Kako izgleda budućnost influencer marketinga u Hrvatskoj?

Webfluential global otvorio je u ured u Zagrebu, a kako bi olakšao brendovima i agencijama angažman influencera, vođenje influencer kampanja te im omogućio praćenje rezultata i marketinških investicija u ovom kanalu komunikacije. Ako se bavite marketingom, to su možda najvažnije vijesti koje ćete čuti u 2020.

Povezano:

Zašto je to važno za sve koji se bave marketingom?

Influencer marketing postao je esencijalni dio komunikacijske strategije te raste eksponencijalno. Svi oni koji su se susreli s influencer marketingom, znaju da je rascjep između potreba klijenata za alatom koji će im pomoći u razumijevanju i evaluaciji istog i onoga kako influencer marketing u praksi funkcionira izuzetno velik, a sam proces frustrirajuć za obje strane.

Brendovi i agencije očajnički trebaju rješenje za vremenski i budžetski zahtjevan te spekulativan proces angažiranja influencera i provođenja kampanja na društvenim mrežama kroz njihove kanale. U cijelom tom procesu, od postavljanja ciljeva kampanje pa do evaluacije rezultata, postoji potreba za alatom i tehnološkim rješenjem pomoću kojeg bi se upravljalo cijelim procesom.

Webfluential daje rješenje i štedi vrijeme

Webfluential je potpuno rješenje koje objedinjuje sve potrebne alate i daje rezultate u stvarnom vremenu.

Webfluential pojednostavljuje proces povezivanja influencera, agencija i brendova te pomaže mladim ljudima koji imaju sve preduvjete da počnu djelovati kao influenceri, a nisu svjesni svog utjecaja i potencijala da se afirmiraju.

Webfluential predstavlja moćan marketinški alat, a uskoro će postati i najveća zajednica kreatora sadržaja u Hrvatskoj. Time se znatno olakšava posao brendovima i agencijama koje sa svojim brojnim klijentima realiziraju projekte influencer marketinga.

Adio, pješadijo!

Jedna od najvećih vrijednost za svaku tvrtku i agenciju koje surađuje s influencerima je digitalni clipping, odnosno analiza praćenja objava na društvenim mrežama. Danas influenceri dostavljanju printscreen rezultata i šalju ih klijentu ili agenciji, a oni ponovo ubacuju rezultate u Excel tablice ili PowerPoint prezentacije. Webfluential eliminira jako puno pješačkog rada, prepisivanja, mailova i kreiranja prezentacija.

Webfluential je iznimno lako koristiti. U svega nekoliko klikova daje točne i detaljne rezultate kampanja, radi analitiku, izvozi podatke i izrađuje prezentacije. Za jednog, 5 ili 100 influencera, svejedno je – detaljan izvještaj sa svim razrađenim metrikama (reach, impressions, engagement, itd.) dostupan je odmah, i to u realnom vremenu.

U potrazi za „Onim pravim“

Primjerice, zašto bi pametni sat promovirala pjevačica, ako ga može promovirati pasionirana amaterska maratonka koja takav sat zaista koristi svakodnevno i sa svrhom. Webfluential brendovima omogućuje pronalazak „onog pravog“ influencera koji baš tom brendu može dati autentičan i prisan sadržaj jer je to najautentičniji sadržaj koji njegova publika prepoznaje te koji može stvoriti konverziju.

Naposljetku, cilj svakog brenda je smisleni doseg, „online buzz“ koji se može izazvati prije svega smislenim, organskim i autentičnim sadržajem. Ljudi prepoznaju autentičnost i nagrađuju je. Ideja iza Webfluentiala je ne mijenjati sadržaj influencerima koji već stvaraju dobar sadržaj, već na kreativan način uključiti priču pojedinog brenda priči pravog influencera što predstavlja win-win za obje strane.

Webfluential za influencere

Platforma omogućava influencerima da odrade vlastiti marketing i predstave se brendovima i tvrtkama te monetiziraju svoju prisutnost na društvenim mrežama, ne samo na temelju dosega već i kredibiliteta i autentičnosti. Brendovima algoritam omogućava mjerenje dosega i relevantnosti te pretraživanje baze influencera kojima će najbolje dosegnuti svoju ciljnu skupinu te precizno mjeriti rezultate kampanja.

Postupak prijave je jednostavan

Influenceri trebaju upisati podatke o tome što ih zanima, što više hashtagova (#), a pomoću superračunala IBM Watson koje podržava platformu, Webfluential može odabrati i predložiti određeni broj influencera za neki brend – prijedlog možete prihvatiti ili možete pretraživati influencere koje znate no sada dobivate detaljan uvid u njihov utjecaj.

Prednost je što se sve odvija unutar platforme – odabir influencera za klijenta, bookiranje odabranih influencera, dogovor oko cijene, sadržaj, termin objave, praćenje objave i konačni izvještaj.

Doviđenja, copy-paste!

Trendovi pokazuju kako ulazimo u doba mikro i nano influencera, a oni sami zbog manjeg broja followera možda još zapravo nisu ni svjesni da su i oni influenceri i ne znaju pokucati na vrata brendova ili agencija. Ili oni ne znaju kako doći do njih.

Kroz Webfluential i oni dobivaju mogućnost postati iznimno traženi talenti.

Povezano:

Kako se influenceri i mikro influenceri mogu uključiti i zašto bi to htjeli

Svi s dobrim sadržajem i minimalnim brojem od 1000 followera na društvenim mrežama (neovisno o platformi – Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, blog) mogu se prijaviti potpuno besplatno te pretvoriti svoj utjecaj u unosan posao. Stotine brendova širom svijeta koriste ovu tehnologiju tj. traže influencere putem ove platforme, a oni se u minuti mogu prijaviti i poslati svoj media kit onima koji traže takvu ili sličnu osobu. Osim toga, svaki influencer putem platforme može dobiti:

  • Uvid u vlastiti utjecaj putem društvenih mreža

Svaki influencer koji se prijavi može vidjeti metriku vlastitih društvenih mreža putem koje može pratiti rast pratitelja, rezultate kampanja i interakcije te koristiti podatke za bolje vođenje svojih kanala, učenje i rast.

  • Informaciju koliko zaista vrijedi utjecaj?

Webfluential pomaže influencerima odrediti vrijednost i cijenu svojega utjecaja. Influenceri nakon prijave u Webfluential platformu autoriziraju svoje profile na društvenim mrežama, ovisno o tome koliko ih posjeduju, a Webfluential software radi izračun cijene svake objave za svaki od kanala (Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, blog).

Cijena se bazira na broju pratitelja, cijenama sličnih influencera u kategoriji i regiji  i predstavlja samo vodilju u definiranju cijena. Influencer može izraditi svoj media kit i cjenik s cijenama neovisno o preporuci Webfluentiala.

Ove su opcije win-win i za klijenta i influencera jer kroz objavljeni media kit s cijenama klijent odmah dobiva uvid u cijenu te može planirati svoje budžete i kampanje, a influencer nema potrebe za dodatnom komunikacijom s klijentom, a dobiva i uvid u trenutne tržišne cijene usluga koje nudi, a na temelju kojih može donositi odluke o vrijednosti svojeg rada.

  • Biti plaćeni za ono što vole i pretvoriti utjecaj u ozbiljan posao, može li biti bolje?

Webfluential omogućava rad s vodećim brendovima, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu što influencerima omogućava monetiziranje njihove strasti za objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama ili pak pristup tržištima i van Hrvatske.

Plaćanje se odvija putem platforme, a na način da influencer dobija virtualni novčanik koji sadrži informaciju o stanju te predviđenom datumu naplate objavljenog sadržaja koji je objavio. Ukoliko je projekt završen i sav sadržaj objavljen, za manje iznose influencer može tražiti i brzo (instant) plaćanje te ne mora čekati uplatu od strane brenda/kompanije koja ga je angažirala.

Svi s više od 1000 pratitelja na nekoj od društvenih mreža mogu se odmah prijaviti ovdje i monetizirati svoju strast.

Prijava za influencere je besplatna, a influenceri samostalno uređuju vlastiti profil na Webfluentialu i povezuju svoj Instagram, Facebook, YouTube, Twitter kanal ili blog te definiraju cijenu za svaki od njih. Nakon toga klijenti mogu unutar Webfluential platforme pronaći influencerov profil, ali i direktno komunicirati – od faze prvog kontakta i briefa pa do odobrenja i objave sadržaja.

Platforma Webfluential influencerima savjetuje da imaju na umu svoj kredibilitet i izbjegavaju istovremeni rad za konkurentske brendove. Globalni kreatori platforme ne mogu kontrolirati koje kampanje i poslove klijenti nude influencerima pa tvrtkama i brendovima savjetuju da se obrate Webfluentialovom partneru u Hrvatskoj.

Webfluential za tvrtke, brednove i agencije

„Misija nam je tržištu ponuditi sofisticiranu tehnologiju i alat kojom će vođenje influencer kampanja konačno biti jednostavno i mjerljivo. Svaka tvrtka ili agencija koja koristi influencere u svojim kampanjama trebala bi koristiti ovaj alat jer im daje kontrolu nad cijelim procesom – za to postoji mogućnost „self-servinga“ ili može angažirati lokalnog Webfluentialovog partnera. Korištenje alata izuzetno je intuitivno i jednostavno, a ova platforma ima sve što je potrebno na jednom mjestu za uspješno upravljanje i mjerenje kampanja. Webfluential tim stoji na raspolaganju za sve upite i prezentacije i edukacije“, rekla je Lana Bedeković Rosandić, direktorica tvrtke Webfluential d.o.o. koja je partner kompanije Webfluential Global  i vlasnica franšize za Hrvatsku.

„Izuzetno smo sretni što možemo objaviti ovu partnersku suradnju kojom ćemo i  u Hrvatskoj brendovima, agencijama i influencerima omogućiti lakše povezivanje i kolaboraciju te smislene influencer marketinške kampanje za njihovo poslovanje.

Hrvatski influenceri sada se mogu pridružiti globalnoj potražnji za influencerima, a lokalni brendovi mogu se preko Webfluential platforme povezati s više od 1.6 miliona ljudi.,“ izjavio je Ruan Silbernan, CEO Webfluentiala.

Korištenje ove platforme, odnosno pametnog softvera koji koristi umjetnu inteligenciju, korisnicima omogućava pristup influencerima i microinfluencerima, ne samo u Hrvatskoj već širom svijeta, što je važno i za tvrtke kojima su važna strana tržišta jer sada mogu uspostaviti direktan kontakt s influencerima iz ciljanih zemalja, što je često vrlo komplicirano, skupo ili čak nemoguće.

Kako se platforma ubrzano širi u velik broj zemalja, a baza influencera eksponencijalno raste, mogućnosti ove platforme sve su veće.

Sofisticirani izvještaji nastaju jednim klikom te daju mogućnost oglašivačima da mjere rezultate kampanja u stvarnom vremenu.

Preko 12.500 brendova je koristilo Webfluential kako bi uspješno vodili svoje kampanje – od mikro-poduzeća pa sve do Fortune 500 kompanija, a kao što su Unilever, Adidas, Pepsi, Nestle i mnogi drugi.

One-stop-influencer-shop

Proces vođenja kampanja putem Webfluential platforme uključuje pretraživanje baze influencera, identifikaciju, uspostavljanje kontakta, briefing, pregovaranje, ugovaranje, kolaboraciju vezanu uz sadržaj i odobravanje sadržaja, izvještavanje i optimizaciju.

Ukoliko vodite niz influencer kampanja za niz brendova, neophodna vam je tehnologija.

Klijenti koriste Webfluential jer im on prije svega omogućava jednostavno i profesionalno vođenje kampanja od strane stručnjaka. Uz veliku bazu influencera, predefinirane cijene i listu brendova s kojima su pojedini influenceri radili rad putem platforme donosi uštedu vremena, predikciju kampanja i precizne rezultate.

Povrh toga, platforma brendovima predlaže influencere, a prema ciljevima kampanje analizirajući njihov sadržaj i ciljne skupine, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Koristeći IBM Watson tj. umjetnu inteligenciju za analizu podudaranja osobnosti influencera i brenda, kampanje postavljene kroz platformu Webfluential daju izvanredne rezultate. Logistički zahtjevi kampanje različiti su od slučaja do slučaja, a to na ovoj platformi ne predstavlja nikakav problem. Trajanje, broj influencera i frekvencija postova ovise samo o ciljevima kampanje, porukama, konceptu i budžetu, a Webfluentialov lokalni i globalni tim može pomoći u svakom od ovih koraka.

Lansiranje kampanja putem Webfluential platforme je brzo, ali tu je uvijek i niz  faktora o kojima to ovisi. Webfluential tim surađuje  direktno s influencerima, pojašnjava projektne zadatke tj. briefove, definira rokove i s klijentima odobrava sadržaj. Isto tako, prati egzekuciju kampanje, pravovremenu objavu postova i rezultate kampanje u stvarnom vremenu. Svemu tome klijent ima neograničen pristup u stvarnom vremenu.

“Pitched by” webfluential

Kroz Webfluential platformu influenceri se mogu i sami prijaviti za pojedinu kampanju. Nakon postavljanja projektnog zadatka, odnosno briefa, Webfluential će kontaktirati najrelevantnije influencere koji se onda mogu uključiti u natjecanje za pojedinu kampanju te tako postati influencer za traženu tvrtku ili brend, a influenceri se mogu prijavljivati i sami ukoliko žele raditi na baš toj kampanji.

Moćni IBM Watson

Kako bi bolje razumio influencere te povezao brendove s relevantnim influencerima pa onda i s ciljnim skupinama, Webfluential analizira njihove podatke i stvara digitalnu osobnost (digital personality).

Iz tog je razloga Webfluential u svoju platformu integrirao IBM Watson – analitički proizvod koji brendovima i influencerima daje uvid u njihovu prisutnost na društvenim mrežama koji se bazira na sadržaju.

Primjer se nalazi na ovdje. Ova opcija daje brendovima i tvrtkama uvid u komunikaciju influencera na društvenim mrežama kroz ton komunikacije i vrijednosti, kako bi odabrali influencera koji ima najsličniju osobnost te tako ostvarili bolje rezultate kampanja.

Jako cool, zar ne? Ako želite saznati više, vidjeti i sami isprobati, kliknite na Webfluential i među prvima iskusite efikasniju i jednostavniju budućnost influencer marketinga.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -