Učenje stranih jezika – Trebate li odabrati klasičnu ili virtualnu učionicu?

Nova školska godina je pred vratima, ali malo toga o njoj znamo. Nitko nije potpuno siguran u to kako će školska godina izgledati. Sigurno je samo da nas čeka balansiranje između dva temelja svakog razvijenoga i modernoga društva – obrazovanja i zdravstva. Pitanja je bezbroj i jednako toliko prijedloga.

Staro normalno – klasična učionica

Učionica je mjesto gdje se ne uči samo određeni predmet. U učionici se događa mnogo više od toga. U učionici se razmjenjuju iskustva, mišljenja, oblikuju osobe i karakteri. U učionici se odgaja, uči razmišljati, druži, pomaže, potiče i motivira. Osim nastavnog predmeta, u učionici se uči o vrijednostima, pravilima ponašanja, kulturama i različitostima. Učionica zaista jest posebno mjesto i teško da će je kvalitetno zamijeniti bilo kakvo tehnološko pomagalo. Znanstveno je dokazano da se nastavnim procesom u klasičnoj učionici potiče suradničko učenje te razvijaju društvene i organizacijske vještine učenika. Sama fizička prisutnost profesora ključni je čimbenik u poticanju učenika na rad i disciplinu. 

Naša je učionica spremna za izazove koji su pred nama. Bez obzira na svjetsku pandemiju, u našoj učionici nema nikada više od 6 učenika. Tu su i dodatne mjere koje smo uveli s obzirom na upute HZJZ-a. Ovu godinu započinjemo jednako entuzijastično, ali odgovorno i sigurno.


Pročitajte više: Kako izgleda učenje stranih jezika u doba korone?


Novo normalno – virtualna učionica

Osim što učimo vas, učimo i mi. A nova nas je situacija svih naučila fleksibilnosti, snalažljivosti i brzim ali učinkovitim reakcijama. Upravo zato, od ove godine možete izabrati i opciju učenja na daljinu. I takva metoda ima brojne prednosti – multimedijalni sadržaji, sami birate mjesto i vrijeme učenja, od opreme trebate samo Internet vezu i dobru volju. Bez sumnje, jedna od najvećih prednosti ovakve vrste učenja je intenzivniji kontakt s profesorom što je temelj za uspješnu suradnju te jamči bolje rezultate učenika. Isto tako, za mnoge je učenike ova vrsta nastave manje zastrašujuća jer im omogućuje više vremena za razmišljanje i dijeljenje svojih stavova. Ne treba vas brinuti čak i ako vam nedostaju određena znanja i vještine kako biste se koristili ‘online učionicom’. Naši će vas profesori provesti kroz cijeli postupak i pružiti podršku kako bi vaš prijelaz iz klasične u virtualnu učionicu bio što jednostavniji.


Pročitajte više: Što sve trebate znati za uspješno učenje stranog jezika?


Jezični centar Sintagma oduvijek njeguje individualan pristup. Danas, više no ikada, nema idealnog rješenja za svih. Učimo različito, živimo u različitim okolnostima, a u ovim zahtjevnim vremenima odgovaraju nam različiti pristupi. Različito, ali ne nemoguće jer rješenje uvijek postoji – klasična ili virtualna učionica – tko želi, nađe način! Bez obzira odlučite li se učiti iz udobnosti svoga doma ili s nama u učionici, jedno je sigurno – rezultati učenja neće izostati.

Autor: Branka Šegvić, Jezični centar Sintagma

Foto: Pexels, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -