Postoje dvije vrste zaposlenika koji rade od kuće, otkrijte koji ste vi!

Rad od kuće posljednjih nekoliko mjeseci postao je najnormalnija stvar te se sve veći broj radnika privikava na ovakvu vrstu posla. No jeste li znali da zaposlenik od kuće može obavljati posao na dva načina? Saznajte koji način vama više odgovara.

Tijekom karantene mnoge su tvrtke uvele rad od kuće koji se većini zaposlenika svidio jer imaju više vremena za sebe, ne gube vrijeme na putovanje i pritom se ne nerviraju u prometu. Osim toga, istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da rad od kuće uvelike poboljšava produktivnost, kreativnost i motivaciju zaposlenika.

Naše sposobnosti i sklonosti utječu na rad od kuće

I dok je nekima lako balansirati između privatnog i poslovnog, drugima to pada nešto teže. Naime, nije svaki zaposlenik isti i samim time ni ovo pravilo kvalitetnijeg rada od kuće ne vrijedi za svakoga. Ne samo da svatko od nas ima različitu situaciju u kući i vrstu posla kojim se bavi, također imamo i različite osobnosti koje bitno utječu na našu radnu produktivnost.


Pročitajte više: Većina zaposlenika i nakon epidemije želi nastaviti raditi od kuće!


Kako prenosi portal Inc., postoje dvije vrste zaposlenika koji rade od kuće. Profesorica Nancy Rothbard smatra da naše individualne sklonosti, sposobnosti, ali i “hirovi” imaju velik utjecaj na to kako radimo od kuće i koliko smo uspješni u tome. Rothbard tako zaposlenike dijeli u dvije skupine – integratore i segmentatore. Razumijevanje pojmova i otkrivanje koja ste od ove dvije vrste zaposlenika može znatno poboljšati vaš rad i učinkovitost prilikom rada od kuće.

Jeste li integrator ili segmentator?

Svi se mi suočavamo s istim ključnim pitanjem tijekom rada od kuće, a to je kako pravilno podijeliti vrijeme, prostor i pažnju između poslovnih obaveza, odnosno zahtjeva? Segmentatori i integratori na to pitanje odgovaraju vrlo različito. Naime, segmentatori žude za jasnim razdvajanjem (prostorno i vremenski) između posla i kuće. Rad za kuhinjskim stolom s djecom u pozadini definitivno nije za njih.


Pročitajte više: 8 koraka za uspješan rad od kuće


Za razliku od segmentatora, integratori nemaju problema s radom od kuće. Ne smeta im odgovaranje na mailove tijekom pomaganja djeci s domaćom zadaćom, a nisu im mrski ni večernji pozivi od šefa. Ako se njih pita, rad od kuće mnogo im je draži od onog u uredu ili na terenu.

Praktični savjeti za obje vrste

Zanima vas kakve bi praktične promjene mogle dovesti do razumijevanja vašeg tipa i pritom vam pomogle da budete što učinkovitiji u poslu koji obavljate? Profesorica Rothbard nudi mnoštvo primjera, uključujući ove korisne savjete kako bi i segmentatori i integratori mogli maksimalno iskoristiti svoje radne dane:

  • Nemojte birati strane. Niti integratori niti segmentatori nisu bolji i/ili posvećeniji od ostalih. Život će vam biti mnogo lakši ako se toga prisjetite i omogućite svima da slijede strategiju koja je najbolja za njih.
  • Budite spremni na kompromise. Nemojte se striktno držati samo svojih ideja i zamisli, već budite spremni surađivati s kolegama. Ako je vaš kolega kojim slučajem drugačiji tip zaposlenika od vas, to vam ne može odmoći. Upravo suprotno, zajedno možete postići mnogo bolje i kvalitetnije rezultate. Nemojte se bojati kompromisa, već budite spremni na iste.
  • Imajte rituale. Kako biste bili što produktivniji tijekom rada od kuće, ne bi bilo loše da imate određene rituale/navike kojih se svakodnevno pridržavate. Pogotovo ako ste segmentator koji se teško prilagođava usklađivanju privatnog i poslovnog života. Prošećite za vrijeme pauze, popijte kavu, odradite jutarnju tjelovježbu ili porazgovarajte s prijateljicom svaki put kad se osjećate stresno. Sve vam to može pomoći da se opustite i budete spremniji za poslovne obaveze.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dodatni poslovi

Dodatni poslovi koji vam mogu povećati budžet!

Hrvatski zavod za zapošljavanje trenutno broji 162 853 nezaposlenih, a za mnoge otkaze zaslužna je pandemija koju još uvijek preživljavamo u...
- Advertisment -