Vodič za europske izbore: sve što trebate znati na jednom mjestu

Oko 373 milijuna Europljana od 6. do 9. lipnja ima pravo izaći na birališta i izabrati 720 članova novog saziva Europskog parlamenta. Tu dužnost mogu ispuniti i stanovnici Hrvatske 9. lipnja. Zanimljivo je da je za ove izbore cijela Hrvatska jedna izborna jedinica što znači da birači diljem zemlje i u inozemstvu biraju između istih lista kandidata. Donosimo vodič za glasovanje kako biste se više upoznali s važnosti izlaska na europske izbore te ispunili svoju građansku dužnost.

Što je Europski parlament?

Europski parlament jedina je europska institucija koju izravno biraju građani. Kao takva jedina izravno odgovara građanima i može pozivati druge institucije na odgovornost kako bi osigurala transparentnu i demokratičnu Europu.

Koliko zastupnika_ca biramo i tko ulazi?

Biračko pravo, kao i na svim drugim izborima u zemlji, imaju stariji od 18 godina. Od ukupno 720 zastupnica i zastupnika novog saziva, Hrvati biraju njih 12. To znači da će svaka politička stranka trebati dobiti najmanje 8,33 posto glasova da bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.


Pročitajte više: Izišle statistike: Kod Kolakušića prevladavaju žene, a šest ih je nositeljica listi


Kako glasovati?

Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasovanja. Tako će birači na glasačkom listiću osim rednog broja ispred naziva kandidacijske liste moći zaokružiti i rednoj broj ispred imena i prezimena kandidata kojem daju preferirani glas. Naravno, time taj kandidat ima veću šansu da bude izabran.


Pročitajte više: Ovih šest žena nositeljice su listi za EU izbore.


Što ako nisam u mjestu prebivališta?

Svi koji 9. lipnja neće biti u mjestu prebivališta mogu do 29. svibnja podnesti zahtjev za glasanje van mjesta prebivališta.

Što ako sam u inozemstvu?

Ako nemate e-osobnu u inozemstvu ili planirate glasati na mjestu izvan vašeg prebivališta u inozemstvu, potrebno je prijaviti se hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu. Ako imate prebivalište u Hrvatskoj, a želite glasati na biračkom mjestu u inozemstvu, morat ćete izvršiti odgovarajuću registraciju kod nadležnog tijela u Hrvatskoj ili u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu. Obrazac za prijavu i daljnje informacije o registraciji dostupne su na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Građani EU-a u Hrvatskoj moraju se registrirati pri nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta najkasnije 30 dana prije dana održavanja izbora. Hrvatski državljani koji prebivaju i glasaju u inozemstvu imaju rok za registraciju 10 dana prije izbora. Rok od 10 dana prije izbora je i za hrvatske državljane koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu ili na nekom drugom biračkom mjestu.

Kao i na drugim izborima, online glasanje, glasanje preko pošte ili opunomoćivanje druge osobe da glasa umjesto vas nije dopušteno. No, ako ste u nemogućnosti pristupiti biračkom mjestu, o tome se mora obavijestiti birački odbor. Tada će vas posjetiti najmanje dva člana biračkog odbora i omogućiti vam glasanje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -