Vjerni zaposlenici su najvrjedniji resurs tvrtke: Evo kako ćete poboljšati produktivnost firme!

Mnoge tvrtke zanemaruju svoj najvrjedniji resurs, a to su neminovno vjerni zaposlenici. Čitav sustav kao da je zapao u petlju koja zastupa povećanje vrijednosti dionica pod svaku cijenu, bez obzira na ljudski faktor. Poznato je ipak da kada problem ne rješavate iz korijena, ni rezultati na koncu neće biti drugačiji. Nesretni zaposlenici tvrtke svake godine koštaju milijarde dolara izgubljenog prihoda. Takvi gubitci mogu čak i etablirane tvrtke dovesti u financijske nevolje, dok druge dovodi čak do zahtjeva za bankrot.

Financijski gubici proizlaze iz:

Smanjena produktivnost

Istraživanje koje je proveo Gallup pokazalo je kako neki zaposlenici tvrtke smanjene produktivnosti koštaju između 450 i 550 milijardi dolara godišnje kao rezultat loše učinkovitosti i čestog izostajanja s posla.

Stavite svoje osoblje na prvo mjesto, kupce na drugo, a dioničare na treće ~ Richard Branson

Nemar zaposlenika

Zaposlenici koji su na prvom mjestu, osjećaju vlasništvo nad poduzećem. Kao takvi, uvijek će poduzeti inicijativu za rješavanje problema prije nego što postanu veći. S druge strane, nesretni će zaposlenik samo ignorirati probleme i bit će mu svejedno kako će se problem riješiti. Nezadovoljni zaposlenici češće zanemaruju izvršavanje zadataka te često griješe. To dovodi do loših standarda kontrole kvalitete, nesigurnih proizvoda i opasnosti za potrošače. Slučajevi ozbiljnih ozljeda ili smrti, uzrokovani nemarom tvrtke, često rezultiraju velikim isplatama nastradalima.


Pročitajte više: Kako sam privukla najbolji talent na tržištu u svoju malu agenciju na rubu grada?Ukaljana reputacija

Zaposlenici komuniciraju s kupcima i mogu reći bilo što negativno o načinu djelovanja, proizvodima i uslugama tvrtke. Tako svaki pojedini zaposlenik može “okaljati” tvrtku ili je uzdići u očima drugih. U doba društvenih mreža postupci zaposlenika mogu imati snažne utjecaje na reputaciju organizacije. Video uradci o lošim iskustvima kupaca sa zaposlenicima mogu se vrlo lako proširiti Facebookom, a sa sličnim hashtagovima i na Twitteru i drugim društvenim mrežama te tako pozivaju na bojkot tvrtke. Priče s društvenih mreža s negativnim predznakom često završe na portalima i u tisku što može rezultirati tužbama tvrtke.

Zaposlenici su ključan faktor rasta pojedine tvrtke. Istraživanjem je utvrđena veza između zadovoljstva zaposlenika i financijske uspješnosti tvrtke. Zaposlenici koji istinski vole svakodnevno dolaziti na posao mogu imati pozitivan utjecaj na djelovanja dionica tvrtke. Kultura sretnog radnog mjesta doista rezultira boljim povratom zaliha. Sretni zaposlenici = sretni kupci = sretni dioničari.

Dobro se brinite o svojim zaposlenicima, a oni će se dobro brinuti o vašim kupcima i kupci će se vratiti. ~ J.W. Marriott

Zaposlenici na prvom mjestu

Vjerni zaposlenici su najbolji ambasadori vaše robne marke.

Položaj vašeg brenda određen je iskustvom kupca. Iskustvo pružaju zaposlenici na prvoj liniji. Ako brinete o svojim zaposlenicima, oni će se brinuti o poslu. Vaši zaposlenici najbolje poznaju vaše kupce. Oni svakodnevno koriste vaše interne alate i sustave. Oni imaju odgovore o tome kako poboljšati korisničku uslugu i svoje proizvode. Imaju rješenja kako poboljšati sustave koji mogu uštedjeti novac povećavajući učinkovitost.


Pročitajte više: 10 znakova da se zaposlenik ne uklapa u radno mjesto


Zaposlenici su okosnica svake organizacije. Da bi ostali jaki u industriji, zaposlenici moraju biti zadovoljni. Sretni zaposlenici uvijek su spremni učiniti više, potrudit će se pomoći tvrtki da raste. Dobročinstvo započinje kod kuće. Ako želite izvući najbolje iz svojih zaposlenika – stavite ih na prvo mjesto.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -