Natalia Zielinska: Zaraza koronavirusom promijenila mi je privatni i poslovni život!

Kada je prošlog ožujka u Hrvatsku stigao koronavirus i proglašena je epidemija nitko nije mogao ni predvidjeti da će troznamenkaste brojke zaraženih postati svakodnevica. Početna ideja kako će virus tijekom ljeta oslabjeti nije se pokazala točnom u praksi, a na prvi pogled čini se kako pravila nema kada su u pitanju zaraženi. Zaraza koronavirusom uhvatila je i našu sugovornicu, Nataliu Zielinsku, CEO i voditeljicu projekata u Euro Grant Konzaltingu.

“Zarazila sam se u kolovozu na povratku s Hvara”, započela nam je svoju s priču s koronavirusom Natalia, a kada gleda unatrag svjesna je da se vjerojatno zarazila u Splitu dok je presjedala iz trajekta u automobil.

Najgora je bila samoizolacija

Prvi simptome nije shvaćala ozbiljno, a mučila ju je lagana glavobolja i curenje iz nosa koje je pripisala boravku u klimatiziranim prostorima u hotelu i za vrijeme putovanja trajektom. Vjerojatno se nikada ne bi ni testirala da osoba s kojom je putovala nije imala povišenu temperaturu koja ju je ponukala da se odluči na testiranje na virus na kojeg je na kraju bila pozitivna. Iako nije osjetila snažnije simptome priznaje kako se osjećala prehlađeno, a posebno čudan joj je bio gubitak mirisa i okusa. Ono što joj je najteže palo bila je izolacija i prisilan boravak u jednoj sobi 14 dana.


Ova nagla promjena u tempu nije joj lagano pala pa se tako prije svega osjećala ljutito jer je smatra kako sustav nije bio na razini zadatka.

“Inzistirala sam na testiranju i tek nakon rezultata me kontaktirala epidemiologija. No od trenutka od kad sam saznala da sam bila u kontaktu do testiranja imala sam osjećaj da nitko mene ne doživljava ozbiljno. To je velika razlika u odnosu na sliku iz medija. Prateći vijesti imate osjećaj da se situacija ozbiljna, svi apeliraju na racionalnost, odgovornost. Kad sam upravo zbog te odgovornosti tražila testiranje, dočekalo me niz apsurdnih procedura i totalna nezainteresiranost.”

Zaraza koronavirusom te izdašna količina nervoze i ljutnje prvih nekoliko dana učinila ju je neproduktivnom, a Natalia nam priča kako je tek u trenutku u kojem se pomirila s okolnostima počela planirati kako će iskoristiti to vrijeme. Briga o djeci i mužu, stres i neizvjesnost učinili su svoje pa je tako postala psihički preumorna za sve što si je zacrtala. Tada se opustila, oslobodila ljutnje i realno prihvatila situaciju u kojoj se pronašla te shvatila činjenicu da ne može utjecati na sve.

Zaraza koronavirusom tražila je dobar tim

Natalia je zbog samoizolacije morala otkazati brojne privatne i poslovne obveze koje su je čekale u periodu od dva tjedna. “Otkazala sam puno sastanaka, zamolila neke bliže klijente da malo me puste dok se ne uhodam u nove okolnosti, no realno nakon tek nekoliko dana nastavila sam normalno raditi od kuće.”

Cijelu situaciju je spasio odličan tim, troje vrhunskih zaposlenika koji su odradili sve. Kroz samoizolaciju je unaprijedila poslovanja jer je morala naučiti delegirati, i to se pokazalo jako efikasnim.

“Osim toga, realno to je nakon korone i lockdowna bila već druga situacija kada sam izgubila kontrolu zbog izvanrednih okolnosti. Inače sve uvijek imam isplanirano na par mjeseci unaprijed. Mislim da me to dosta smirilo i usmjerilo na to da njegujem neke vrijednosti koje su u takvim trenutcima najvažnije, a to je partnerstvo, dugoročni odnosi i povjerenje. 

Sada pažljivije gledam i odabirem suradnike i klijente”, govori poduzetnica i otkriva kako misli da će zaraza koronavirusom dugoročno dobro utjecati na njeno poslovanje jer je bila prisiljena dosta stvari delegirati što se pokazalo jako efikasnim.

Ovakav rad probudio je stare uspomene

Rad od kuće i samoizolacija podsjetili su je na prijašnja vremena kada se kao majka dvije curice trudila svoj posao voditi od kuće bez suradnika kakve je imala ovaj put i na koje se mogla osloniti. Tada naučeni multitasking i vještine održavanja pažnje uz sav kućno obiteljski kaos stekla je tada, a sada ih je samo ponovno iskoristila kako bi svoj posao jednako uspješno odradila i bez odlaska u ured.


Ne propustite: Poljakinja Natalia Zielinska u Hrvatsku donijela iskustvo najuspješnije zemlje u povlačenju EU sredstava i smatra da Hrvati nisu dovoljno svjesni bogatstva koje ih okružuje


Sigurna je kako na samom kraju njen posao nije patio zbog samoizolacije, a dodaje kako cijeni to što je postala bogatija za novo iskustvo i emotivno zrelija nego što je bila prije koronavirusa. Zaraza koronavirusom i odmak iz ureda dao joj priliku da snažnije testira svoje suradnike koji su posao obavili bez problema pa je tako stupanj povjerenja među njima došao na jednu višu razinu.

Pojedinci će možda pomisliti kako je zbog rada patio obiteljski život, ali Natalia tvrdi kako to nije bio slučaj. Starija kćer je bila sretna jer je stalno bila doma s roditeljima, a mlađoj je manjak izlazaka iz doma ipak pao nešto teže. Svejedno, bile su vesele i nasmijane i obiteljski su uspjeli smisliti puno planova za život nakon koronavirusa. Upravo radi svojih cura, osjetila je snažan impuls da poslovanje više prilagodi obitelji i sebi samoj što je možda i najvažnija lekcija kojoj ju je zaraza podučila.

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -