Osobe kojima je redovita vježba ključna za borbu s bolešću su diskriminirane zbog zatvaranja teretana!

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika danas je upozorio Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Državni ured za sport i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na osobe koje boluju od drugih bolesti, a zbog trenutne situacije ne mogu dobiti adekvatnu skrb. Naime, za određene skupine bolesnika redovita vježba je ključna, a zatvaranje fitness centara i teretana za njih će značiti ostanak bez ključnog dijela svog liječenja.


Pročitatje više: Direktorica TTS Sport centra Varaždin odbila nove mjere: Ako donosite neke mjere, donosite ih za sve, ne donosite za pojedince


Kakve posljedice ima zatvaranje teretana i sportski centara?

Zatvaranjem fitness i sportsko-rekreacijskih centara, teretana te dvorana za treniranje djece i mladih nije nanesena šteta samo poslodavcima i vježbačima, već i zaboravljenoj skupini osoba kojima redovito vježbanje pomaže u svakodnevnoj borbi s bolešću. Jedna takva bolest je i multipla skleroza kod koje se oboljelima preporučuju vježbe snage kako bi zadržali motoriku, suzbili stres i depresiju. Naime, osobe koje boluju od multiple skleroze, tzv. „bolesti s tisuću lica,“ žive konstantno svjesni da se već iduće jutro mogu probuditi s djelomičnom ili potpunom oduzetosti udova.

Nadalje, navodimo primjer djece i osoba s Downovim sindromom kojima vježbe pomažu za razvoj i održavanje motorike te tonusa mišića. Osim toga, postoje i bolesti kao što su reumatoidni artritis, lumbalni bolni sindrom i brojne ostale. S dolaskom hladnijeg vremena smanjena im je mogućnost vježbanja na otvorenom, a time su dovedeni pred zid. Pitamo se, zar njihovi životi manje vrijede?

Kao i mnogo puta do sada, napominjemo da nije zabilježen značajniji broj prijenosa zaraze u fitness i sportsko – rekreacijskim centrima ni u teretanama, kako u Hrvatskoj, tako ni u ostatku svijeta (što zbog općeg smanjenja broja korisnika i zbog iznimno profesionalnog pristupa u poštivanju mjera i preporuka). Zbog toga nam je potpuno nerazumljivo svrstavanje fitness industrije među potencijalno opasne djelatnosti.


Pročitajte više: Kako će izgledati sport nakon epidemije i hoće li fitness centri uopće preživjeti?


Što je s osobama koje su preboljele koronu?

Također, uvedenim mjerama stvara se podjela društva, na način da se kategorizirane sportaše predstavlja kao bitan dio društva. S druge strane, nekategorizirane i rekreativne sportaše se zanemaruje.

Postavili smo i pitanje koje se odnosi na osobe koje su preboljele virus COVID-19 i time stekle imunitet idućih 6. mjeseci – zašto se njima ne dozvoli nastavak odlazaka u teretane uz predočenje potvrde?

Uz to, moramo istaknuti i da je dokazano da djeca nisu prenosioci virusa i samim time ne ugrožavaju ostalu populaciju. Upravo iz tog razloga ne razumijemo odluku zabrane treniranja djeci u sportsko – rekreativnim centrima. Iz svega ovog lako se može zaključiti da nadležnima nije stalo do toga što će nam buduće generacije mladih biti nesocijalizirane, pretile i s brojnim mentalnim problemima. 


Pročitajte više: Ivana Ožegović: Smanjenje PDV-a u fitness industriji je slamka spasa u epidemiji!


Moramo istaknuti da je mnogo otvorenih pitanja i da nas zaključak dovodi do diskriminacije i upitne ustavnosti donesenih mjera.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

fizkalna terapija

Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života

Moje ime je Marina Kovačević. Osnivačica sam zdravstvene djelatnosti za fizikalnu terapiju koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg obrazovanja, iskustva, izvrsnosti...
- Advertisment -