Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa kakva je ta budućnost i kakav će svijet oblikovati mladi ako im se (ne)daje prilika?

Danas je prilika više nego ikad. Mreže poput LinkedIna odlične su za povezivanje potencijalnih zaposlenika i poslodavaca, pa mladi nisu više ‘osuđeni’ na tipične studentske poslove da bi zaradili za kruh već mnogo lakše pronađu poslove u struci. Sve se češće odlučuju, već za studiranja, tražiti poslove izravno povezane s područjem za koje se obrazuju. No nije rijetkost da na svoju molbu za posao dobiju odbijenicu jer – nemaju radnog iskustva.

Iz znatiželje smo postavili upit u jednu popularnu studentsku Facebook grupu, a više od polovice studenata koji su odgovorili kaže da su doživjeli da ih se odbije jer nemaju iskustva.

Studenti bez radnog iskustva: ako ne dobivam priliku, kako da naučim?

“Doživio sam predrasude da ne znam što radim i da me se treba konstantno motriti. To stvara stres i ne možeš se opustiti, koči kreativnost. Mislim, kako da naučim i kako da postanem kompetitivan na tržištu rada, ako nemam neku slobodu i ako nemam prilika“, pita se jedan student koji danas pak uz studij i radi u struci, a posao je dobio prijavom na natječaj.

Kako su pak studenti bez radnog iskustva percipirani u poslodavaca i treba li im dati priliku, upitali smo naše članice. Vlatka Klišanin iz Odvjetničkog ureda Klišanin kaže da su joj se studenti pokazali kao odličan odabir.

“Većina studenata koja se kod nas zapošljavala ostala je kasnije i na pripravničkom stažu. Trude se, vide svoju priliku za stalno zapošljavanje, a poslodavac s druge strane nije vezan radno-pravnim odnosom što mu omogućuje fleksibilnije postupanje za slučaj da student ne zadovolji na nekom svom probnom radu”, kaže Klišanin.


Pročitajte više: Što učiniti kada vas fakultet ne pripremi za tržište rada


Evo zašto zaposliti studente bez radnog iskustva

Dodaje da će student bez radnog iskustva prihvatiti postavljena pravila rada za što morate imati unaprijed postavljene i opisane procese, ali “nemojte očekivati previše izvan onoga što od njih postavite kao zadatak ako se ne radi o izuzetku kojeg ćete poželjeti zauvijek ostaviti u svom timu”.

Rasprava na ovu temu pokrenula se i na LinkedInu. Mirko Šušnić, iskusni rukovoditelj s dugogodišnjim iskustvom u nabavi, maloprodaji, veleprodaji, marketingu, logistici i kontrolingu, podijelio je razloge zašto zaposliti studente s 0 godina iskustva.

  • Odličan su odabir u trenutku ograničenog budžeta
  • Donose za sobom drugačiju perspektivu
  • Mogu te naučiti nečemu novom
  • Postavljaju puno pitanja tako da mogu pokrenuti neke promjene
  • Uzbuđeni su zbog učenja pa bi mogli potaknuti pozitivnu energiju u vašem timu
  • Donose raznolikost timu
  • Oni su autsajderi kojima nije ispran mozak najbolji su za davanje povratnih informacija ljudima
  • Svojim vjernim zaposlenicima dajete mogućnost rasta kroz mentorstvo i podučavanje studenata

“Najbolji timovi spajaju ljude s različitim iskustvima. Ne zanemarujte početnike, ideje su dobro došle od svih”, napominje Šušnić.


Pročitajte više: Žana Zekić iz Fine: Od studentice do voditeljice odjela u četiri godine


Lijen ili posvećen fakultetu?

Na natječaj za posao javio se student, no CV mu je prazan – odbaciti ga u startu ili pružiti priliku? Druga opcija bolje je rješenje. Ništa s time ne gubimo osim vremena, a vrijeme će proći tako i tako, pa zašto ga onda ne potrošiti na to da nekom postanemo svjetla točka u moru odbijenica? Prazan CV ne znači nužno da je student lijen već da je do sad bio posvećen svom formalnom obrazovanju i skupljao znanja i iskustva prije no što je odlučio uključiti se na nemilosrdno tržište rada.

Takvog studenta možete na razgovoru za posao pitati kako je radio na sebi, ima li dodatnih edukacija, radionica i tečajeva koje je završio. Može vam predstaviti svoje najuspješnije projekte koje je radio u sklopu nastave. Po tome možete procjenjivati trud, radišnost i marljivost.

Uostalom, kad je postao standard da se mora raditi uz studij i da student mora imati radno iskustvo, ne bi li baš to trebala biti točka diferencijacije? Već sama prijava studenta za radno mjesto velik je korak – jer nije lako paralelno studirati i raditi, izvršavati fakultetske obveze, odlaziti na predavanja i raditi pola ili puno radno vrijeme. To je zasigurno znak dobre organizacije vremena. A to želimo u timu, zar ne?

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -