Pripremite se za ljeto – donosimo jednostavne vježbe koje možete raditi kod kuće i postići odličnu formu

Ljeto je sve bliže, a zimsko razdoblje u kojem su dani kraći i hladniji i nije pogodno ni motivirajuće za održavanje forme. Ako ste tijekom zime zanemarili vježbanje ili želite tek krenuti malo se više upustiti u brigu o svom zdravlju i izgledu, pravo je vrijeme za početi.

Koristite samo vlastito tijelo

U zadnjih se nekoliko godina, a posebno od pojave koronavirusa, na društvenim mrežama može pronaći velik broj trenera, savjetnika ili vježbača koji dijele videouratke i savjete sa svojim pratiteljima o različitim načinima vježbanja. S ovim će načinom vježbanja na svoje doći svi oni kojima zbog različitih razloga teretane nisu najomiljenije mjesto jer za vježbe nisu potrebne sprave ni rekviziti, već samo vlastito tijelo pa mogu vježbati u udobnosti svoga doma. 

Kondicijske vježbe ili oblikovanje tijela?

Kako biste ostali u kondiciji i pritom poradili na svom izgledu, birajte kardio vježbe, a ako želite poraditi na oblikovanju tijela, isprobajte vježbe snage.

Odaberite nekoliko vježbi i napravite odličan kardio trening. Svaku vježbu radite 45-60 sekundi uz odmor između vježbi od 15 sekundi, i sve ponovite u nekoliko serija.


Pročitajte više: Kako da vam rano ustajanje i vježbanje prije posla postane navika?


Trčanje u mjestu

Ovom vježbom imitira se trčanje u mjestu tako da vam neće biti potrebno previše prostora za izvođenje.

U početnom položaju stojimo u uspravnom stavu, stopala su postavljena u širini ramena i prsti su usmjereni prema naprijed. Ruke su ispružene ispred tijela u visini ramena. Iz početnog stava vježbu započinjemo podizanjem koljena desne noge u zraku u razinu koja je viša od razine kukova.

Iz tog položaja istovremeno spuštamo desno koljeno prema dolje i podižemo lijevo koljeno u zrak. Brzim izmjenama desne i lijeve noge napravimo zadani broj ponavljanja ili vježbu radimo određeno vremensko razdoblje.

Vježba za isklesane noge

Običan čučanj je odlična vježba za poticanje rada mišića nogu. Skok u kombinaciji s čučnjem povećavamo intenzitet vježbe što ju čini savršenom kardio vježbom.

Početni je položaj uspravan sa stopalima u širini ramena i prstima usmjerenima blago prema van. Iz uspravnog se položaja spustite u čučanj usmjeravajući kukove unatrag i dolje, a ruke istovremeno pomičite unatrag.

Kada se spustite u donji položaj čučnja napravite zamah rukama i skok prema gore. Nakon doskoka se odmah spustite u čučanj. Pripazite da vam leđa budu ravna tijekom čučnja i ne dozvolite koljenima da pobjegnu prema unutra.


Pročitajte više: Kako je Danijela Pupovac svoju borbu s kilogramima pretvorila u snagu i postala fitness trenerica?


Skok dodaje intenzitet ovoj vježbi

Slično kao i kod prethodne vježbe, iskorak je jedna od najboljih vježbi kada govorimo o mišićima nogu, a dodavanjem  skoka u vježbu raste intenzitet.

Početni položaj tijela je uspravan a stopala su u širini kukova s prstima usmjerenima prema naprijed. Iz početnog položaja napravite iskorak desnom nogom prema naprijed i spustite tijelo savijajući koljeno dok ne dosegne kut od 90 stupnjeva, a koljeno lijeve noge ne bude otprilike 10 centimetara od tla.

Stopalo desne noge treba biti punom površinom na tlu kada se spuštate u donji položaj. Iz donjeg položaja iskoraka snažno se odrazite u zrak i napravite izmjenu nogu dok ste u zraku. Doskočite tako da vam je lijeva noga naprijed a desna nazad i spustite se u donji položaj iskoraka.

Rukama pratite rad nogu tako da su suprotna ruka i noga uvijek naprijed (kada je lijeva noga naprijed i desna ruka je naprijed). Prilikom odraza iskoristite zamah rukama prema gore kako biste dodatno aktivirali mišiće i bolje se odrazili.


Pročitajte više: Vježbanje eliminira negativni utjecaj stresa


Vježbajte uz video

Ako vam je jednostavnije vježbati uz vodstvo, slijedite fitnes trenera ili trenericu videima u kojima objašnjavaju i pokazuju vježbe.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -