10 znakova da se zaposlenik ne uklapa u radno mjesto

Zapošljavanje pravih ljudi i pomaganje u njihovom napredovanju je jedan od najvećih izazova s kojim se lideri susreću. Nije potrebno samo naći talentirane i sposobne kandidate, treba ih i zadržati. Međutim, sve nas ponekad instinkt prevari, i događa se da tek nakon nekog vremena shvatimo da nešto možda ipak nije kako bi trebalo biti.

Povezano:

Ako u svom timu imate nekoga tko ne radi dovoljno ili ne radi onako kako bi trebao, tko se često dosađuje ili je “isključen”, imajte na umu da nekada nije problem u njihovim sposobnostima. Ponekad je stvar toga da to radno mjesto nije za njih jer se jednostavno – ne uklapaju. Kada odgovornosti koje nosi pozicija nisu u skladu s njegovim prednostima, vrijednostima i osobnošću, prilično je nemoguće da zaposlenik na toj poziciji ostvari puni potencijal i uspije.

10 znakova da zaposlenik radi na mjestu koje nije za njega

  1. Često izgledaju kao da se dosađuju i kao da su “isključeni”.
  2. Ne mogu savladati dodijeljene zadatke, bez obzira na to koliko puta ih uputite i date im konstruktivan feeback.
  3. Ne dijele svoje ideje s vama i ostalim kolegama, a kada se na to odvaže često je riječ o nečemu što nije toliko korisno.
  4. Fali im samopouzdanja i gotovo nikad ne sudjeluju u grupnim diskusijama.
  5. Primjećujete da ih je lako izbaciti iz takta i brzo postaju frustrirani.
  6. Odgovornosti koje nosi radno mjesto nisu u skladu s njihovom osobnošću i snagama.
  7. Imate osjećaj da nešto jednostavno nije kako bi trebalo biti.
  8. Ne osjećaju da ih dovoljno poštujete iako ste učinili sve u svojoj mogućnosti da bi se osjećali cijenjenima.
  9. Unatoč edukacijama, seminarima i treninzima njihove ambicije i način rada ostaju nepromijenjeni.
  10. Otvoreno su vam rekli da nisu zadovoljni zadacima koji su im dodijeljeni, da se osjećaju preopterećeno ili da žele drugu poziciju.

Kada je vrijeme za promjenu?

Ako već neko vrijeme uočavate nekoliko znakova s ove liste, razmislite o promijeni. Ako biste htjeli zadržati radnika, ali na obostrano zadovoljstvo, zamolite ih da vam kažu više o sebi, u čemu su najbolji i što žele od svoje karijere. Moguće je da ćete unutar firme pronaći drugu, odgovarajuću poziciju na kojoj će biti zadovoljniji. A ako nema drugoga izlaza, pokušajte na suosjećajan način objasniti da pozicija koju nudite nije pravi izbor za njih. Možda ćete tako učiniti uslugu i sebi i njima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -