Razvod roditelja i korektni odnosi bivših supružnika

Razvod, šesteroslovna riječ koja ima tako oštro i duboko značenje. Ponekad je on jedino rješenje i odgovor na pitanje što i kako dalje. Iako je to teška odluka, proces koji slijedi iscrpan je emotivno, mentalno i financijski. Od tehničkih stvari podjele imovine i preseljenja, pa do novog tipa odnosa koji morate uspostaviti s ‘bivšim’, posebice ako imate djecu, razvod je velika stvar. Je li moguće biti u dobrom odnosu s bivšim partnerom i kako to izgleda?

„Reci tati da mama ide na dejt u subotu“

Česti su medijski napisi o tome kako poznati i slavni imaju uljudan odnos i zajedno odgajaju djecu, djelivši skrbništvo nad njima. No, realnost je brutalnija. Iskustvo pokazuje da su zajedljivost i inat najveća nit vodilja, ne izostaje podbadanja, prebacivanja i postupaka koji na neki način škode jednom od bivših supružnika.

Nemam djecu niti sam bila u braku, ali u privatnom sam se životu susrela s više ljudi, posebice žena, koje su na pitanja poput „Kako je bivši“ ili „Kak hendlate klince“ odgovarale glasnim izdahom. Uslijedile su priče o verbalnim sukobima koji su eskalirali u fizičke obračune, prepucavanja i ‘natjecanje’ tko će biti bolji roditelj. Da, bivši se natječu tko će djetetu kupiti bolji odjevni komad, odvesti ga na zavidnije ljetovanje ili izlet koji će onda prepričavati drugom roditelju. Nije isključeno ni ispitivanje djece o privatnom aspektu života bivšeg, kao ni punjenje djetetove glave što treba reći ili napomenuti kad ‘ode na vikend kod tate’.

Nemojte stvarati iskrivljenu sliku svojeg istinskog stanja i osjećaja, nemojte kad grlite sina za oproštaj šapnuti mu u uho: „Reci tati da mama ide na dejt u subotu“.

Teško je biti ostavljena žena, teško je biti samohrani roditelj, teško je živjeti s tom stigmom jer se žene gleda kao promiskuitetne, jadne, nedovoljno dobre ili ‘bolesne’, jer nisu mogle ili htjele zadržati partnera. Ta percepcija društva može ostaviti svoj danak, pa se žene uz to što hvataju konce i mijenjanju svoj život iz temelja, moraju nositi i s time, jer počinju vjerovati da je uistinu tako.


Pročitajte više: Trebate li ostati u braku zbog djece?


Pomirite se s time da je do razvoda došlo

Prvi korak, neovisno o razlogu razvoda, je da se obje strane pomire sa situacijom. Niste više zajedno, suglasno ste donijeli odluku koja je bolja za vas, a i za vašu djecu. Razvod je prije svega prekid. U redu je da patite i teško vam je. Ako vam je u početku teško vidjeti osobu s kojom ste proveli niz godina, dogovorite neutralno mjesto za sastanak i predavanje-preuzimanje djeteta ili djece. Ne morate odmah biti prijateljski nastrojeni i pitati ga kako je u životu, viđa li se s nekim i sl. Dovoljno je da budete uljudni i odradite to sa smiješkom. Suze su poželjne, ali u privatnosti.

Oprostite bivšem

Koji god da je povod raskida bio, nužno je da prihvatite da se on dogodio i da oprostite bivšem partneru što je do toga došlo. Shvatite da niste jedno za drugo, ali da imate djecu i ona su prioritet. Nemojte unositi dodatan nemir i stres u život djeteta. Njemu je također teško, ono isto prolazi velike promjene.

Nakon nekog vremena, možete početi ponovo graditi odnos. Da, on se mora izgraditi iz temelja, jer ono na čemu je počivao, više ne postoji. Počnite jednostavnim razgovorom kad se vidite. Pričajte o poslu, ispričajte neku anegdotu i malo se nasmijte. Odnos držite kurtioznim, ali distanciranim. Poštujte privatnost bivšeg i ne zabadajte nos pitanjima, posebice ako znate da će vas odgovor na njih zaboliti. Nemojte svoju djecu huškati protiv suprotne strane, nemojte ih nagovarati da kad su s drugim roditeljem pričaju o vama i kako vam je ‘super u životu’. Ostanite iznad toga.


Pročitajte više: Psihoterapeutkinja otkriva kako razgovarati s djecom o razvodu!


‘Krenuti dalje’

Također, nemojte skrivati da ste ‘krenuli dalje’, te otvoreno komunicirajte s djecom i bivšim o tome. Isto zamolite i njega. Bitno je da nijedno od vas dvoje u želji da ‘pobjedi’ u utrci tko će brže biti bolje, ne uvodite u život svoje djece neku treću, novu, prolaznu osobu.

Uzmite u obzir činjenicu da bivšeg supruga nećete moći izbjeći. Samim time što imate dijete ili više njih, on će u vašem životu biti zauvijek. Barem dok je u životu vaše djece. Bit će tu sportskih natjecanja, školskih predstava, roditeljskih sastanaka, kasnije sveučilišnih promocija, pa i vjenčanja, na kojima ćete se morati naći jedno pored drugog, prenosi rosen.com.  

Neki su razvodi ipak manje bolni, kad je njihov povod što ste se udaljili. Parovi koji mladi stupe u brak češće se rastaju u srednjim godinama. Razlog je tome što su se karakterno razvijali u suprotnim smjerovima i shvatili da jednostavno nisu jedno za drugo, prerazličiti su. Tad je prijateljstvo izgledno.


Pročitajte više: Biti solo ili ostati u nepartnerskom odnosu? Tko stoji iza rastavljenih poduzetnica i menadžerica?


Svjesno odvajanje i godišnji s bivšim?

Prijateljstvo je zdrav način za zadržavanje poveznice s osobom koja vam je u životu značila toliko. Nemojte zaboraviti sve kroz što ste prošli tijekom suživota. Ako nitko nije povrijedio drugog svojim činom ili ponašanjem, nije isključeno da ćete u svrhu zajedničkog odgoja djece zajedno s njima otići na godišnji odmor. Bolje je to nego preuzimanje djeteta nakon tjedan dana s ocem na moru, gdje visokog, zgodnog poznanika zamolite da s vama pričeka da stignu, kako biste u bivšem izazvali osjećaj nelagode ili ljubomore.

Conscious uncoupling, tj. svjesno odvajanje oblik je razvoda u kojem se na prvo mjesto stavljaju dobrobit djece i rad s bivšim partnerom kako biste održali dosljednost u životu svoje djece. Naglasak je ovdje na uzdizanju bivšeg partnera kao roditelja. Pokazujte djeci što je kompromis, suradnja, opraštanje te se nemojte ustručavati isticati mnogobrojne vrline i pozitivne strane bivšeg, prenosi rosen.com.

Odgovornim, zrelim ponašanjem biti ćete primjer drugima i vlastitom djetetu pokazati kako izgleda zdrav odnos dvoje ljudi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -