Evo koliko se žena nalazi na izbornim listama pet najvećih stranaka

Pred nama su parlamentarni izbori. I dok se njihov datum približava, kampanje političkih stranaka i koalicija se zahuktavaju. Prošlog su tjedna Državnom izbornom povjerenstvu predali svoje liste za sve izborne jedinice te su izborne promidžbe mogle započeti! Naravno, na izbornim listama moraju poštovati zakonsko načelo ravnopravnosti spolova. U suprotnom je obaveza Državnog izbornog povjerenstva da obavijesti Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH radi pokretanja prekršajnog postupka.

Kod predlaganja izbornih lista mora se poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto. To znači da od 14 kandidata, koliko ih je na listama od 1. do 11. izborne jedinice, bar šest mora biti žena, odnosno muškaraca. Ako lista nema ispunjenu ovu kvotu, i dalje ostaje u izbornoj utrci, ali njenom predlagatelju prijeti kazna u iznosu od 6.636 eura.

Budući da će na izborima u 11 izbornih jedinica sudjelovati 165 listi te će s 12. izbornom jedinicom na listama biti ukupno 2277 kandidata, u nastavku donosimo presjek pet najvećih stranaka i koalicija na državnoj razini, a sve izborne liste dostupne su na stranicama DIP-a. Žene na izbornim listama uvijek su bile u manjini, a koliko je stranaka na ovogodišnjim izborima ispunilo kvotu?

Vladajuća stranka ne drži se kvota

Ako započnemo s HDZ-om, vladajućom strankom, nositelji njihovih lista u svim su izbornim jedinicama redom muškarci. Riječ je o ministrima, predsjedniku Sabora te samom premijeru Andreju Plenkoviću koji je nositelj liste u 1. izbornoj jedinici. Na svakoj od njihovih lista u prosjeku su tri žene, a najviše ih je u 7. izbornoj jedinici, njih šest. Jedina je to njihova lista gdje žena nije manje od 40 posto. Ukupno su prijavili samo 20 posto žena na izbornim listama.

“Ima puno više žena od toga, ali okolnosti su takve da imamo puno kandidata i kandidatkinja, nastojimo to balansirati. Ipak, mislim da će na kraju sastav Sabora biti balansiran i da ćemo na kraju, kao što je bilo u proteklom mandatu, imati oko trećinu žena zastupnica”, kazao je Plenković.

Kad je riječ o SDP-u, odnosno njihovoj koaliciji Rijeke pravde, žene su nositeljice lista u 7. i 9. izbornoj jedinici. Riječ je o Kristini Ikić Baniček i Sabini Glasovac. Kad se pogleda broj žena po izbornim jedinicama, SDP i njihova koalicija ispunili su kvotu i na većini lista imaju jednak broj žena i muškaraca. Najveći broj žena je na listi 10. izborne jedinice, gdje ih je osam.


Pročitajte više: Tko više omalovažava žene – Plenković ili Milanović?


Kod njih su muškarci u manjini

Politička platforma Možemo! pazila je na propisane kvote te su na njihovim listama žene daleko najviše zastupljene kad se brojke usporede s drugim strankama. Na njihovim listama većina nositelja lista upravo su žene. Muškarci su nositelji u samo tri izborne jedinice, 3., 6. i 10. Nositeljice lista su Sandra Benčić, Danijela Dolenec, Katarina Kruhonja, Mira Anić, Draženka Polović, Dušica Radojčić, Maja Šintić te Elena Komarić. Najviše žena, čak njih devet, nalazi se na listi za 7. izbornu jedinicu.

“U jedanaest izbornih jedinica imamo tri nositelja i osam nositeljica lista, to pokazuje da je pitanje rodne ravnopravnosti prihvaćeno u ukupnom članstvu”, istaknula je koordinatorica Možemo! Sandra Benčić.

Domovinski pokret i njihova koalicija u kojoj je i novoosnovana stranka Pravo i Pravda nema ni jednu ženu kao nositeljicu lista. Kad se pogleda raspodjela spolova na listama, stanje je kod njih šaroliko. U šest izbornih jedinica Domovinski pokret i koalicijski partneri drže se propisane kvote, dok u četiri izborne jedinice nema dovoljno žena. Najviše ih je u 8. izbornoj jedinici, njih sedam.

Ima li napretka?

Jedino s kim bi Domovinski pokret išao u koaliciju je Most, koji ih je u toj namjeri odbio. A kakvo je stanje kod Mosta kad je riječ o ženama? Oni imaju jednu nositeljicu liste. Riječ je o Mariji Selak Raspudić u prvoj izbornoj jedinici. Kad je riječ o zastupljenosti žena, Most je ispunio traženu kvotu u svim izbornim jedinicama. U 1. i 2. imaju po sedam, a u ostalima po šest žena na listama.

Nakon ovog presjeka može se zaključiti da je ipak većina stranaka shvatila ozbiljno propisane kvote te da se trude postići uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena. Žene na izbornim listama kod većine čine značajnu brojku. Ipak, poražavajuće je vidjeti da vladajuća stranka samo u jednoj izbornoj jedinici ispunjava propisanih 40 posto, odnosno šest žena na listi. Zbog toga im prijeti kazna i do 60.000 eura, što nikako nije zanemariva svota.

Foto: Sandra Benčić Instagram / Marija Selak Raspudić Facebook / Sabina Glasovac Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -