Znate li koji je glavni uzrok razvoda braka? I ne, nije prevara

Na spomen sintagme „uzrok razvoda braka“ uglavnom nam kroz glavu prolaze misli o tome da se u odnos upetljala treća osoba ili da je bračni par imao nesavladivih financijskih problema. Ali ne, to nisu glavni razlozi. Glavni uzrok razvoda u posljednje je vrijeme to što zaposlene mame rade sve, a muževi se povlače i smatraju da ne moraju raditi ništa. Objasnio je to Dennis R Vetrano Jr., obiteljski odvjetnik iz New Yorka specijaliziran za razvode brakova, u TikTok videozapisu koji ima 4,4 milijuna pregleda, piše Independent.

Uzrok razvoda je sve što pada na ženu

Vetrano objašnjava da žena obavlja poslove oko djece, nabavke namirnica, kuhanja obroka i pranja rublja, a uz to ima i svoj posao te zarađuje novac. Muž, s druge strane, „ide u vatrogasni dom, ide igrati ovo ili ono i ide se družiti s prijateljima. Žene su umorne,” zaključio je.

Mnoge razvedene gledateljice složile su se s njim i podijelile svoja iskustva. Jedna je napisala da ju je uz sve to suprug optužio za prevaru, a ona se samo zapitala kada bi ga od silnih obaveza uopće stigla prevariti. Druga je napisala da je nakon rastave imala „jedno dijete manje o kojem se mora brinuti“. Treća se složila i dodala da ima „manje posla kao samohrana majka dvoje djece, nego kao udana majka dvoje djece“.

Jedna je žena napisala da ne bi trebala osjećati manji stres nakon razvoda jer ima jednog roditelja manje za pomoć, na što je Vetrano odgovorio: „Ne biste trebali, ali stvarnost je da su mnogi puno manje pod stresom nakon razvoda“. Naime, studija istraživača sa Sveučilišta u Michiganu iz 2016. otkrila je da muževi stvaraju dodatnih sedam sati kućanskih poslova tjedno koje na kraju padaju na ženina leđa i kojima se ona bavi.

Analizirali su se podaci iz dnevnika vremena i pokazali da prosječna udana žena tjedno radi sedam sati više kućanskih poslova od prosječne neudate žene. Prosječni oženjeni muškarac radi samo jedan sat više kućanskih poslova tjedno u usporedbi sa samcima.


Pročitajte više: Razvod roditelja i korektni odnosi bivših supružnika


Uloga oca prečesto u sjeni

Često čujemo da je biti majka full time job. „Posao“ koji žena „odrađuje“ 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. No, ne čujemo toliko često kakav je posao biti otac? Na našim se prostorima i dalje na majku gleda kao onu koja mora brinuti o zajedničkom djetetu, svom suprugu i zajedničkom kućanstvu neovisno o svemu što je snađe. S druge strane, otac se može povući kada poželi – jer za dijete je tu majka. Da, majka je iznimno važna, ali važan je i otac.

Naravno, postoje mnogi očevi koji ne spadaju u spomenutu skupinu i koji brinu o svojoj djeci i kućanskim poslovima jednako ili barem gotovo jednako kao majke. No, ne želimo im za to skidati kape, upućivati im riječi hvale i veličati ih. Želimo da to bude normalno i da oni budu primjer. Pravilo, a ne iznimka. I ne zaboravite, iako grupa Dalmatino pjeva:

„Pozlatit ću riči onoj koja reče da

tri kantuna kuće držat će u rukama“,

to ne znači da sva tri kantuna mora držati sama. “Sjajan brak je partnerstvo. Brak ne može biti sjajan bez partnerstva”, točno je zaključila glumica Helen Mirren.

Foto: Canva / Instagram @drvlaw

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -