Modna dizajnerica otkriva kako odabrati savršenu haljinu za svoje vjenčanje – Je li došao kraj iznajmljivanju vjenčanica?

Sezona vjenčanja već je krenula, a svakoj mladenki na pameti je kako dobaviti jedinstvenu haljinu za što manje novaca. Iznajmljivanje haljina ustaljena je praksa, no posljednjih godina high-street brendovi krenuli su izbacivati kolekcije vjenčanica po pristupačnim cijenama. Najam vjenčanice u zagrebačkim salonima kreće se od dvije pa i do 10 tisuća kuna. Cijena je to po kojoj možete možete dobiti haljinu šivanu po mjeru. Odgovore na to koju opciju i zašto odabrati, donosi modna dizajnerica.

Modni sud u salonu

Biranje vjenčanice je prvenstveno događaj pa onda doživljaj koji se veliča kroz filmsku kulturu. Svima se u glavi vrte scene iz filmova na samo spominjanje riječi vjenčanica, pogotovo ako se tome nadoda riječ proba. Ništa ne može zamijeniti ushit koji se nameće dok isprobavate minimum od 5 vjenčanica a vaši najdraži u divljenju sjede i daju svoj sud dok tražite ONU PRAVU.

Izbor od 5 se neizmjerno pak smanjuje ako niste “standardne” građe. „Samo korak izvan norme, veće grudi ili visina na primjer, iziskuje preinake, kompromise te zna u cijelom postupku izazivati frustraciju na kraju dana“, objašnjava Mirela Mitak, inženjerka tekstilnog dizajna i kostimografkinja. Ljubazno osoblje i pozitivan stav ne može zamijeniti osjećaj neadekvatnosti u mladenki prilikom probi. “Postoji i element koji je neobuhvatljiv stilski profiliranim osobama, onaj moment ‘ništa mi se ne sviđa jer ništa nije ja’,” dodaje.


Pročitajte više: 5 odličnih ideja za poklon vjenčanoj kumi


Proba vjenčanice se naplaćuje?

Bez brige, uvijek postoji više opcija. Umjesto da mladenke hodaju po salonima mogu se lako prihvatiti svojih mobitela i naručiti vjenčanicu u svojem stilu sa jednih od mnogobrojnih stranica za Internet trgovinu. Brza dostava, povoljna cijena i mogućnost povrata haljine su veliki plus u već stresnom periodu organiziranja vjenčanja.

Par ključnih riječi u tražilici sa dodatkom specificiranih filtera i vrli novi svijet otvara se dok u nedjeljno jutro pijuckate kavicu. “Dugotrajno i iscrpljujuće hodanje po salonima zna biti i ‘skup sport’ jer mnogi saloni iz higijenskih razloga naplaćuju probu svake haljine”, podsjeća Mitak.

Domaći dizajneri ili krojačice?

Umjesto te slatke patnje možete se uputiti do obližnje trgovine tkaninama i isprobavati koja vam je najugodnija na koži ili se tako lijepo sjaji. “Posjet krojačkom salonu gdje možete dobiti dodatni savjet oko kroja koji odgovara vašim proporcijama dok kod njih naručujete vjenčanicu po vlastitim specifikacijama. Izrada naravno iziskuje više vremena i strpljenja ali konačni proizvod je puno veće zadovoljstvo a neće vas koštati puno više od posudbe vjenčanice“, tumači Mitak.

Nemojte zaboraviti našu bogatu modnu scenu, istražite koji dizajner/ica stvara kreacije koje odgovaraju vašoj osobnosti i estetici. Posjetite njihov showroom ili u kolaboraciji s njima kreirajte savršenu vjenčanicu. Neke dizajnerske kuće su otvorene opciji posudbe gotovih modela. Svakako ih pitajte što sve nude, možda vas samo jedan e-mail dijeli od ostvarenja svih vaših snova.


Pročitajte više: Kako da vjenčanje ili neki drugi event odražava vašu osobnost i stil?


Održivost u modnoj industriji kao goruće pitanje današnjice

Suradnja sa dizajnerima otvara mogućnosti na koje možda nikad ne bi ni pomislile a dobivate vjenčanicu koja kao salivena pristaje vašem tijelu i umu. „Održivost nam je svima sve veća preokupacija, pa se po tom načelu posudba se čini idealnim rješenjem. Nikako nemojte zaboraviti i druge mogućnosti, vintage ili second hand dizajnerske trgovine pa tako i oglasi privatnih osoba mogli bi vam ponuditi širok spektar haljina za vaš poseban dan“, zaključuje Mitak.  

Foto: Canva/Mirela Mitak privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -