Jeste li čuli za brain fitness – vježbe za mozak koje vas čine mladima?

Uz brojne privatne i poslovne obaveze, znamo da ponekad nemate vremena ni za odmor, a kamoli vježbanje. A posebice za vježbanje mozga ili tzv. brain fitness! No, brojna istraživanja pokazuju da je mozak mišić koji treniranjem osnažuje. Snažan mozak znači bistar um koji bi bilo poželjno održati i trenirati cijeli život. U nastavku donosimo vježbe za mozak koje vam u tome pomažu!

Povezano:

Malo drugačije vježbe za mozak

Puno je načina kako možete jačati mentalnu higijenu i pamćenje, a križaljke su samo jedan od njih. Stoga donosimo neke drugačije trikove koje možda do sada niste probali, a ujedno su i zabavni!

Prvo što možete probati u svakodnevnom životu je poigrati se svojim autopilotom. To je princip po kojem živite svaki dan i po kojem dođete s posla kući i tek onda shvatite da ste doma – vodio vas je automatizam. I dok je on dobar za neke stvari, ponekad je dobro malo ga “prodrmati” kako biste potaknuli kreativnost. Tako možete isprobati tuširanje u potpunom mraku ili, za početak barem kod kuće, cijeli dan koristiti suprotnu ruku od one koja vam je dominantna.

Isto tako možete spavati na drugoj strani kreveta ili čak leći na način da vam je glava tamo gdje su inače noge. Vidjet ćete da nije ugodno, ali probajte izdržati cijelu noć.

Ako želite trenirati pamćenje koje će vas služiti i u dubokoj starosti, ima jedna super vježba za to. Ova vježba ujedno poboljšava i fokus pa je mindfulness treneri jako vole: sjednite na livadu ili kraj prozora i nekoliko minuta gledajte sve dokle vam pogled seže – lijevo, desno, gore, ravno, dolje. Probajte upiti svaku sitnicu, boju, oblik, sve.. Onda uzmite list papira i zapišite sve čega se sjećate. Što više radite ovu vježbu, to ćete se više toga prisjećati. Ne morate imati fotografsko pamćenje da bi vježbu uspješno odradili!

Svakodnevni pomagači

Osim križaljke, puzzle su još jedan zabavan način treniranja mozga. Ako ste hrabri, postoje i one od tisuću komada, ali za početak odaberite manje, ako ih do sada niste redovito slagali.

Prsti umjesto mobitela! Namjerno nisam rekla kalkulator jer i njega danas gotovo nitko ne koristi. Toliko smo se navikli na korištenje kalkulatora na mobitelu da često i najjednostavnije izračune radimo putem njega, zar ne? Sljedeći puta probajte sami izračunati u glavu prije nego provjerite točnost na mobitelu ili kalkulatoru.

Još jedan način za vježbanje koncentracije i osjetila je moguć prilikom obroka. Probajte osjetiti svaki začin i namirnicu te ih imenovati, a to možete raditi i s povezom na očima.

Ukoliko volite čitati knjigu, sljedeći put čitajte na glas! Time se mozak aktivira na drugačije načine nego kada čitamo u sebi.

Svakako nam javite dojmove što ste sve isprobali!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -