Ovi prekrasni gradovi u susjedstvu odlični su za vikend putovanja

Vikend putovanja imaju posebnu čar u proljeće – kad je sve u cvatu, ptičice cvrkuću, sunce već dobrano grije, ali ne toliko da se od vrućine ne da živjeti. Proljeće je kao stvoreno za uživanje. Ovog vikenda potegnite u jednu od nama susjednih država, ova tri odredišta morate imati na svojoj travel listi.

Ljubljana, Slovenija

Treba li Ljubljanu uopće predstavljati? Ovaj slovenski grad, posebno šarmantnog europskog duha, savršena je vikend destinacija. Ljubljana je mala, a raznolika, a nosi titulu najzelenijeg grada u Europi.

Zmajev grad

Ovaj grad sav je u znaku zmaja pa će vas veliki, krilati zmajevi dočekati na mostu za koji ćete onda saznati da se zove – Zmajski most. A ovo mitsko stvorenje ugledat ćete i na raznim suvenirima. Otkud baš zmaj?

vikend putovanja

Priča govori da se grčki junak Jazon borio protiv čudovišta koje je danas poznato kao Ljubljanski zmaj. Jason, koji je ukrao zlatno runo od kralja Aitesa, a potom sa svojim kolegama Argonautima pobjegao na brodu Argo preko Crnog mora u Dunav i Savu sve do Ljubljanice – rijeke na kojoj leži Ljubljana. Tamo su Argonauti rastavili brod, odnijeli ga do Jadranskog mora, gdje su ga ponovno sastavili i vratili u Grčku. Na putu prema moru, na izvoru rijeke Ljubljanice, zaustavili su se kraj velikog jezera i močvare u kojoj je živio zmaj. Jason se uhvatio u koštac sa zmajem, porazio ga i ubio.

Koje atrakcije posjetiti:

 • Prešernov trg
 • Zmajski most
 • Park Tivoli
 • Ljubljanski dvorac
 • Metelkova Mesto
 • kazalište Križanke

Izdvajamo:

U samom centru grada postoji mala ulica zvana Ključavničarska ulica. Kada zađete malo dublje dočekat će vas stotine lica. Riječ je o udubljenju u pločniku koje prati liniju ulice, a ispunjeno je stotinama skulptura lica, po kojima ćete hodati.

Slovenski umjetnik Jakov Brdar izradio je ova lica inspiriran riječima pjesnika Rainera M. Rilkea koji je ostao iznenađen spoznajom da u svijetu postoji nebrojeno lica – postoji određen broj ljudi, no svaki čovjek ima više lica koje tek treba upoznati.

Tako će vas u ovoj ulici dočekati 700 različitih lica: ljuta, sretna, iznenađena, uplašena, a neka će plaziti jezik i rugati vam se.


Pročitajte više: Vodič za vikend putovanje u Vukovar


Novi Sad, Srbija

Susjedna Srbija puna je iznenađenja! Ovo je zasigurno travel destinacija koja se nedovoljno cijeni. Dok je Beograd kao glavni grad vrlo popularno odredište za turiste iz Hrvatske i iz svijeta, Novi Sad manje je razvikan. I to nepošteno! No, to znači samo jedno – ako se uputite u Novi Sad (a mi se iskreno nadamo da hoćete) neće vas ubiti horde turista. No nećete biti ni sami na svijetu. Ovaj živahan gradić je sve što možete poželjeti, a htjet ćete se vratiti opet i opet i opet..

Zašto u Novi Sad?

Turistička zajednica Novog Sada radi izniman posao, a na njihovoj web stranici imate prijedlog za gotovi izlet – Novi Sad u tri dana. Maksimalno su vam, olakšali posao, na vama je samo da dođete i uživate. Ovaj grad ima boemsku dušu, a iako je drugi najveći srpski grad imat ćete osjećaj da ste u malom gradiću u kojem je sve nadohvat ruke, a srdačni domaćini uvijek su vam spremni pomoći. Barokne, neorenesansne i klasicističke građevine, okružene prekrasnom prirodom… ovakav šarm ne možete niti zamisliti.

vikend putovanja

Koje atrakcije posjetiti:

 • Petrovaradinska tvrđava
 • Danube park
 • stara gradska jezgra
 • Plaža Štrand

Izdvajamo:

Novi Sad ima jedno kultno mjesto za doručak. Ako vam put nanese vikendom u ovaj grad onda svoje jutro započnite doručkom u “Špajz salaša 137”. Ovo je vjerojatno najautentičnije vojvođansko mjesto s autohtonom hranom koja se poslužuje u obliku švedskog stola. Ovo mjesto ima veliku baštu, blizu je pijace i može se pohvaliti pravom domaćom atmosferom. Nećete imati osjećaj da ste u restoranu. Cijene su i više nego pristupačne, atmosfera kao da ste kod kuće, a okusi neopisivi. Nije čudo da je Novom Sadu moto “ne trudi se da razumiješ, osjeti”.


Pročitajte više: Putovanje s djecom? Naravno – ako im je prostor prilagođen


Budimpešta, Mađarska

Spajanjem Budima i Pešte nastala je velebna Budimpešta. Zbog velikoga broja monumentalnih i reprezentativnih zgrada, četvrt Budim i obala Pešte uvršteni su 1987. na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. 

Grad kulisa

Ovom gradu na Dunavu često se od milja kaže da je najljepši grad u Europi. Ako vas ni ovo nije uvjerilo da se uputite put Mađarske, izvadit ćemo još asova iz rukava – grad ima čak od 8 mostova preko Dunava, podzemna željeznica među najstarijima je na svijetu, a nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine. Vaš Instagram ‘zapalit’ će fotografije s pozadinom Parlamenta ili Bazilike sv. Stjepana koja je jedna od najfotografiranijih lokacija u cijeloj zemlji.

vikend putovanja

Koje atrakcije posjetiti:

 • Budimski dvorac
 • Mađarski parlament
 • Trg heroja i gradski park
 • Vajdahunyad dvorac
 • Ribarska tvrđava

Izdvajamo:

Usred Budimpešte postoji – otok. Zapravo, dva otoka. Od njih je popularniji Margitin otok, oaza zelenila u koju se lokalci i turisti skrivaju od vrućina. Ovo je mjesto za sve one koji vole uživati u šetnji kroz prirodu, a krasi ga i Japanski vrt koji izgleda kao iz bajke – jezerce, vodopad… ma, idila!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -