Žana Zekić iz Fine: Od studentice do voditeljice odjela u četiri godine

Žana Zekić je voditeljica Odjela za razvoj poslovnih IT rješenja u Fini, a put je to koji joj je bio zacrtan od mladosti. Po završetku opće gimnazije nije dvojila u kojem će smjeru nastaviti svoj karijerni put. Već tijekom srednje škole počela se zanimati za IT.

„Samostalno sam učila i izrađivala web stranice te proučavala SEO i SEM što je kasnije bila i tema mog završnog rada. Već u trećem razredu srednje škole odlučila sam da želim upisati fakultet koji je spoj informatike i ekonomije te se odlučila za Fakultet organizacije i informatike,“ priča nam Zekić o svojim početcima.

Od nagrađivane studentice do Scrum Mastera

Za svoj je diplomski studij odabrala smjer programsko inženjerstvo, a uz studij je samostalno razvijala mobilne aplikacije, kao i učila web development. Svo joj je dodatno znanje priskrbilo status sjajne studentice koja je osvojila Dekanovu i Rektorovu nagradu.

U Finu je prvi put došla na završnoj godini studija kad je bilo potrebno odraditi studijsku praksu. Željela je raditi na stvarnim projektima, a Finin je program nudio upravo to.

„Tijekom prakse sam se pridružila jednom razvojnom timu gdje sam sudjelovala u izradi pojedinih funkcionalnosti za dosta kompleksan sustav.“ Po završetku prakse, nastavila je raditi u Fini preko studentskog servisa. Tada je predložila alat za upravljanje zadacima unutar tima, a kako je njezina ideja zaživjela i proširila se i na druge timove, njezino je mjesto u Fini bilo osigurano.

Nakon što je diplomirala, zasjela je na poziciju IT programerke, a ubrzo joj se pružila prilika da vodi jedan manji tim. Osim što su joj dolazili jedan projekt za drugim, dolazile su i edukacije, te je danas i certificirani Scrum Master. Takav način rada redovito primjenjuje u svojem timu. Kao najveću prednost Scrum metode ističe to što timovima nudi smjernice, no ništa ne određuje strogo.

„Timovi imaju prostora napraviti prilagodbu kako najbolje odgovara potrebama njihovog tima, ali i potrebama projekta,“ pojašnjava i dodaje da se trudi maksimalno iskoristiti te prednosti Scruma, te kako se i sama trudi smjernice prilagoditi potrebama tima.

fina razvoj softwarea

Pročitajte više: Scrum Master Vlatka Kos: ”Organiziranost i samostalnost nisu prirodne svim ljudima. Ovako ja potičem svoj tim na produktivnost”


„Želja mi je spojiti znanost i praksu kako bih olakšala razvoj timova.“

Nakon tri godine rada, točnije 2020. odlučila je upisati doktorski studij. Znanstveni rad ju je zanimao još od studentskih dana, odnosno od istraživanja koje je provela na diplomskom studiju.

„Moja je želja spojiti znanstveni svijet i praksu kako bih iskoristila stečena znanja u praksi i olakšala proces razvoja timovima,“ precizno navodi svoje područje interesa. U tome je uspješna već sad jer je ove godine postala voditeljica Odjela za razvoj poslovnih IT rješenja. Priznaje kako ovu priliku nije očekivala tako rano u karijeri, a vjeruje da su njezine liderske sposobnosti uvelike pridonijele njezinom usponu. Iza svega stoji jako puno truda budući da joj je upravo vođenje timova bio najveći izazov na početku karijere, naročito zato što je morala biti nadređena i starijima od sebe.

Danas joj je puno veći izazov balansirati posao i doktorski studij.

„Nakon napornog i stresnog dana na poslu teško je skupiti energiju za posvećivanje doktorskom studiju. Međutim, mora postojati određena disciplina i moram ‘natjerati’ samu sebe na redovan rad,” otvoreno govori. No, u svemu uspijeva naći vrijeme i za sebe, a trenutno je posebno okupiraju uređenje stana i planiranje vjenčanja. Očekuje da će u budućnosti biti novih izazova vezano uz balansiranje privatnog i poslovnog života, no time se ne opterećuje. Trudi se svoje vrijeme organizirati i maksimalno iskoristiti u trenutku koji ima. Vjeruje kako uz dobru organizaciju i podršku obitelji ne bi trebalo biti problema u balansiranju novih obveza.

Srednjoškolke žele u STEM, ali koče ih predrasude

Među najvećim iznenađenjima u IT industriji bio je prijelaz iz dominantno ženskog u dominantno muško okruženje, no s vremenom se navikla.

„Nakon završene opće gimnazije gdje sam većinom bila okružena kolegicama, moram priznati da mi je trebalo vremena da se priviknem biti jedina djevojka u dvorani. Međutim, tijekom studiranja i kasnije kada sam se zaposlila takvo okruženje mi je postalo normalno.“

No, unatoč percipiranoj dominaciji muškaraca iz iskustva, Zekić IT ne doživljava kao dominantno mušku industriju. Smatra kako je za njezin stav zaslužan njezin odgoj. Uvijek ju se učilo da nije bitno tko je, nego da svojim trudom i zalaganjem može postići sve, čak i ako se susreće s predrasudama. Podršku roditelja smatra presudnom.

Inače je tijekom diplomskog studija radila istraživanje „Čimbenici koji utječu na interes djevojaka za STEM područje u Republici Hrvatskoj“ u kojemu je anketirala djevojke iz osnovnih i srednjih škola.

„Istraživanje je pokazalo kako djevojke u osnovnoj školi nemaju predrasuda prema odabiru zanimanja. Ne smatraju STEM područje isključivo muškim te im ne bi bio problem raditi u okruženju gdje bi bile okružene samo muškim kolegama,“ prepričava rezultate istraživanja. Osnovnoškolke su im na upitnicima naveliko ostavljale poruke u kojima izražavaju kako mogu sve što požele.

No, srednjoškolke su bile drugačije. One su priznale kako bi im bilo neugodno biti jedinom djevojkom u dvorani, a one zainteresirane za STEM koče upravo predrasude. Ovo je istraživanje potvrdilo kako je roditeljska potpora zaista važna, ali i kako je nužno da djevojke vide uspješne žene u STEM-u koje će ih ohrabriti da se bave onime čime žele.

„Nadam se da sam ovim istraživanjem, ali i svojim primjerom, ohrabrila neke mlade djevojke koje se dvoume bi li se bavile ovim područjem.“


Pročitajte više: Fizičarka i matematičarka inženjerke su strojnog učenja u Njuškalu: Poslove u IT-u ne treba dijeliti na muške i ženske


„Studenti uvijek donose nove ideje i novi pogled na stvari.“

Osim što je voditeljica odjela u Fini, Zekić je i vanjska suradnica u nastavi na svojem matičnom fakultetu, na kolegiju Analiza i razvoj programa. Voli raditi sa studentima jer uvijek donose svježinu, nove ideje i novi pogled na stvari koji svi s vremenom gubimo. Kaže i kako njihova motiviranost za učenje i napredak motivira i nju samu.

„Uvijek im se trudim prenijeti kako pristupiti problemu i pronaći najbolji način rješavanja, jer će se tijekom svog rada sigurno susretati s problemima koje neće znati riješiti, ali ono što im je bitno je da nauče kako pristupiti problemu i korak po korak doći do rješenja,“ pojašnjava svoj pristup. Važno joj je i prenijeti im navike rada u timu jer koliko god netko bio sposoban, dobar tim može donijeti još veću vrijednosti i bolje rezultate nego sam pojedinac.

Osim što drži laboratorijske vježbe, Zekić kaže kako bi voljela nastaviti sa znanstvenim radom. Primarno želi dati svoj doprinos u području pristupa razvoju softwarea i koristiti nova znanja u praksi. Naime, timovi danas rade u dinamičnim okruženjima i neprestano se suočavaju s novim izazovima. Timovi stoga često nastoje usvojiti različite pristupe koji su se drugima pokazali uspješnima, no kod njih ne ostvare uspjeh. Zekić kao svoj cilj ističe pomoć timovima da pronađu svoj jedinstveni pristup uz koji će povećati učinkovitost tima, kvalitete proizvoda i općenito zadovoljstva unutar tima.

„Timovi se najčešće boje isprobavanja novih pristupa, a ono što im ja želim prenijeti je da se ne smiju bojati neuspjeha i pogrešaka, jer iz njih uče te samo tako mogu unaprijediti svoj način rada.“

zajednica-zene-u-it-industriji

Foto: Žana Zekić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -