Podaci su to koji osiguravaju optimalan tijek prodaje i koji pomažu pri odlukama o daljnjim aktivnostima.

voditeljica prodaje bijelić co

Pročitajte više: Maša Mutić: Što god prodavali važno je vjerovati u to i pronaći svoj način


„Bio je to splet okolnosti“

Ni njezina karijera nije tekla glatko, kao niti mnogima. Naime, na pragu pedesetih godina, a potaknuto krizom 2008. i promjenom propisa u djelatnosti, ostala je bez posla. Unatoč bogatoj karijeri i iskustvu na rukovodećim pozicijama, ni nju nije zaobišla ova situacija.

„Bio je to splet okolnosti,“ objašnjava. „Jednostavno nije bilo prijeke potrebe za mojim kompetencijama.“

Srećom, Vidaković je osoba koja je uvijek bila fleksibilna i prilagodljiva, uključujući promjene posla. Samo je situacija bila nešto drugačija. Pauza je trajala tri mjeseca, a potragu za poslom je odlučila gledati kao projekt.

„Sumirala sam svoje kompetencije, istražila tvrtke u Osijeku koje bi mogle imati koristi od njih i uputila otvorene zamolbe. Potom su uslijedili telefonski pozivi i razgovori za posao,“ prepričala je. I već je treći mjesec bila u novom okruženju na novom radnom mjestu.

„Zahvaljujući tom duhu, upornosti i vjeri u vlastite sposobnosti, brzo i uspješno sam prebrodila pauzu,“ izjavila je.


Pročitajte više: Simonu Augustić rak dojke potaknuo da pokrene brend donjeg rublja


Zdravo natjecanje za složan tim

Svoju je prilagodljivost ‘brusila’ na rukovoditeljskim pozicijama. Najteže se bilo prilagoditi različitim osobnostima članova tima, kao i od grupe pojedinaca stvoriti kompaktnu cjelinu. Danas, kako dolaze mlađe generacije koje drugačije funkcioniraju, razmišljaju i pristupaju poslu, proces prilagodbe i motiviranja radnika je drugačiji. No, jedno je isto, a to je stjecanje njihovog povjerenja.

Zaposlenike i članove tima treba uključiti u većinu procesa kako bi se osjećali važno, motivirano i kao ravnopravni članovi tima.“

Najdraži su joj radoznali i energični kolege budući da su bliski njezinom karakteru. „Zadovoljstvo mi je kad pratimo jedni druge, pa čak i podižemo tempo i kriterije drugima.“

Voli partnersku i zdravu natjecateljsku atmosferu na radnom mjestu, naravno, uz poštivanje osobnosti svakog sudionika, kao i uz uvažavanje svačijeg doprinosa i rezultata. To je dobar način da rad bude bolji, ali i zabavniji.

jasminka vidaković

Natjecateljski duh potiče kroz specifičan sustav vrednovanja članova tima, no važna je i kolegijalna radna atmosfera. Svoje članove tima potiče na kreativnost, a planove se trudi održati realnima, ostvarivima i transparentnima. Važno joj je i da su očekivanja od članova tima podjednaka kako bi se lakše međusobno uspoređivali.

„Uspjeli smo izgraditi okruženje u kojem kolege odlično surađuju – čak jedan drugome, u slučaju manjka nekog artikla, prepuštaju rezervacije kako bi se ostvarili ukupni rezultati.“


Pročitajte više: Martina Starčević bogatim iskustvom Mlinar pretvara u lidera u inovacijama u pekarskom biznisu


„Moji kolege su moji prijatelji“

Svoje poslovno i privatno rado ‘miješa.’ Svaki napredak članova svojeg tima doživljava kao vlastiti i brine o tome da svi budu vrednovani i adekvatno nagrađeni. Zato je i lako uspostavljala dobre, pa i prijateljske odnose s kolegama i poslovnim partnerima.

„Znalo se dogoditi da s kolegama iz partnerskih firmi odem na koncert iako više ne surađujemo. Takav pristup njegujem i danas,“ pojašnjava Vidaković i dodaje kako poslovno i privatno ne treba nužno odvajati. Smatra da je sasvim u redu da se ‘stope’ kako je kod nje slučaj. Lako pronalazi dovoljno vremena za prijatelje i obitelj, kao i za sport i rekreaciju koju su joj važni od mladosti. Štoviše, vjeruje kako joj je upravo sport pomogao da se izgradi u osobu kakva je danas – energičnog borca.

„Od sporta ne odustajem ni danas. Naprotiv, osim tenisa i bicikla, okrenula sam se i trčanju zadnjih godinu dana, a upravo se spremam i za svoj prvi polumaraton,“ rekla je.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -