Putovanje s djecom? Naravno – ako im je prostor prilagođen

Do sada su već svi čuli vijest o suprugu novinarke Tine Kosor koji je potjeran iz kafića u Malinskoj jer je došao s djecom. Pomaknuo je stolicu na čije mjesto je htio staviti kolica s njihovim blizancima, na što mu je konobar rekao da to ne čini i tražio ga da napusti kafić.

“Rečeno mu je da djeca nisu dobrodošla, te da ne može biti na terasi s kolicima,” podijelila je s pratiteljima u svojoj Facebook objavi.

“Djeca su apsolutno dobrodošla!”

Ubrzo se javio i konobar sa svojom stranom priče. Supruga je opisao kao ‘razbojnika’ i dodao kako je kolicima blokirao prolaz drugim gostima, kao i koristio stol za dvoje.

“U Marinu su djeca apsolutno dobrodošla i ja sam mladi čovjek koji to jako poštuje, no neću dozvoliti da zbog jednog stola svi ostali gosti na mojoj terasi pate,” izjavio je.

Končano, javio se i slučajni očevidac cijelog događaja.

“Gospodin s kolicima iz moje perspektive ulazeći na terasu, ne samo da razmiče i remeti red kafića u kojemu želi popiti kavu, već i razmiče terasu susjednog ugostiteljskog objekta. Na ljubaznu zamolbu konobara da to ne radi i da pričeka njegovu pomoć, gospodin agresivno kreće ‘vraćati’ inventar.” Napominje kako je tek tada došlo do ‘tjeranja’ iz kafića.

Ova me situacija potaknula na nešto općenitije razmišljanje. Na stranu tko je u opisanoj situaciji u pravu, a tko nije – je li djeci mjesto u kafićima, restoranima i hotelima? Je li putovanje s djecom moguće i poželjno? Ili ćete se teže opustiti jer nemate kamo?

Za mišljenje sam upitala naše članice, a zanimalo me i jesu li one vodile svoju malu djecu po ugostiteljskim i turističkim objektima.


Pročitajte više: Kome smetaju djeca?


Putovanje s djecom ne funkcionira bez prethodnog informiranja

Marketinška stručnjakinja Nataša Krezić izjavila je kako je nitko nikad nije zamolio da napusti ugostiteljski objekt zbog djeteta, iako je njezina kći bila vrlo nemirna.

“Zato smo, znajući s kim imamo posla, išli na mjesta gdje se na djecu gledalo blagonaklono i gdje smo znali da ćemo dijete moći animirati ako ne bude mirno. Nažalost, takvih je mjesta uvijek bilo malo, osobito kada su restorani u pitanju.”

Krezić smatra kako roditelji najbolje poznaju svoju djecu, te su oni ti koji odlučuju je li djetetu mjesto u pojedinom objektu ili ne. No, treba biti realan vezano uz to koliko dijete može podnijeti.

“Ruku na srce, mirno sjedenje tijelom pet sljedova ili nekoliko kava s prijateljicama nije nešto što treba očekivati od djeteta,” pojašnjava i dodaje kako ne odobrava zabranu ulazaka djece u restorane i kafiće. “To je dno dna.”

Kao turistička zemlja, Hrvatska ima mnoštvo ugostiteljskih i smještajnih objekata koji mogu udovoljiti različitim profilima gostiju. Važno je odabrati okruženje koje će najbolje odgovarati vama i vašim potrebama, kao i potrebama vašeg djeteta.

“Djeca će uvijek biti djeca, a mi smo ti koji, poznavajući i odgajajući ih, znamo koliko ona mogu podnijeti i kada moramo reagirati. Zbog njih, ne gostiju ili vlasnika objekta. Tražiti od djeteta da mirno sjedi pola sata ili sat je maltretiranje,” dodaje Krezić.

Iz sličnog razloga, stručnjakinja za turizam Anamarija Cicarelli dodaje kako su njezini apartmani bili namijenjeni isključivo odraslima.

“Nije da ne volimo djecu, ali naš smještaj nije bio prilagođen djeci ni u jednom pogledu.”


Pročitajte više: Zašto će vaša djeca biti uspješnija ako puno putuju?


Adults only smještaj za odmor bez djece

Primijetila sam kako mnogi objekte koji su namijenjeni isključivo odraslim osobama gledaju s negodovanjem. No, takvi objekti jednostavno imaju drugačiju svrhu koja djeci ne može udovoljiti, kao što dječja igraonica ne može udovoljiti odraslima.

Ako se dijete na nekom mjestu ne može osjećati ugodno, bilo bi pogrešno ne istaknuti to.

Direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika Ivana Matić, također je mišljenja da nije sve za svakoga.

“Kad smo imali jedno dijete otišli smo u fini restoran s njom. Jeli smo na smjenu, jedan jede, drugi je vani s njom. To je mučenje. Na kraju nam je konobar zahvalio na tome,” podijelila je s nama. “Nema smisla da netko plati skupu večeru, a onda ga maltretira neko dijete. Ja isto sad ne želim da mi druga djeca ‘skaču po glavi.'”

Cicarelli ističe kako je neophodno imati objekte koji su namijenjeni djeci ili obiteljima s djecom, kao i one koji su namijenjeni isključivo odraslima jer svi imaju različite potrebe. Putovanje s djecom otežano je bez adekvatno opremljenog smještaja.

“Kad su naša djeca bila mala i kad bismo imali dvodnevni baka servis i otišli negdje sami, tražili smo isključivo adults only. Predahneš od svoje djece i ne želiš slušati tuđu,” pojašnjava potrebu za ovakvom vrstom odmora.

Foto: Canva / Ivana Matić, privatna arhiva / LinkedIn Nataša Krezić / Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -