Tko više omalovažava žene – Plenković ili Milanović?

Žena nije stvorena za mudraca, nego za madraca, poručio je 2001. u Saboru Ante Kovačević Vesni Pusić, nakon čega su žene napustile prostoriju. Iako smo kao društvo od tada napredovali, naši političari i dalje pronalaze načine kako da „spuste“ ženama, samo na možda malo „sofisticiraniji“ način. ‘Zvijezde’ ove priče su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. U našoj LinkedIn anketi upitali smo vas što mislite, koji je od njih dvojice proteklih godina u svojim javnim istupima više omalovažavao žene, a prisjetile smo se i kako je to izgledalo.

‘Razmaženim zvijezdama’ lakše je prebroditi seksualno zlostavljanje?

U anketi je sudjelovalo je 495 ispitanika, od čega 54 posto smatra da je proteklih godina žene više omalovažavao Plenković, a 46 posto prevagnulo je za Milanovića. Zasigurno se sjećate rasprave koja se 2021. danima vodila između predsjednika Milanovića i udruge B.a.B.e. Odgovarajući na pitanja novinara o rastućem broju prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, Milanović je izjavio:

„Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama“.

Iz udruge B.a.B.e. kratko su mu poručili: „Predsjedniče, sram vas bilo“, na što se Milanović „zakačio“ i odgovorio, a potom je njihova međusobna rasprava punila medijski prostor još danima.


Pročitajte više: Sukob Milanovića i Plenkovića – trebamo li još dokaza da nam nedostaje žena u politici?


‘Nadam se da nisam rekao ništa seksistički’

Nadalje, sjećamo se i predsjednikove seksističke izjave iz 2020., kojom je saborske zastupnice nazvao „samodopadnim narikačama“. Naime, Milanović je, reagirajući na javnu kritiku u kojoj su Marijana Puljak i Dalija Orešković osudile to što je boravio u „klubu“ direktora Janafa Dragana Kovačevića, izjavio da je Orešković došla na čelo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa s 36 godina kao „potpuno nepoznata i drugorazredna odvjetnica“ te da je izabrana jer je bila „najmanje loša“. Dodao je i da se „oslanjala na infrastrukturu tadašnjeg supruga“.

Na kraju je poručio: „Nadam se da ovo neće biti napad na njezinu ženskost i da nisam rekao ništa seksistički“. Time je dao naslutiti da i sam zna da njegova izjava baš i nije bila „na mjestu“.

Osim toga, javnost mu je zamjerila što se 2022. nije imao vremena vidjeti s Nancy Pelosi, predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja je tih dana bila u Zagrebu. Iako je u ustavnoj strukturi trećerangirana osoba SAD-a, nakon predsjednika i potpredsjednika, Milanović za nju nije imao vremena.

„Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. Nije moja razina, to nije hamburger, to je nothingburger“, izjavio je Milanović.


Pročitajte više: ‘Želiš li žene u politici?’ Uklonjena seksistička pitanja iz udžbenika koji koriste gimnazijalci!


‘Kako su vas izbrifirali’

Premijer Andrej Plenković baš je prije nekoliko dana „počastio“ jednu ženu novinarku na svojoj press konferenciji. Na pitanje odakle on zna da EPPO nije nadležan za 3D skeniranje kad on pripada izvršnoj, a ne sudbenoj vlasti nije imao odgovor, već je rekao da je „to svakome jasno“. Novinarka mu je počela govoriti što su sve nadležnosti EPPO-a i da je među tim nadležnostima i potencijalna šteta EU sredstvima. „Kako su vas izbrifirali“, rekao joj je cinično Plenković.

„Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom“, odgovorila mu je novinarka.

„Je, je, kako ne“, odgovorio je i nastavio svađu s novinarkom.

Bilo je tu još „bisera“ povezanih s novinarkama. Nakon sjednice Predsjedništva 2018. s novinarima je komentirao aferu SMS, u sklopu koje se spominje ime Milijana Brkića. Između ostalog, rekao je da to nije metodologija za koju itko može implicirati da je dio metodologije rada HDZ-a. Kad mu se novinarka Novog lista Jagoda Marić obratila s „Nije baš, ali…“, on joj je odgovorio: „Što nije, Jagoda, recite? Što vas muči? Što biste vi htjeli“?

U jednom trenutku u raspravu se uključila novinarka RTL-a Damira Gregoret, koju je Plenković potom opisao „slatkom“.

„Nije vam ništa tu sumnjivo, mislite da je to uobičajeno“?

Slatki ste, Damira. Sumnjivo, uvjerljivo, činjenice… na sve sam vam to već odgovorio“.


Pročitajte više: RTL piše povijest – prvi put u Hrvatskoj dvije ženske voditeljice informativnog programa jedne televizije


Žene se osjećaju nesigurno bez muškaraca?

Godine 2017. komentirao je verbalni napad na Janicu Kostelić. Kritizirajući SDP, rekao je da su se Janica i njezine suradnice „osjećale nesigurno i ugroženo bez muškarca“. Dakle, ženi je potreban muškarac kako bi se osjećala sigurno i neugroženo?

Žene su mu zamjerile i čestitku koju im je 2022. uputio povodom Dana žena. „U ime @VladaRH svim ženama čestitam #IWD2022 te im zahvaljujem što hrvatsko društvo čine naprednijim, humanijim i boljim, a posebno njegujući obiteljske vrijednosti“. Objava je izazvala lavine komentara, a veliki broj žena pisao mu je da ih nije briga za njegove „obiteljske vrijednosti“. Ove godine su mu i žene iz stranke Možemo! poručile da je sramotno čestitati Dan žena, a pritom nemati ni jednu ženu nositeljicu liste.

Foto: Canva / LinkedIn Andrej Plenković / LinkedIn Zoran Milanović

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -