Žrtvujete li vlastite vrijednosti prilikom donošenja poslovnih odluka?

Koje osobne vrijednosti su vama važne? Poklapaju li se one s vrijednostima kojima se vodite prilikom donošenja poslovnih odluka?

Za zaposlenike i vlasnike tvrtki koji djeluju suprotno od svojih vrijednosti, rad je popraćen s tjeskobom i nezadovoljstvom. Kako osvijestiti što vam je važno kako bi vaš rad bio pravi odraz vas samih?

“Sve počinje i završava vrijednostima!”

Već pri samom osnutku tvrtke ili obrta, bez obzira na veličinu biznisa, važno je odrediti koje su temeljne vrijednosti vašeg poslovanja. Njima ćete se voditi prilikom svakog donošenja odluka u okviru tvrtke. “Kod otvaranja firme, izrade strategije poslovanja, strategije marketinga, nezaobilazno je da se počne upravo od vrijednosti. Svaka velika korporacija ima svoje dobro razrađene i prezentirane vrijednosti. Zašto to ne bi napravile sve mi mikro, male, srednje poduzetnice?”, rekla je poslovna savjetnica Sanja Varlaj. 

Osim vlasnika biznisa, za zaposlenike je također važno da se vode svojim vrijednostima prilikom donošenja odluka. “Zašto ne biste sve vi koje ste zaposlenice u korporacijama, osvijestile svoje vrijednosti kako bi lakše razumjele što poslodavac od vas očekuje, kako biste lakše donijele odluku i promijenile posao ili pokrenule svoj?”, upitala je Sanja Varlaj.

Suočeni s izazovima, prisjetite se svojih vrijednosti

Kako se suočavate s nizom izazova i donosite odluke o radu tvrtke, vraćajte se na vrijednosti koje ste odredili na samom početku. “Sve počinje i završava vrijednostima! To je u stvari ono o čemu ja pričam i kako radim s klijentima kada dođu s nekim pitanjem ili problemom. To može biti pitanje rada sa zaposlenicima, problema u komunikaciji, privlačenja pravih klijenata, suradnika, dobavljača”, navodi Sanja Varlaj.

Jedan od izazova rada tvrtke, mogao bi biti upravo rad s ljudima koji se vode različitim vrijednostima. Autorica i biznis trenerica Janine Garner navodi da je to neizbježan dio poslovanja i da je upravo tada bitno čvrsto i samopouzdano stajati iza onog u što vjerujemo: “Ako vam je jasno koje su vaše vrijednosti, lakše ćete se povezati s onima koji ih ne dijele. Pristupit ćete im s pravim očekivanjima i znati da će oni drugačije reagirati na različite probleme. Pritom ćete imati više razumijevanja i biti otvoreniji u komunikaciji s njima.”


Pročitajte više: Ana Marija Špicnagel Ćurko: Definiranje ključnih vrijednosti donijelo je mnoga poboljšanja unutar moje tvrtke


Nesklad vlastitih i poslovnih vrijednosti vode prema nezadovoljstvu

Kako bismo donosili odluke koje su u skladu s našim vrijednostima, potrebno je osvijestiti koja uvjerenja su nama važna. Ako ne djelujemo u skladu s njima, naše odluke može pratiti tjeskoba, sram i nezadovoljstvo. “Kada znamo koje su naše osobne i poslovne vrijednosti, puno je lakše ne samo donijeti odluke nego stajati čvrsto iza te odluke jer jednostavno osjećamo da je ispravna, možemo si to pojasniti. Znamo i poznato je kroz razna istraživanja da ako se dugoročno potiskuju vrijednosti s kojima smo rođeni, to može dovesti do bolesti na fizičkoj i psihičkoj razini te do velikog nezadovoljstva svojim životom unatoč materijalnim i/ili socijalnim postignućima”, objasnila je Sanja Varlaj.


Pročitajte više: Kako jasnim vrijednostima i svrhom dobiti lojalne kupce koje konkurencija ne može oteti


Prema radu koji je odraz nas samih

Dugoročnim poricanjem vlastitih vrijednosti žrtvujemo i važan dio sebe. “Uz jasno osviještene vrijednosti znamo točno zašto  smo tu odluku donijeli i zbog čega ne može biti nikako drugačije ako ne želimo izgubiti sebe i biti nesretni”, podsjeća Sanja Varlaj.

Rad tvrtke koji je jasan prikaz vaših vrijednosti privlači druge ljude koji se s vama slažu, uključujući vašu mrežu ljudi s kojima poslujete, ali i same zaposlenike. Postaje jasno na koji način želite raditi i kakva je osoba koja stoji iza vaše tvrtke. “Sagradit ćete poslovanje koje je odraz vas samih”, zaključuje Garder.

Foto: Canva/Sanja Varlaj privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -