Što sve trebate znati za uspješno učenje stranog jezika?

Na učenje stranog jezika u odrasloj dobi najčešće nas motivira potreba. U školi obavezno učimo engleski, u gimnazijama dodatno njemački ili talijanski. Usporedbe radi, u Njemačkoj je standard pored materinskog govoriti i do tri strana jezika (najčešće je riječ o engleskom, francuskom i španjolskom), dok u drugim zemljama, primjerice u Belgiji i Švicarskoj, mladi odrastaju u višejezičnim sredinama (u maloj zemlji kao što je Belgija postoje čak 3 službena jezika – flamanski, francuski i njemački).

Povezano:

Koji su koraci za uspješno učenje stranog jezika?

Učenje stranog jezik otvara nam vrata drugih kultura i tržišta, omogućava sporazumijevanje s drugima i drugačijima te širi razumijevanje naše vlastite kulture. Uz to je sjajna vježba za mozak! Istraživanja pokazuju da učenjem stranog jezika vježbamo koncentraciju, pamćenje, rješavanje mentalnih problema te postajemo kreativniji.

EdukaPristup učenju stranih jezika temelji se na suvremenim pristupima i metodama iz područja andragogije, pedagogije, psihologije i lingvistike kako bi proces učenja stranog jezika bio brz, kvalitetan i zanimljiv.

To postižemo kroz jezični, kognitivni i društveni princip učenja i usvajanja znanja, koji osiguravaju da uz samo usvajanje gramatike i vokabulara jezika predavanja budu ispunjena sadržajem i saznanjima koja omogućuju spoznaju šire slike o kulturi i društvu jezika koje uči, te razvoj vlastite svijesti i motivacije.

Naše edukacije konstantno unapređujemo kako bi bile u skladu s najsuvremenijim trendovima, a naši predavači kontinuirano i pažljivo prate sve polaznike u njihovom radu i napretku, kako bi razina motivacije uvijek bila visoka, a rezultati vidljivi!

Najvažnije je govoriti!

Ako živimo u stranoj zemlji stalno smo u prilici da govorimo. Mnogima je neugodno i nauče nekoliko osnovnih fraza, a u slobodno vrijeme se sporazumijevaju na materinjem jeziku. Međutim, za uspješnu integraciju i dobar osjećaj bolje je vježbati. Je li stvarno važno što osoba u pošti, na blagajni ili u prometu misli o mom njemačkom (pogotovo dok svakim danom postaje sve bolji)?

Ako smo kod kuće, najbolje je vježbati s izvornim govornikom, zatim uživo, u paru ili grupi drugih koji uče strani jezik, a na kraju i preko aplikacija za učenje stranih jezika u paru/grupi. Izvorne govornike različitih stranih jezika možemo pronaći preko Couchsurfing internetske platforme, pod grupama za učenje jezika („language exchange”, „couchsurfing meetup groups”, i td.). A ovdje možete vidjeti popis različitih aplikacija za učenje stranih jezika. Naša preporuka je besplatna mobilna aplikacija Duolingo. 

Prvo naučite osnovne fraze, a zatim se bacite na gramatiku i vokabular

Prva faza učenja jezika jest savladati stotinjak najčešće korištenih riječi i nekolicinu fraza koje nam trebaju za osnovno sporazumijevanje. Kada osjećate da ste zapeli i stalno pričate o istom, vrijeme je za proširenje vokabulara. Najbolji savjet ovdje je da preuzmete rječnik jezika koji učite na mobitel i svakodnevno ga koristite. Primjerice, ako učite njemački jezik, na mobitel možete preuzeti Dict.cc, mobilni rječnik gdje možete saznati kako se riječ piše, kojeg je roda i čuti kako se izgovara. Google Translate je nezaobilazan u učenju jezika. Savjet: Poslušajte i ponovite izgovor riječi, tako ćete ju puno brže i bolje naučiti!

Tajna je u ponavljanju: nemoj biti lijeni potražiti riječ kada vam je na vrhu jezika. Pogledajte, izgovorite, napišite, upotrijebite u rečenici – nešto ili sve od toga. Kada vam se sve pomiješa, znači da ste maksimalno napregnuli sive stanice i da učite punom parom!

Povezano:

Gramatika?

Izvorni govornici nas shvaćaju ozbiljnije kada govorimo gramatički točno. Gramatiku najbolje učimo na tečaju jezika uživo, a zatim online. Tečaj jezika je i prilika da dobijemo diplomu o položenom stupnju stranog jezika koja nam može trebati kod zapošljavanja. Poslodavci svakako cijene i vide korist od djelatnika koji se znaju sporazumijevati na više jezika. Ovdje saznajte više o bogatoj ponudi kvalitetnih i suvremenih tečajeva stranih jezika koji su dostupni u Edukacentru.

Znam da mi je korisno, ali kako da se motiviram?

Putovanje u stranu zemlju je najbolja motivacija. Usput naučite o više o kulturi i dobijete iskustvo bivanja u toj zemlji. Ako vam se sviđa, imate dobar razlog za učenje tog jezika i obrnuto. A kako se snaći na putu reći će vam Tripadvisor. Ovdje možete pronaći preporuke i recenzije putnika za različite turističke sadržaje i mjesta koja vas zanimaju.

Ako vam putovanje nije opcija, možete čitati knjige na izvornom jeziku, slušati glazbu i audioknjige, gledati filmove, pratiti internetske stranice, pratiti kulturna događanja koja organiziraju strani instituti i slično. Na primjeru njemačkog jezika, audioknjige potražite na audible.de, tekstove i videa na DW, kulturna događanja na stranici Goethe Institut-a. Naravno, uvijek se možete raspitati kod drugih koji su bili u stranoj zemlji i učili jezik.

Za kraj, budite proaktivni i …

Pitajte što ne znate. Naučite se da vam je „Kako se kaže…?” najbolji prijatelj dok učite novi jezik. Bez obzira na dob vrata novog jezika su vam otvorena, a kako će vam ići ovisi najviše o motivaciji i spremnosti da pitate pitanja, tražite riječi u rječniku, vježbate pisanje i čitanje, i najvažnije – da govorite dok ne progovorite!

Autor: EdukaCentar

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -