Kako stres utječe na zdravlje naših crijeva?

Nerazumni rokovi, gužva u prometu, nedostatak vremena – većina nas je upoznata sa svakodnevnim situacijama koje ubrzavaju rad srca i skraćuju dah i izazivaju nelagodu u crijevima i želucu, te u konačnici, dovode naš organizam u stanje stresa.

Što se događa s našim tijelom kad je pod stresom?

Kad se dogodi pomalo prijeteća situacija, naš autonomni živčani sustav koji regulira tjelesne funkcije poput otkucaja srca, disanja i krvnog tlaka, reagira aktiviranjem bombe ili bijegom od odgovora oslobađajući hormon stresa – kortizol, kako bi tijelo bilo spremno na suočavanje s prijetnjom.

Stres uzrokuje fiziološke promjene poput povišenog neurološke osjetljivosti, ubrzanog disanja, povišenog krvnog tlaka, povišenja kolesterola u krvi i povećanja mišićne napetosti.

Stres utječe i na rad probavnog sustava

Naš mozak i crijeva djeluju sinkroniziranije nego što mislimo. Na primjer, čak i sama pomisao na hranu može uzrokovati da želudac počne proizvoditi probavne sokove, a pomisao na situaciju koja će izazvati nervozu, poput prezentacije pred publikom, može uzrokovati zatvor ili osjećaj ,,leptirića u trbuhu”.

Stres na probavni sustav djeluje na sljedeće načine:

  • Uzrokuje grčenje jednjaka
  • Povećava koncentraciju kiseline u želucu što rezultira probavnim smetnjama
  • Izaziva osjećaj mučnine
  • Uzrokuje proljev ili zatvor

U ozbiljnijim situacijama može uzrokovati i smanjenje protoka krvi i kisika u želudcu, što dovodi do upale, grčeva ili neravnoteže crijevnih bakterija, te pogoršava gastrointestinalne poremećaje. Iako u većini slučajeva sam za sebe neće uzrokovati čir na želudcu ili upalnu bolest crijeva, može pogoršati druge već postojeće bolesti probavnog sustava, stoga je važno poduzeti mjere kako biste imali kontrolu nad situacijom i pronašli način da se umirite.


Pročitajte više: 3 ključna pitanja koja morate pitati kad kupujete probiotik!


Crijevna flora – čuvar probavnog sustava

Kroz crijeva se apsorbiraju svi hranjivi sastojci, minerali i vitamini koje našem organizmu trebaju, stoga je uravnotežena crijevna flora iznimno važna za normalno djelovanje crijeva. Kada je ona ugrožena, dolazi do neuhranjenosti stanica i oštećenja crijevnog zida, odnosno, crijevne stijenke. Crijevna flora probavlja proteine, fermentira ugljikohidrate, razlaže masti i vlakna, te proizvodi transportere koji nose hranjive tvari, minerale, vitamine i vodu kroz zid crijeva u krvotok. Ako je sastav crijevne flore loš, enterociti – stanice crijevnog zida ne proizvode potrebne enzime za razgradnju hrane.

Disbalans crijevne flore – disbioza

Zbog svih esencijalnih funkcija, neophodno je održavati crijevnu floru zdravom kroz aktivan način života i pravilnu prehranu bogatu svim potrebnim makro i mikro nutrijentima. Loš sastav crijevne flore vrlo je česta pojava kod ljudi, a očituje se pojavom bakterija i gljivica koje narušavaju prirodni mikro svijet. Crijevnu floru uništavaju mnogi faktori poput lijekova i antibiotika, prehrana bogata rafiniranim šećerima, toksini iz prehrane, oboljenja, ali i stres. Kako bi se to stanje umanjilo ili u potpunosti otklonilo, važno je ukloniti ili svesti na minimum sve faktore koje mogu ugroziti rad naših crijeva.

Sindrom propusnih crijeva

Crijeva su filter kroz koja smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata, a propusna crijeva znači da su se pukotine na crijevnom zidu proširile i propuštaju u krvotok ono što tamo ne bi smjelo proći: viruse, bakterije, gljivice, toksine, neprerađenu hranu. Sindrom propusnih crijeva očituje se kroz:

  • Nedostatak hranjivih minerala
  • Krvotok u kojem se nalaze viruse, bakterije i gljivice
  • Alergijske reakcije i autoimune bolesti
  • Nadutost i bolove u želudcu
  • Kronični umor

Dugotrajno izlaganje stresu dovodi do razgradnje međustanične veze koje održavaju nepropusnu crijevnu barijeru, koja je u direktnom kontaktu s krvotokom i živčanim stanicama.


Pročitajte više: Što je sindrom iritabilnog crijeva i kako imati kvalitetan suživot s njim?


Kako smanjiti stres?

Što je crijevna flora zdravija, to je zaštita od stresa veća. Crijevne bakterije koje izravno djeluju na vezu između mozga i crijeva mogu poboljšati funkciju crijeva protiv stresa i smanjiti upalu. Za poboljšanje crijevne flore nužan je unos probiotika koji nadoknađuju manjak crijevnih stanovnika izgubljenih stresom.

Sadržaj osigurava OMNi-BiOTiC.

Foto: Pixabay, silviarita

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -