Viktorija Knežević objavila kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika

Pravnica Viktorija Knežević javnosti je vjerojatno najpoznatija po projektu OcijeniMe, najavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika na sljedećim lokalnim izborima. Smatra kako sugrađani u nju imaju povjerenja kao u osobu koja spremna i sposobna za nove izazove.

“Politika je za mene ozbiljan i odgovoran posao, zato svoju odluku da izravno uđem u politiku objavljujem ovako rano, na polovici mandata sadašnjeg gradonačelnika,” izjavila je u objavi kandidature. Želi da građani imaju dovoljno vremena upoznati je kao kandidatkinju, te shvatiti ideje i politike koje zastupa.

“Dokinimo eru klijentelizma”

Knežević je već dugo uključena u politiku, primarno komentirajući zbivanja u politici u Dubrovniku i drugim dijelovima Hrvatske, a sad najavljuje kako će politici pristupati još studioznije i opsežnije.

“Od svojih sugrađana neću tražiti da mi daju glas temeljem dojma, nego ih pozivam da u razdoblju koje slijedi zajedno pripremimo jedan drugačiji model upravljanja javnim dobrom,” izjavila je. “Pozivam sve one najbolje koje ovaj grad ima da zajednički izradimo budućnost i dokinemo ovu eru klijentelizma i da otvorimo jedno novo vrijeme i novo razdoblje za ovaj grad.”

Očekuje borbu za interese grada i spremna je poduzeti sve što je potrebno kako bi došla do cilja, “pa i trpjeti udarce onih najgorih među nama.” Vjeruje kako će trenutni gradonačelnik loše primiti njezinu kandidaturu, no na to se ne namjerava obazirati jer vjeruje kako će građani Dubrovnika prepoznati njezinu želju za poboljšanjem zajednice u kojoj žive.

“Puno sam puta imala priliku i mogla se uključiti u aktivnu politiku, no moj privatni život i drugi projekti mi nisu dopuštali da se više posvetim tome,” izjavila je Knežević. Dodaje kako su njezine kćeri sad odrasle i manje je trebaju, a njezin je odvjetnički ured vrlo stabilan, tako da konačno može dati više sebe u nešto što je oduvijek zanima, a to je briga za javni interes.


Pročitajte više: Viktorija Knežević: Gašenje platforme OcijeniMe je krajnje nezakonit akt i sramotan čin!


I dalje se bori za OcijeniMe

Knežević inače nije javnosti nepoznata. Dugo sudjeluje u javnom životu Dubrovnika, ali i Hrvatske, uključujući pomaganje društvenih i političkih inicijativa koje smatra vrijednima.

Njezin projekt OcijeniMe ugašen je od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka, a u pitanju je web stranica putem koje je bilo moguće ocijeniti rad javnih službenika od strane građana. Bilo je moguće ocijeniti gradonačelnike, pročelnike te sve službenike i namještenike u 22 hrvatska grada.

Knežević se nije pomirila s gašenjem platforme, te se za nju još uvijek bori pred Europskim sudom za ljudska prava.

Uz to, već godinama sudjeluje u javnom životu Dubrovnika, te pomaže različitim inicijativama poput dobro poznate Srđ je naš koji se borio za bolje korištenje javnog dobra. Organizirala je i Tedx Dubrovnik, te godinama neprofitno vodila Business Cafe Dubrovnik. Prihodi od ulaznica su odlazili u humanitarne svrhe.

Strastveno se bavi i pitanjem sudske prakse.

“Nama pravnicima je strašno važno da imamo pristup sudskoj praksi, svim presedanima. Naš Vrhovni sud bi trebao objavljivati javno cijelu praksu, ja sam prije nekog vremena angažirala programere koji su tu bazu sudskih odluka koje su javno dostupne pretražili i utvrdila sam da naš Vrhovni sud objavljuje samo 10% onoga što je potrebno,” rekla je.

Foto: Canva / viktorijaknezevic.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -