Arhitektica Nina Ninčević projektirala je prekrasnu vilu, a nama je ispričala kako je tekao cijeli proces!

Vjerojatno je svatko od nas pokušao osmisliti izgled svoje buduće kuće ili stana, a možda smo tražili ideje na Pinterestu. No, kad ih projektiraju arhitekti brzo shvatimo da su ipak njihove ideje daleko bolje od naših. Arhitektica Nina Ninčević upravo je to učinila svojim zadnjim projektom, ova vila za odmor neće vas ostaviti ravnodušnom i istog trenutka ćete poželjeti bukirati odmor u njoj. Ili zatražiti Ninu da projektira i vašu kuću iz snova!


Pročitajte više: Top savjeti za buduće investitore u luksuzne kuće za odmor


Vila koja sadrži stijenu za penjanje, saunu i bazen

Vila za odmor, punim nazivom Villa Acitiva nalazi se u selu Sveti Petar na Moru, a Zadar je od nje udaljen samo 19 kilometara. Opremljena je na moderan i luksuzan način, a prostire se na 227 m2. U njoj se nalaze četiri spavaće sobe, kuhinja, roštilj i kamin, a Villa Activia opravdava svoj naziv zbog teretane, saune, vanjskog bazena i stijene za penjanje.

Upravo stijenja za penjanje zaokupila je našu pažnju. “To je bio prijedlog investitora kojeg smo objeručke prihvatili. Kroz projektiranje smo došli do zaključka da nam najbolje sjeda stijena za penjanje kada se veže na ljetnu kuhinju i vanjski prostor jer bi u protivnom (ako se naslanja na sam objekt) zatvorila veliki dio pročelja.” 

Osim toga, penjaču koji dođe do vrha stijene pruža se prekrasan pogled na krajolik.

vila za odmor zadar

Kako je nastala Villa Activia?

Vila je nastala kao odgovor na projektni zadatak od investitora. “Investitor je u ovom slučaju planirao izgraditi kuću za odmor sa četiri spavaće sobe koja zadovoljava kategorizaciju od četiri zvjezdice. Osim osnovnog sadržaja investitor je želio ponuditi i dodatne aktivnosti sa fokusom na sport te je istaknuo da bi volio kad bi se mogla negdje uklopiti stijena za penjanje. Takav zahtjev je specifičan i mi smo iz te različitosti pokušali izvući maksimum kako bi cijeli projekt dobio na atraktivnosti i istaknuo se na tržištu. Mislim da smo u tome i uspjeli”, objasnila je Nina.

vila za odmor zadar

Idejni i glavni projekt za ovakvu kuću može se napraviti u šest mjeseci, a izvedbeni i projekt interijera u još dva mjeseca, no arhitektica ističe da je teško odgovoriti na pitanje koliko je potrebno za osmišljavanje projekta. “Duljina rada na projektu često ovisi i o državnim institucijama, javnopravnim tijelima i ostalim procesima. Sveukupno se vrijeme rada na nekom projektu zbog drugih pocesa, ako gledamo na sami početak zaprimanja zahtjeva i trenutak kada je projekt isporučen, razvuče na godinu do dvije dana”, rekla je Nina.


Pročitajte više: Luksuzne vile u dalmatinskom zaleđu pružaju jedinstveni odmor koji nećete zaboraviti


Isto tako, ponekad suradnja s investitorom kreće od samog pronalaženja zemljišta pa do useljenja ili stavljanja na tržište. “To znači da smo jedno tri godine najbliži suradnik investitora i njegov oslonac na olujnim morima.” 

vila za odmor zadar

U projektiranju ove vile najviše joj se svidjela sloboda projektiranja i poštovanje koje je dobila od investitora. “Nažalost u današnje vrijeme se bilo kakva struka jako malo cijeni, što ovaj put nije bio slučaj i upravo zato imamo i rezultat. Imali smo svu slobodu unutar razumnog budžeta gradnje. Takvo povjerenje je danas rijetkost, ali mislim da smo ga opravdali.”

Najveći izazovi su u projektnom smislu bili smještanje zadanih sadržaja na prilično usku parcelu i stvaranje privatnosti u odnosu na Jadransku magistralu s koje se ostvaruje pristup objektu.

Nini je ovo samo jedan u nizu brojnih uspješnih projekata pa se samo po sebi nameće pitanje nagrade pa iako dosad nije razmišljala o prijavi za neku nagradu, nakon našeg upita odlučila se aktivnije pozabaviti tom idejom.

Foto: Davor Dragičević

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -