Zašto su crijeva drugi mozak vašeg tijela?

U našem probavnom sustavu stanuje cijela kolonija mikroorganizama koje obavljaju funkcije od iznimne važnosti. Naša crijeva su filter koja eliminiraju štetne tvari koje pokušavaju ući u organizam, a zahvaljujući debelom sloju bakterija koje oblažu crijevnu stijenku štite nas od vanjskih uljeza. Međutim, svakodnevni život u žurbi, popraćen sjedilačkim načinom života i nerijetko neodgovarajućom procesuiranom hranom, uzrokuje mnoge tegobe i smetnje probavnog takta koje onemogućuju normalno funkcioniranje organizma.

Kako su povezani živčani i probavni sustav? 

Stres utječe na naš probavni sustav na različite načine:

•          Uzrokuje smanjenje dotoka krvi i kisika u želudac

•          Pojava grčeva i iritacije

•          Potiče neuravnotežen rad crijevnih bakterija

Ti simptomi s vremenom se mogu razviti u druge gastrointestinalne probleme poput sindroma iritabilnog crijeva, bolesti iritabilnog crijeva ili gastroezofagealni refluksa.

Crijeva se često nazivaju i drugim mozgom tijela, a ako su vaše komplikacije probavnog sustava učestale, vrlo vjerojatno vam tijelo nastoji reći da postoji veći problem.


Pročitajte više: Što je sindrom iritabilnog crijeva i kako imati kvalitetan suživot s njim?


Stres kao okidač crijevne flore

Hormoni stresa, adrenalin i kortizol, izlučuju se u naš krvotok u trenucima kad mozak percipira određenu situaciju, koja može biti različitog intenziteta, kao nešto od čega treba pobjeći ili protiv čega se mora boriti. Tada ulazi u alarmantno stanje prilikom kojeg nastoji upregnuti sve snage u koncentraciju, pamćenje, prokrvljenost mišića i opskrbu energijom. Međutim, izloženost svakodnevnom stresu ima kontra reakciju – proizvodnja hormona stresa se iscrpljuje i upala se širi na mjestima koja su ,,prvi red obrane”, u crijevima. Takva upala je ,,tiha upala” jer se odvija u samoj unutrašnjosti crijevne barijere.

Stanje u kojem je sastav crijevne flore loš, odnosno, nedostaje joj korisnih slojeva bakterija naziva se i disbalans crijevne flore, a crijeva kojima nedostaje kontrole prirodnih bakterija tzv. propusna crijeva. Popularni testovi intolerancije su skupi, a ne daju pravo rješenje. Kad imate propusna crijeva, reagirati možete na bilo koju namirnicu i nije rješenje izbaciti sve one namirnice koje test pokaže, već treba iscijeliti crijevnu stijenku i izgraditi normalnu crijevnu floru pa će intolerancije i većina alergija proći.

Kako probiotici rješavaju problem?

Za očuvanje probavnog takta važni su i probiotici – sitni mikroorganizmi koji donose brojne benefite za organizam. Još su poznati i kao one ,,dobre bakterije’’ koje želimo u organizmu. Potpomažu i kod apsorpcije hranjivih tvari. Budući da se uzimaju oralno, njihova učinkovitost ovisi o tome koliko dugo mogu izdržati vrlo kiselo okruženje želudca i gastrointestinalnog takta. Najkvalitetniji probiotici proći će kroz želudac netaknuti i preseliti se u crijeva gdje će apsorbirati hranjive tvari.


Pročitajte više: Kako stres utječe na zdravlje naših crijeva?


Rješavanje stresa

Simptomi stresa razlikuju se od osobe do osobe, ali šteta koju nanosi psihičkom i fizičkom zdravlju je stvarna. Stres utječe na um, tijelo i ponašanje, samim time i na probavni takt uzrokujući nervozu želuca, zatvor, nadutost, bolove, grčeve i upale. Važno je pronaći vlastiti način rješavanja stresa, a razumijevanje kako se s njime nositi pomoći će vam da se brže oporavite od nekih događaja.

Stres je moguće otkloniti uz nekoliko jednostavnih koraka, ali važno je ostati ustrajan:

•          Koncentrirajte se na disanje

•          Eliminirajte negativne misli

•          Pokrenite se

•          Organizirajte vrijeme

•          Naučite reći ne

•          Posvetite vrijeme sebi

•          Pažljivo birajte hranu koju unosite

Pronađite svoj optimalni način prehrane, uvrstite fizičku aktivnost, razmišljajte pozitivno, unosite dovoljno probiotika, boravite u prirodi i prebacite fokus s bolesti na zdravlje.

Sadržaj osigurava OMNI-BiOTiC.

Foto: Pixabay, Saranya7

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -