Pandemija teže financijski pogodila žene i ostavila trag na psihi

Praksa je proteklih godina opetovano pokazala da je pandemija više utjecala na žene, nego muškarce. Sad, novo istraživanje sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji detaljno prikazuje kako je pandemija COVID-19 imala veći financijski i psihološki utjecaj na žene, piše Womens Agenda.

Žene i pandemija; dva najveća neprijatelja

Rezultati pokazuju da su žene iskusile značajnije utjecaje na svoje zaposlenje, radno vrijeme, kućanske poslove, mentalno zdravlje i dobrobit općenito.

Vratimo se nakratno na početak pandemije. Kad su uvedene karantene, više je čimbenika utjecalo na žene. Na njih su pale odgovornosti brige o djeci, rada od kuće, vođenje kućanstva, ali i briga o ostatku obitelji, posebice u trenucima bolesti.

„Žene su češće privremene, honorarne radnice koje su među prvima izgubile posao jer su se poduzeća borila s odgovorom na karantenu“, objašnjava voditelj istraživanja, dr. Terry Fitzsimmons. Osim što su neke od njih ostale bez posla, nerijetko su žene smanjivale svoje radne sate. Uz to, kod kuće su preuzele mnogo više obaveza i kućanskih poslova od svojih muških partnera. Izlika nisu ni kućanstva s dvostrukim prihodima, gdje su žene i dalje imale nerazmjerno više obaveza i zadataka. Prema sudionicama istraživanja, žene su preuzele veći udio skrbi i školovanja kod kuće.


Pročitajte više: Rad od kuće povećava šanse za burnout!


Pandemija uzrokovala suicidalne misli

Također, istraživanjem je utvrđeno da su žene tijekom pandemije češće odustajale od mogućnosti profesionalnog razvoja. Ovaj podatak ne čudi, jer gdje da žena koja ‘drži tri kuta kuće’ pronađe ambiciju za napredovanje na poslu ili prijavu za novu, bolju poziciju unutar svoje kompanije?

Sve je to ostavilo svoj danak na psihi žena. Priznale su kako su patile od učinaka stresa, tjeskobe i depresije. „Učinci gubitka posla, smanjenog prihoda i opterećenja kućanskim poslovima znači da su žene jako patile od umora, stresa, tjeskobe i depresije“, objasnio je dr. Fitzsimmons. Sličan učinak kakav je pandemija ostavila, ostavlja i postporođajni period kod žena. No, neusporedive su to situacije, samo još jedan pokazatelj koliko je nužna briga o sebi i razumijevanje okoline, posebice najbližih. Ono što partneri mogu napraviti kako bi smanjili razinu stresa i osjećaj preplavljenosti kod žena je da preuzmu na sebe dio obaveza.

„Neke su ispitanice također izjavile da su imale suicidalne misli.“ Zatvorenost u ista četiri zida, iz mjeseca u mjesec, dok djeca glasno trče domom a partner puši na balkonu dok ti u kuhinji u pauzi od posla brzinski kuhaš ručak za sve njih, zasigurno ostavlja neizbrisiv trag na mentalnom stanju žene. Raskidi brakova i slučajevi obiteljskog nasilja bili su obilježje mnogih intervjua fokus grupa.


Pročitajte više: Majkama je dosta pandemije; boje se osude, a najradije bi izašle van i vrištale


Uzrok – nedostatak rodne ravnopravnosti

Dr. Miriam Yates, koautorica istraživanja, istaknula je da su rezultati istraživanja pokazali da postoji potreba za investiranje u potporu socijalnog i mentalnog zdravlja. Konačno, Yates smatra da je nužno poraditi na rodnoj ravnopravnosti kako bi se otklonili ovakvi problemi u budućnosti.

„Vlade također moraju bolje uključiti hibridne radne aranžmane, omogućiti jednak pristup pravima na roditeljski dopust i revidirati mehanizme određivanja plaća,“ zaključuje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -